Cinemateket i november

Cinemateket præsenterer årets største filmprogram. Syv serier. En international dokumentarfilm-festival. Særarrangementer og events for en hver, der holder af film med indhold og stil.

Se "Kometen Korea – et filmmirakel på ti år", "Die Mauer – film omkring Berlin-murens fald" og "Claire Denis – kvinden, der hadede Blixen". Månedens Film er thrilleren "Frozen River" – Sundance-vinder og Quentin Tarantino-favorit. Oplev Ghita Nørby fortælle om samtalebogen "Mine levende billeder".

Serier

  • Die Mauer – film omkring Berlin-murens fald + Torben Steno, øl og cabaretpop
  • Kometen Korea – et filmmirakel på ti år
  • Claire Denis – kvinden, der hadede Blixen
  • David Lean – stiv overlæbe i bevægelse
  • BIO 12:30 – film for dig, der har tid midt på dagen
  • CPH:DOX: international dokumentarfilm-festival - bl.a. med den nye film om The Doors
  • Ønskefilm – Fred Flintstone og svedig soul valgt af publikum

 

Billetter

Cinematekets billetsalg
Gothersgade 55
tlf. 3374 3412.

Online bestilling på cinemateket.dk.

Die Mauer – film omkring Berlin-murens fald + Torben Steno, øl og cabaretpop

I anledning af 20-året for Murens fald præsenterer Cinemateket en række knugende, poetiske, humoristiske film om Muren og livet omkring den. Flere af filmene har ikke tidligere været vist i Danmark - f.eks. "Berlin is in Germany" (2001), der vandt Panorama-publikumsprisen ved festivalen i Berlin, og de to helt nye dokumentarfilm "In the Stasi Line of Fire: The Case W. Loetzsch" (2008) og "The Beauties From Leipzig" (2008).

Journalisten og musikeren Torben Steno introducerer torsdag den 19. nov. kl. 19.15 "The Beauties From Leipzig" og deler ud af sine erfaringer med sauerkraut, Bundesliga-hår og farven brun. Efter filmen inviterer Den Tyske Ambassade og Goethe Instituttet på øl, vin og Bretzel i ASTA bar, hvor Channe Nussbaum & Spielniks spiller svingende cabaretpop.

Serien Die Mauer (10 film) vises hele november.

Kometen Korea – et filmmirakel på ti år

Sydkorea er eksploderet som filmnation. Der er tale om en regulær kulturkamp og teknologisk krig mod Hollywood. Koreansk film er ikke længere lig med små, skæve art cinema-værker. Nu sparkes dørene ind med innovative storfilm på et teknisk niveau, der er cutting edge. Det har gjort Korea til det hotteste filmland i Asien, hvorfra instruktører som Quentin Tarantino og Steven Spielberg henter idéer og inspiration.

Serien åbner den 18. november kl. 19.00 med forpremiere på Park Chan-wooks nyeste film, "Thirst" (2009), som vandt juryens særpris i Cannes i år.

Serien Kometen Korea (7 film) vises i perioden 18.-29. november.

Claire Denis – kvinden, der hadede Blixen

Hun har været assistent for instruktører som Wenders, Jarmusch og Rivette, og hun har arvet disses frygtløshed og blik for mennesket. Mange af filmene bærer præg af Denis" opvækst i Afrika – sanselige, men usentimentale fortællinger renset for bedrevidenhed og romantisering. ”Da jeg som ung læste Karen Blixens "Min afrikanske farm", var jeg ved at gå til af raseri. Hendes nostalgi for landskabet, dét landområde, dén kultur, dén farm … Den kærlighedserklæring var skændig, for ingen af de ting tilhørte hende,” har Denis bl.a. udtalt. Hun forener 1960"ernes selvsikre dekonstruktion af fortællemønstre med en usædvanlig sans for billedpoesi – ofte med musik af skæve bands som engelske Tindersticks.

Serien Claire Denis (8 film) vises hele november.

David Lean – stiv overlæbe i bevægelse

Efterhånden huskes David Lean (1908-91) udelukkende for episke storværker som "Lawrence af Arabien" og "Dr. Zivago". Men før disse spektakulære masseoptrins-film instruerede han fremragende britiske dramaer på mindre budgetter. Hér er den stive engelske overlæbe i bevægelse i de små hverdagshistorier om "rigtige" mennesker. Der er store oplevelser at hente i hans første ti film, som vi præsenterer i smukke, nyrestaurerede kopier fra British Film Institute. Herunder bl.a. de to intense kærlighedsdramaer "Stjaalne timer" (1949) og "Det korte møde" (1945).

Serien David Lean (10 film) vises hele november.

BIO 12:30 – film for dig, der har tid midt på dagen

Velkommen til et nyt initiativ for de mange, som har tid til at gå i biografen midt på dagen. Vi har en ny film på plakaten hver uge, og efter filmen byder vi på en kop kaffe og en småkage i Asta Bar (inkluderet i billetprisen). Vi fokuserer på titler med en god historie og gode skuespillere. Det er altså ikke her, du finder eksplosioner og biljagter. Vi koncentrerer os om film, der handler om mennesker – som føler, lider og griner som alle os andre. BIO 12:30 lader tæppet gå hver tirsdag, onsdag og torsdag kl. 12.30.

