Cinemateket i januar

Få en god start på det nye år med stærke filmoplevelser i Cinemateket, som i denne måned bl.a. byder på det bedste fra Woody Allen, John Hughes' teenagekomedier, smukke naturfilm og highlights fra dansk film anno 2009.

Serier

Woody Allen - play them again!
Ingen instruktør har som Woody Allen givet os mulighed for at spejle vores mindre perfekte sider, og ingen har en så enestående evne til at skabe verbal og visuel komik. Se eller gense highlights fra Allens lange karriere – fra "Play it Again, Sam" (1969) til "Vicky Cristina Barcelona" (2008).

Fra Hitler til Hollywood – cinema's exciles
Mellem 1933 og 1939 måtte over 800 filmkunstnere flygte til Hollywood, og deres betydning for amerikansk film blev epokegørende. Se en række af periodens signifikante værker – bl.a. Fritz Langs "Hævneren" (1936) og Billy Wilder's "Kvinden uden samvittighed" (1944).

John Hughes - med tandbøjle og weltschmerz
Sjældent er teenage-livet beskrevet så humoristisk og ærligt som af den amerikanske instruktør John Hughes - i fintfølende komedier som "Abefest for viderekomne" (1984), "Breakfast Club" (1985), "Tast mig, jeg er din" (1985) og "En vild pjækkedag" (1986).

Jacob Holdts Amerika - filmiske inspirationskilder
Louisiana Museum viser indtil 7. februar udstillingen "Tro, håb og kærlighed - Jacob Holdts Amerika". I den anledning præsenterer Cinemateket tre film om undertrykkelse og social opstand, som direkte inspirerede Jacob Holdt til det oprindelige lysbilled-show "Amerikanske Billeder".

Den smukke verden - utrolige naturfilm
I dyrenes univers udspiller der sig hver dag intime scener og dramatiske optrin, der rører vores hjerter og får os til at snappe efter vejret. Oplev en række dokumentarfilm, som hylder vores smukke natur og dyrene i den.

Dansk Film 2009 – highlights fra året, der gik
Cinemateket har inviteret Sophie Engberg Sonne, filmanmelder på Politiken, til at præsentere sit bud på de væsentligste danske film fra året, der gik. Se eller gense bl.a. "Antichrist", "Applaus", "Burma VJ - reporter i et lukket land" og "Fri os fra det onde".

Ønskefilm – valgt af publikum
Hver måned viser Cinemateket en stribe film ønsket af publikum. I januar bl.a. "Pigen fra tændstikfabrikken" (1990) - Aki Kaurismäkis omskrivning af "Den lille pige med svovlstikkerne" - og Taviani-brødrenes storværk "Kaos" (1984)

Månedens premierefilm: "Stella" – pubertetsfortælling uden klichéer
Sylvie Verheydes selvbiografiske film er et skarpsindigt, humoristisk og nuanceret portræt af en 11-årig pige og hendes hverdag over et år i slutningen af 70'erne."Stella" indfanger sikkert og troværdigt pubertetens blanding af ukuelighed og sårbarhed.

Særarrangementer

Herudover holder Cinemateket en række særarrangementer. Se lyriske eksperimentalfilm af Stan Brakhage, kom til Phych-Out aften med Sergio Martinos erotiske horrorfilm og oplev Julien Temples film om punkrock-ikonet Joe Strummer.

Læs mere om Cinematekets januarprogram. Se også Børnebiffens program med film for de 3-12-årige.

Tags: Cinemateket