Filmseminar for bibliotekarer 2019

Det Danske Filminstituts årlige filmseminar finder sted i Odense 27.–28. august 2019. Se program og praktisk info. Tilmeldingsfristen er 20. august 2019.

Seminaret er for bibliotekarer og andre formidlere, som ønsker inspiration og mere viden om, at bruge film og levende billeder i deres publikumstilbud til børn, unge og voksne – på biblioteker, i kulturhuse og kulturprojekter, i fritidstilbud og i undervisning.

Se programmet nederst på siden – eller hent det i pdf.

Facts om seminaret:

Tidspunkter:
Tirsdag 27. august kl. 9.30  16.45 - og
Onsdag 28. august kl. 9.00 – 16.30.

Sted:
Rosenbækhuset, Rosenbæk Torv 30, 5000 Odense C. (nær Brandts Klædefabrik og Cafébiografen). 

PRIS OG TILMELDNING

Pris: 1.400 kr. inkl. moms.
Du opfordres til at deltage både tirsdag og onsdag, idet mange programpunkter har fælles interesse, uanset om man formidler mest til børn, unge eller voksne.

Ønsker du at tilmelde dig kun én af dagene, skal det anføres på den elektroniske tilmelding.
(Pris for én dag: 1.000 kr. inkl. moms.).

Tilmeldingsfrist:
Tirsdag 20. august 2019.

Målgruppe:
Film- og kulturformidlere på folkebibliotekerne og i kulturhuse, institutioner m.v.

Efter din tilmelding til seminaret:
Ved tilmeldingen får du automatisk en bekræftelse på, at vi har modtaget den.
Få dage efter tilmeldingsfristens udløb modtager du en mail fra DFI med deltagerliste m.v.
Fakturering for din deltagelse i seminaret fremsendes medio september 2019.

Hotelværelse med rabat:
Hotel Plaza Odense og OFF tilbyder rabat til seminarets deltagere.

Priser pr. overnatning inkl. morgenmad:
Enkeltværelse: 725 kr. inkl. moms.
Dobbeltværelse: 825 kr. inkl. moms.

Vigtigt ved booking af værelse:
Du skal selv booke værelse pr. mail til Hotel Plaza: plaza@millinghotels.dk.
For at opnå rabat skal du i mailens emnefelt skrive BIBLIOTEKSSEMINAR og anføre disse informationer:

  • Deltagers navn
  • Ankomst- og afrejsedato
  • Bibliotekets/institutionens EAN-nummer samt adresse og kontaktnavn vedrørende fakturering og evt. cvr-nr. (Ved EAN-fakturering tillægges et gebyr på 35 kr.). Ønsker du at afregne kontant eller pr. betalingskort på hotellet ved afrejse, bedes du anføre det i bookingen.

Deadline for booking med rabatpris er tirsdag 20. august 2019.

Hotel Plaza Odense
Østre Stationsvej 24, 5000 Odense C.
Tel: 66117745 / Fax:66144145
Email: plaza@millinghotels.dk 
Læs mere på Plazas website.


PROGRAM

TIRSDAG 27. AUGUST

9.00 – 9.30 Ankomst, morgenmad og kort intro til seminar.
Servering af morgenbrød og kaffe/te og kort introduktion til seminaret v. bibliotekskonsulent Carsten Olsen, DFI.
 

9.30 – 9.45 Velkommen til OFF. 
Festivalleder Birgitte Weinberger byder velkommen til Odense og fortæller om OFF 2019 – Danmarks største internationale kortfilmfestival, som ikke blot spejler udviklingen inden for filmsproget, men også byder på masser af events, der bygger bro til alt det andet, der betyder noget i vores liv.
 

9.45 – 10.15 Haletudsen, Lygtefisken, Hunden Ib og Min lille hund mester.
Visning af nogle af de nyeste småbørnsfilm, som snart kommer på Filmstriben og Filmcentralen for de yngste. Glæd jer til at starte dagen i selskab med haletudsen, der må vente tålmodigt mens alle vennerne bliver til frøer i filmen 'Kvæk', og 'Lygtefisken' der ikke kan sove i havets mørke. Og så er der gensyn med de elskede figurer ’Hunden Ib’ og ’Min lille hund Mester’, som børnene kender fra bøger. Nu får de nyt liv i hver sin animationsserie.

