Næste stop – kortfilm og kampagne om alkohol i familien

”Næste stop” er en stærk og tankevækkende fiktionsfilm om en ung, kvindelig student med en alkoholiseret mor. Bibliotekerne kan booke unge oplægsholdere, der selv har erfaringer med alkohol i familien, og vise filmen fra medio januar 2018.

Næste-stop---450
18-årige Siv gruer for næste stop på vognturen med sine klassekammerater, fordi hun ikke ved om hendes mor har holdt sig ædru. Foto: Christian Geisnæs.

”Næste stop” er en velspillet og tankevækkende fiktionsfilm om 18-årige Siv, der som nybagt student er på vej rundt på vognturen med klassekammeraterne. Men da turen kommer til hendes hjem, er hendes mor tydeligt beruset, og Siv må kæmpe for at opretholde både sin egen og sin mors værdighed foran hele klassen.

Filmen lanceres d. 11. januar 2018, og i de efterfølgende måneder har bibliotekerne rigtig gode muligheder for at blive en del af en omfattende, landsdækkende kampagne, der skal skabe opmærksomhed på alkoholmisbrug i hjemmet.

Alle biblioteker opfordres til at lave et arrangement for unge fra 14-års alderen og deres forældre, med visning af ”Næste stop” og oplæg af lokale, unge foredragsholdere, som selv har oplevet alkoholmisbrug i deres familie. PR-materiale, teaser og plakat er frit tilgængelige for alle interesserede biblioteker, og organisationerne LUA, TUBA og Projekt BRUS kan bidrage med oplægsholdere.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at 122.000 børn i Danmark vokser op i familier med voldsomme alkoholproblemer. Det er et stort tabuiseret problem, og det er yderst relevant for bibliotekerne at medvirke til at skabe åbenhed og refleksion hos både unge og voksne om denne udfordring.

Filmen lanceres af Meta Film sideløbende med, at Alkohol & Samfund og TrygFonden lancerer deres fjerde Respektkampagne. Den landsdækkende lancering er meget omfattende i tæt samarbejde med bl.a. DR3, DR Skole, DFI, TUBA, LUA, Projekt BRUS, Dit Rum, og landets kommunale alkoholbehandlinger. I mange kommuner arrangeres der desuden skolevisninger for udskolingselever, gymnasieelever og elever fra erhvervsuddannelserne.

PR-materiale og oplægsholdere til biblioteksarrangementer.

”Næste stop” er tilgængelig på ’Filmstriben På biblioteket’ fra medio januar 2018.

Teaser:
Se og download teaseren til ”Næste stop” her:
https://vimeo.com/244338874
Password: metafilm
Teaseren kan deles på bibliotekets sociale medier og website for at skabe opmærksomhed på det planlagte event.

Plakat:
Kontakt filmens outreach producer Mette Bjerregaard, mette@metafilm.dk, og få tilsendt filmplakat. Filmplakaten kan udprintes og hænges op på biblioteket.

PR-ark til bibliotekerne:
Læs mere om filmen og kampagnen i PR-arket til bibliotekerne ”Når mor og far drikker" (pdf).

Filmdatabasens opslag
Se synopsis, alle credits og stills m.m. i Filmdatabasens opslag om ”Næste stop”. Alle stills må bruges frit af bibliotekerne i forbindelse med omtale og pr for filmen. Husk ved brug af stills fra filmen at kreditere fotograf Christian Geisnæs.

Oplægsholdere:
Det anbefales biblioteket at booke unge foredragsholdere, som efter filmvisningen kan fortælle, hvordan de personligt håndterede deres forældres alkoholmisbrug, og hvordan de stadig er udfordrede af følgevirkningerne i deres voksenliv.
Her kan bibliotekerne booke unge, lokale foredragsholdere:

Fakta om ”Næste stop”:
Genre: Kort fiktion.
Varighed: 20 minutter.
Instruktion: Daniel Kragh-Jacobsen.
Medvirkende: Ann Eleonora Jørgensen, Mathilde Arcel Fock, Rex Leonard m.fl.
Produktion: Meta Film.
Målgruppe: Unge fra 14-års alderen og deres forældre.

Lang synopsis:
18-årige Siv er på vogntur med sine klassekammerater for at fejre, at de netop er blevet studenter. Det burde være den bedste dag i hele hendes ungdom og kulminationen på gymnasietiden, men for Siv handler det kun om at slippe helskindet igennem vognturen. Siv bor alene med sin kærlige, men utilregnelige mor, Pia, som har et alkoholmisbrug. Hun gruer derfor for at få klassekammeraterne på besøg for første gang i 3 år, men Pia har lovet at tage godt imod klassen og holde sig ædru. Siv får dog bekræftet sine bange anelser, da klassen ankommer til et tomt hus, og da Pia dukker op, må Siv kæmpe for at opretholde både sin egen og sin mors værdighed foran hele klassen.

Tags: Næste stop