BIO 12:30 i nóvember: 3.-5. nov. "Gensyn med Brideshead" (2008). 10.-12. nov. "Sidste chance, Harvey" (2008). 17.-18. nov. "The Station Agent (2003). 24.-26. nov. "Ingen er fuldkommen" (1959).

CPH:DOX: international dokumentarfilm-festival - bl.a. med den nye film om The Doors

10 dage, 180 film, 6 konkurrencer, koncerter, fester, udstillinger, debatter, masterclasses, seminarer og masser af events. Virkeligheden vender tilbage, når CPH:DOX indtager København. Cinemateket lægger bl.a. ud med den nye film om rockgruppen The Doors. Med bar og dj (se nedenfor).

CPH:DOX foregår i perioden 6.-15. november.

Ønskefilm – Fred Flintstone og svedig soul valgt af publikum

Ønsk en film - frit valg på alle hylder! I november kan du møde Fred Flintstone i "Filntstone som hemmelig agent" (1966) og soul-legenderne Mavis Staples, Carla Thomas og Isaac Hayes i den afroamerikanske musiks svar på Woodstock. Og så er der mulighed for gensyn med Alan Parkers knugende intense fængselsfilm "Midnight Express" (1978).

Serien (3 film) vises 17.-28. november.

 

Særarrangementer

Månedens Film: "Frozen River" – intens prisbelønnet thriller

" "Frozen River" satte mit hjerte i en skruetvinge og fortsatte med at vride denne skruetvinge indtil sidste billede," sagde Quentin Tarantino, da han overrakte Courtney Hunt prisen for bedste film ved Sundance Film Festival. Månedens Film i Cinemateket i november er en intens thriller fra et forfrossent, nordligt hjørne af USA. Melissa Leo blev Oscar-nomineret for sin hovedrolle-præstation.

"Frozen River" vises i perioden 20.-29. november kl. 19.15 (dog ikke den 23.november).

Red Riding Trilogy – Mord. Korruption. Besættelse! Eksklusiv biografpremiere + middag i SULT

Med reference til den autentiske historie om "The Yorkshire Ripper" er filmatiseringen af David Peaces internationale krimi-bestseller "The Red Riding Quartet" blevet til en storslået film-trilogi. De tre film leverer et helstøbt fiktivt studie i opklaringen af en række bestialske mord. Se hele tre-films-værket – der blev præsenteret på festivalen i Cannes tidligere på året - ved en eksklusiv premiere i Cinemateket. Med med mulighed for spisning i restaurant SULT.

Søndag den 22. november fra kl. 14.15 til 21.15. Restaurant SULT byder på buffet efter de to første film kl. 18.15. Pris 150 kr. Tilmelding nødvendig - senest den 19. november - på 3374 3417.

Kurz in Berlin – 9 prisvindende kortfilm om Muren

I 38 år trak Berlin-muren en dødbringende grænselinje gennem Tysklands gamle hovedstad og stod som et konkret symbol på landets deling. Selskabet Interfilm, der står bag Berlins internationale kortfilmfestival, har sammensat et unikt kortfilmprogram, der den 21. november kl. 16.30 bliver præsenteret i Cinemateket med introduktion af festivalleder Heinz Hermanns.

Lørdag den 21. november kl. 16.30.

Ghita Nørby – den danske diva fortæller om sine "levende billeder"

I samtalebogen "Mine levende billeder" (2009) fortæller Ghita Nørby om de mange instruktører og skuespillere, hun har arbejdet med. Mød Ghita Nørby og forfatter Niels Birger Wamberg i samtale med Claus Kjær foran boghandlen den 5. november kl. 17.00. Bagefter vises 70'er-eposet "Mig og Charly" (1978) kl. 18.00 - introduceret af Ghita Nørby.

Torsdag den 5. november kl. 17.00.

Søndagsmatiné med Ed Thigpen – en rytmisk legende

Trommeslageren Ed Thigpen (f. 1930) er, foruden at være en musiker med en sjælden musikalsk feeling, et menneske, der har været vidt omkring. Thigpen er opvokset i St. Louis og Los Angeles og arbejdede tidligt sammen med bl.a. Dinah Washington og Bud Powell. Gennem mange år har han været bosat i København. Han er til stede ved premieren på "Ed Thigpen: Master of Time, Rhythm and Taste" (2009).

Søndag den 8. november kl. 14.00.

Eksperimental: Kødet og kønsdriften – 3 film af Carolee Schneemann

Den amerikanske kunstner Carolee Schneemann (f. 1939) er kendt for sit arbejde med krop, køn og seksualitet. Hendes film undersøger især det kvindelige blik – i et forsøg på at annullere den tingsliggørelse af kvinden, som så ofte finder sted i medierne. I denne måneds EKSPERIMENTAL viser vi hendes såkaldte selvbiografiske trilogi: "Fuses" (1967)+"Plumb Line" (1971)+"Kitch's Last Meal (1976).