10.15 – 10.40 Filmcentralen for de yngste i praksis.
Pædagog Kristina Juel Overgaard fra Børnehaven Taarnborg i Nyborg fortæller om, hvordan Filmcentralen for de yngste indgår i mange af institutionens aktiviteter, og viser med filmeksempler hvordan børn og pædagoger anvender app’en.
 

10.40 – 11.10 Forskning i små børns brug af film og andre digitale medier.
Steen Søndergaard, lektor ved pædagoguddannelsen på Københavns Professionshøjskole, giver et indblik i erfaringerne fra centrale forskningsprojekter om brugen af film- og mediepædagogik i dagtilbud og indskoling, og viser konkrete eksempler på mediernes betydning for børnenes sociale og sproglige kompetencer.
 

  11.10 – 11.20 Kort pause.
 
11.20 – 11.45 Tværkommunalt kultursamarbejde for små børn i Helsingør.
Børnekulturkonsulent Ida Wettendorff og børnebibliotekar Ditte Lundstrøm fra Helsingør Kommune, videregiver deres foreløbige erfaringer med et tværkommunalt samarbejdsprojekt, som tager udgangspunkt i DFI’s app ’Filmcentralen for de yngste’. I projektet deltager alle kommunens dagtilbud, biblioteker og lokale kreative aktører, der inspirerer børn og pædagoger til filmproduktion, billedkunst og dans.
 
 

11.45 – 12.00 Spørgsmål og kommentarer. 
Tid til spørgsmål og kommentarer til formiddagens oplæg.
 

  12.00 – 12.45 Frokost.
 

12.45 – 13.30 Hugo & Holger – og Teddy.
Snigpremiere på animationsfilmen ’Hugo & Holger’. Drengen Hugo har et meget dårligt syn, og det giver ham en del udfordringer. Men hans inderlige ønske om at få en hundehvalp går i opfyldelse, da han møder Holger, som i virkeligheden er en elefantunge. Filmen er lavet af Teddy Kristiansen, der har mange års erfaring som animator og illustrator på flere børnebøger, tegneserier og graphic novels. Han vil fortælle om den proces, der har forvandlet hans serie af letlæsningsbøger om Hugo og Holger til en animationsfilm, der appellerer til legen og fantasien.
 

13.30 – 14.45 Nye film og flermedielle projekter for børn og unge.
Filmkonsulent Ulla Hæstrup. DFI, præsenterer nye film og flermedielle projekter, som er på vej til bibliotekerne.

  14.45 – 15.15 Kaffepause.
 
15.15 – 16.00 Dokumentarfilm-workshops for børn, unge og bibliotekarer.
Projektleder Lotte Krag fra Cph:Dox og BUSTER, og filminstruktør Sebastian Cordes laver skræddersyede workshopforløb med børn og unge, der undervises i at lave deres egne dokumentariske skildringer. De tilbyder også forløb for voksne formidlere, der får kompetencer til selv at videreføre undervisningsforløb og inspiration til at få brugernes dokumentarproduktion til at indgå som element i andre brugeraktiviteter. Hør også seneste nyt om samarbejdet med Biblo om ’Vild med film’ og om fremtidsplanerne for BUSTER-festivalen.
 
16.00 – 16.45 Racisme og fordomme – kort fortalt. 
Ulrich Breuning fra OFF og Filmfabrikken på Møn viser en aktuel Oscarvinder og en ligeledes Oscarvindende klassiker, som begge har racisme og fordomme som tema. Filmene er gode eksempler på, at den korte filmfortælling egner sig til at sætte væsentlige problemstillinger i perspektiv med enkle historier, og effektive og fantasifulde virkemidler. Filmene kan vises på bibliotekerne.
 
