Racisme

'Det sorte kapitel' handler om performancekunstneren og aktivisten Jeanette Ehlers, som kæmper iimod den strukturelle racisme, som hun møder overalt i verden.
TEMA. Diskrimination af den sorte befolkning i USA og mange andre steder i verden er det gennemgående emne i denne samling af dokumentarfilm og korte fiktionsfilm. Filmene giver anledning til debat og refleksion over forskellige aspekter af et sørgeligt aktuelt tema.

Filmene beskæftiger sig med racismen og undertrykkelsen af sorte fra forskellige indfaldsvinkler og i mange former for filmsprog - fra det brede, historiske perspektiv til de personlige, dokumentariske nutidsskildringer og korte fiktionsfilm, som meget præcist udfordrer vores holdninger og følelser.

De danske personlige dokumentarer
De danske dokumentarer i dette tema har hovedsageligt personlige vinkler på racediskrimination. Maya Albana portrætterer i ’Det sorte kapitel’ sin barndomsveninde, performeren og aktivisten Jeanette Ehlers, som kæmper indædt mod den strukturelle racisme i verden, og ’Jacob Holdt – Mit liv i billeder’ går instruktøren Niels-Ole Rasmussen tæt på den populære fotograf og hans forhold til hvide og sorte i USA. I ’Patrioterne’ tager den danske instruktør Tomas Gislasson os med på et roadtrip rundt i USA, for at undersøge især hvide men også sorte ekstremisters holdninger. Filmen blev lavet for mere end 20 år siden, og giver indsigt i nogle grundlæggende strukturer i det amerikanske samfund, som formentlig ikke har ændret sig væsentligt siden da.

’Det danske Congo-Æventyr’ er en grundig historisk beskrivelse i 3 dele af Danmark som kolonimagt. Serien er lavet af Jørn Stjerneklar og journalisten og forfatteren Peter Tygesen

Göran-Hugo Olsson og optagelser fra svenske arkiver.
Den svenske instruktør Göran-Hugo Olsson står bag tre film i dette tema. To af dem baserer sig på dokumentariske råoptagelser og film fra 1960’erne og 70’erne, som er fundet i kælderen på SVT og i andre arkiver. ’De sorte pantere 1967-1975’ analyserer udviklingen af De Sorte Pantere i det amerikanske samfund og kombinerer musik med 30 år gamle opsigtsvækkende optagelser og nutidige interviews.

’Kampen for et frit Afrika’ bygger på gamle filmoptagelser fra en række svenske filmskabere, der under den kolde krig undersøgte og filmede de frihedsbevægelser, som kæmpede for uafhængighed rundt omkring i forskellige afrikanske lande. Filmen er inspireret af den fransksprogede forfatter og psykiater Franz Fanons anti-koloniale bog "Fordømte her på jorden", der i filmen bliver læst op af musikeren Lauryn Hill. 

Olsson står også bag ’Am I black enough for you?’ om den amerikanske sanger og aktivist Billy Paul, som var personlig ven med Martin Luther King og Malcolm X.

Kombinationen af musiker og aktivist går igen i den amerikanske portrætfilm ’Harry Belafonte – en kamp for ligeret’, om den folkekære Belafonte, som var et vigtigt talerør i kampen for borgerrettigheder.

Stærke korte fiktionsfilm.
Temaet byder også på tre fiktionsfilm, der kort og medrivende viser sider af racediskriminations grimme ansigt. Den amerikanske ’Skin’ af Guy Nattiv vandt en Oscar for bedste kortfilm i 2019, og det er en barsk og utroligt vellavet fortælling, med en overraskende pointe. Tyske ’Sort passager’ vandt helt tilbage i 1994 også en Oscar for den underholdende historie om, hvordan man kan tage revanche over for en nedladende ældre kvinde. Titlen 'Skin’ går igen i den stærke og nervepirrende franske kortfilm om en hvid kvinde og en sort mand, som har usikkerheden til fælles, da de mødes på en togstation sent om aftenen.
 

Læs mere i Filmdatabasen: