Weekenden i biografen uge 22

BILLETSALG. Disneys seneste live-action genindspilning, 'Den lille havfrue', indskriver sig i en trend, der begyndte i 1994 og tog fart fra 2015. Filmen blev som ventet weekendens mest sete.

Den nye live-action udgave af ’Den lille havfrue’ blev, som ventet, den mest sete film i biograferne, og stod sammen med sidste uges store premiere, ’Fast X’, for mere end halvdelen af alle solgte billetter i weekenden. Filmen er en del af Disneys store plan om at filmatisere mange af deres elskede animationsklassikere som live-action film med rigtige skuespillere (og lejlighedsvis også en del CGI).

Kontakt

Martin Kofoed Hansen
Analysekonsulent
Tlf. +45 2630 4008
martinkh@dfi.dk

Oprindeligt begyndte den nye trend tilbage i 1994 med ’Rudyard Kiplings The Junglebook’, som på dansk fik titlen ’Junglebogen - Jagten på abernes skat’, og solgte relativt beskedne 5.133 billetter i Danmark. Det var da også først fra 2015 og frem, at tendensen tog rigtig fart med Kenneth Branaghs udgave af ’Askepot’. I den mellemliggende periode fra 1994-2014 udkom der dog et par af de adapterede film, bl.a. ’101 Dalmatinere’ og ’Alice i eventyrland’, men der var langt mellem dem, og de var ikke del af en decideret strategi. Men fra 2015 blev der udsendt mindst én film om året derefter i en lind strøm.

Herunder kan du se en topliste over billetsalget til filmene fra 2015 og frem, hvor især ’Løvernes konge’ var populær blandt biografpublikum.

Fra 2020 begyndte Disney at sende deres film direkte på deres streamingtjeneste ”Disney+”, delvist også som en konsekvens af coronaen, der lukkede biograferne for publikum – her kom bl.a. ’Mulan’, ’Lady og Vagabonden’ og ’Pinocchio’. Men nu er coronaen fortid, og publikum kan altså nyde ’Den lille havfrue’ på det store lærred.

At top 2 filmene stod for mere end halvdelen af weekendens billetsalg fortæller dels noget om, at biograferne igen blev ramt af strålende sommervejr, som sandsynligvis har afholdt en del fra at søge indendørs - weekendens billetsalg var mere end 3 gange højere i samme weekend sidste år, hvor den massive ’Top Gun:Maverick’ havde premiere. Og dels, at det er et ret polariseret marked i biograferne for tiden, hvor det er relativt få film, der står for majoriteten af publikumstilslutningen. Således stod top 7 filmene for mere end 92% af det samlede billetsalg.

Om weekenden i biografen

Hver uge nærstuderer Filminstituttets analysekonsulent Martin Kofoed Hansen weekendens billetsalg i biograferne med fokus på de danske film.

En uge i biograftal-terminologi løber fra torsdag til den efterfølgende onsdag. Weekendens tal indeholder derfor billetsalg fra torsdag til søndag.