  17.00 Café-Biografen inviterer alle til en drink!!
   

ONSDAG 28. AUGUST

9.00 – 10.20 Krigsfotografen
Visning af Boris Benjamin Bertrams portrætfilm 'Krigsfotografen' om fotografen Jan Grarup, der er anerkendt som én af verdens bedste krigsfotografer. Hans ambitioner om at skildre virkeligheden i nogle af verdens farligste krige og katastrofeområder, er svære at kombinere med livet hjemme i Danmark, hvor han får ansvaret for fire børn, da hans eks-kone rammes af kræft. Filmen bringer os helt tæt på hans kontrastfyldte balancegang mellem sit livsfarlige job i en krigszone, og sit forsøg på at være til stede og skabe en tryg hverdag for sine nærmeste.
 
  10.20 – 10.50 Kaffepause
 
10.50 – 11.20 Bag om ’Krigsfotografen’
Filminstruktør Boris Benjamin Bertram fortæller om, hvordan det har været at følge Jan Grarups professionelle og private liv, og hvad der har været vigtigst for ham at få fortalt, om en person som de fleste allerede har kendskab til.
 
11.20 – 12.00 Zoom Circle – integrationsprojekt med film i udsatte boligområder
Projektleder Pia Toftdal fra Finn Nørgaard Foreningen fortæller om aktiviteterne og tankerne bag integrationsprojektet Zoom Circle. Under mottoet ’Vend perspektivet’ lærer unge i udsatte boligområder i København, at bruge filmmediet til at fortælle omverdenen deres egen version af hvem de er, deres hverdag, drømme og håb. Projektet har opsamlet masser af erfaringer og udviklet arbejdsmetoder, som de meget gerne vil give videre – til biblioteker og andre steder rundt om i landet, hvor man samarbejder om den boligsociale indsats.
 
12.00 – 12.30 Nyt om DFI-aktiviteter
Bibliotekskonsulent Carsten Olsen, DFI, fortæller og svarer på spørgsmål om nogle af de aktiviteter, som DFI støtter og er involverede i med relevans for biblioteker og kulturhuse.
 
  12.30 – 13.15 Frokost
 
13.15 – 14.30 Nye film til voksne
Filmkonsulent Cecilia Lidin, DFI, præsenterer nye filmprojekter som henvender sig mest til det voksne publikum, og som kan inspirere til nye arrangementer på bibliotekerne.
 
  14.30 – 15.00 Kaffe
 
15.00 – 15.45 New Danish Webisodes og andre talentprojekter
Projektredaktør Christina Ramsø Thomsen fra talentstøtteordningen New Danish Screen præsenterer nogle af de projekter, som er blevet til under den fælles overskrift ’Webisodes’. Projekterne har søgt nye veje og eksperimenteret med at blande genrer og medier. Vi skal se eksempler bl.a. fra den animerede musikdokumentar ’Gade-Jørgen’ og Third Ear-podcasts, som tilføres nye dimensioner med animationsfilm og andre medier.
 

15.45 – 16.30 Ung og voksen
Seminaret afsluttes med visning af to nye filmfortællinger, som afspejler de udfordringer og drømme man har, når man er i 20-25-års alderen.

’Ikki illa meint’ / ’Ikke ondt ment’
Instruktion: Andriøs Høgenni
Dansk kort fiktionsfilm som vandt prisen som bedste kortfilm i Cannes 2019. Gennem beskrivelsen af et akavet møde mellem to veninder tager filmen fat i, hvordan vi tackler samspillet vores relation til hinanden online og i den virkelige verden.

’Se mig når jeg sover’
Instruktion: Mads Salbæk og Tessa Hoder
Afsnit fra en dokumentarserie for unge om Frederik og David. De er meget tæt på hinanden, både i deres musikalske samarbejde i den populære hiphop-duo Fraads, og som venner. Sammen går de igennem en sommer, som forsvinder ind i en musikalsk succes, og en vinter, der lægger sig over København og gør Frederik forkølet.
   

Kontakt vedrørende program: 
Carsten Olsen, DFI. 
Mail: carsteno@dfi.dk
Tlf. 25371388.