Onsdag den 25. november kl. 19.00.

Psych-Out: Double Feature Horror Shock Show

Få to film for én films pris, når Psych-Out-biffen præsenterer en bloddryppende double feature fra grindhouse-filmens guldalder i de tidlige 1970'ere. En tid, hvor fascinationen af det okkulte og makabre havde afløst hippie-tidens flower power-frigørelse. Aftenens forestilling samler to af periodens mest outrerede exploitationfilm i ét "shock show". Efter forestillingen tændes rejsegrammofonen, og der kan købes kolde håndbajere i Asta Bar.

Torsdag den 26. november kl. 19.30.

Friday Late Night: "When You're Strange" – ny dokumentar om The Doors

Tom DiCillos film om The Doors, "When You're Strange" (2009), er den første dokumentar, som fortæller den fulde historie om sentressernes måske mest berømte og berygtede amerikanske rockgruppe. Krydret med ikke før offentliggjorte optagelser såvel on- som off-stage. Afterparty i Asta Bar med The Sunbeam Syndicate Single Show – tre timers psykedelisk vinyl fra 60'erne.

Fredag den 6. november kl. 22.00. Med efterfølgende bar og DJ.

Stumfilm med levende musik: "Der Golem" - ekspressionistisk gyser-klassiker

Den tyske ekspressionisme havde afgørende indflydelse på skrækfilmens etablering, såvel visuelt som tematisk. En af de film, der oftest omtales i filmhistoriske værker, men som sjældent vises, er denne måneds stumfilm, den tyske gyser "Der Golem" (1920) med Paul Wegener som misforstået lermonster. Filmen vises med levende klaverakkompagnement.

Tirsdag den 24. november kl. 19.30.

Jazz aften med Jakob Bro – pladerelease og filmpremiere

I anledning af guitaristen Jakob Bros nye album, "Balladeering", viser vi dokumentarfilmen "Weightless – a Recording Session with Jakob Bro" (2009), hvor nogle af de største navne på den internationale jazzscene optræder. Før filmen, kl. 20.00, byder Restaurant Mielcke & Hurtigkarl på vin og snacks i Asta Bar. Efter filmen er der flere forfriskninger i baren og mulighed for at købe pladen og filmen.

Tirsdag den 24. november fra kl. 20.00. 

For medlemmer

"Bassidji" - bag facaden hos Irans religiøse elite

I samarbejde med CPH:DOX byder vi Cinematekets medlemmer på en gratis opvarmningsfilm til årets dokumentarfilm-festival, der løber af stabelen 6.-15. november. Vi viser "Bassidji", en film der trænger ind bag facaden hos Irans religiøse tankepoliti. Den iranske instruktør Mehran Tamadon har brugt hele tre år på at få de sky Bassidji'er i tale. Intelligent og tålmodigt udreder han den religiøse elites patos-tunge retorik, der virker som en magnet på mange arbejdsløse unge.

Tirsdag den 3. november kl. 19.00. Fri entré.

 

Børnenes Cinematek

Børnebiffen - hver torsdag-lørdag + hver anden søndag

Børnebiffens september-program med film for børn i alderen 3-12 år. Denne måned byder vi bl.a. på eventyr med Tornerose, Cirkeline og nysgerrige Alfons Åberg for de mindste og "Afrika-sjip" samt "Pip og Papegøje" – med en veloplagt Peter Frödin i ALLE roller – for de lidt større.

For flere eventyr i børnehøjde læs mere under Børnebiffens november-program. Fri entre.

Bio min Bio – Du er skrupskør Madicken!

"Du er skrupskør Madicken!" (1979) er en vaskeægte Astrid Lindgren-klassiker: Madicken er en lille syv-årig pige med et meget stort hjerte. For drengen Abbe vil hun gøre alt – tilmed skaffe ham en plads ved siden af piloten til flyveopvisningen. Omvendt kan Madicken simpelthen ikke klare uretfærdige og snobbede mennesker. Så bliver hendes hjerte sort og buldrende. "Du er skrupskør Madicken," siger hendes lillesøster. "Det har du altid været." Med dansk tale. Anbefales fra 5 år og opefter.

Søndag den 1+15+29 november kl. 12.30. Entré 25 kr. 

 

dfi.dk/english

Mere end 50 titler med engelsk dialog eller undertekster - tip en ven om vores store filmudbud

Cinemateket præsenterer mere end 50 film med engelsk dialog eller undertekster hver måned. I november bl.a. nye dokumentarfilm om livet bag Berlin-muren i serien "Die Mauer", biografpremiere på "The Red Riding Trilogy" (2008) – trefilms-værk om jagten på den berygtede Yorkshire Ripper og månedens danske film med engelske undertekster (Danish Films/English Subtitles), Lars von Triers "Direktøren for det hele/The Boss of it All" (2006).

Hold dig orienteret på dfi.dk/english.

Mere om november måneds Danish Films/English Subtitles.