Danske premierefilm på BUSTER

FESTIVAL. For 12. år i træk ruller BUSTER Film Festival for Børn og Unge den røde løber ud mellem den 13. og 23. september og byder på elleve dages filmfest med blandt andet premierer på en række danske film.

Over 130 spille-, kort-, dokumentar- og animationsfilm er på plakaten i år. Heriblandt en række danske premierefilm. De danske film kommer vidt omkring. Fra animation baseret på en virkelig historie, til en dokumentarserie om anderledes familieliv og novellefilm om søskendejalousi og forbandelser.

BUSTER holder åbningsgalla torsdag den 13. september kl. 9.00 i Palads med verdenspremiere på den danske animationsfilm "Marco Macaco".

BUSTER 2012

Tid: 13.-23. september
Sted: København og omegn
Billetter: Bestilles og hentes i den aktuelle biograf. Pris: 15 kr.
Billetter til ikke-biograf-aktiviteter bestilles på www.buster.dk.
FILM-X-billetter bestilles hos FILM-X på 3374 3410 og i weekenden på 3374 3412.

I børnefilm-kategorien bliver det Morten Køhlerts film "Hemmeligheden", som åbner ballet for de danske film.

"Hemmeligheden" handler om de tre søskende Plet, Rianne og Donna, som er så glade for at være en familie, at de ikke fortæller til nogen, at deres mor er død og nu ligger i kælderen. For tænk, hvis børnene bliver skilt ad og ikke længere kan være sammen. Filmen kan kun opleves i biografen på BUSTER, og kommer siden på VOD.

Dokumentarfilm-kategorien byder på to danske dokumentarer, som handler om børn, der kæmper med hver deres udfordringer.

I Anja Haubergs dokumentarserie "Mig og min familie" møder vi fem danske børn i alderen fem til syv år. De og deres familier lever alle et liv, hvor de på den ene eller anden måde skiller sig ud fra normen. F. eks. er der Amalie fra Tunø, hvor der ikke kører biler, og hvor de kun er seks elever i skolen, og Villads, der har to mødre. En række tankevækkende historier, der sætter normalitetsbegrebet på spil.

Dokumentarfilmen "Shanne og veninderne" af Ulla Søe og Sussie Weinold er en film om veninder og om at skabe sin egen identitet i den svære tween-periode. Shanne er 13 år, og hendes bedste veninde er flyttet til en anden skole. Efter sommerferien skal 6. klasserne på Shannes skole blandes til tre nye 7. klasser, og Shanne er nervøs for, om hun kan finde nye venner.

Også animationsfilm er velrepræsenterede på festivalen. BUSTER hylder i år dansk tegnefilms 'grand old man' Jannik Hastrup, som er genstand for årets retrospektive serie. Der er mulighed for at se Hastrups nyeste film, den dokumentariske tegnefilm "Jeg altid husker far - Soléns historie", om en kurdisk piges beskrivelse af livet som asylansøger i Danmark.

Jacob Leys "Isblomstens hemmelighed" er en finurlig animationsfilm om Svindel, der drømmer om at blive lige så god en tryllekunstner som sin oldefar. Filmen er netop blevet udvalgt til London Film Festival i oktober.

Programmet 'Danske novellefilm 11 år+' henvender sig til de lidt større børn med tankevækkende film. I "Forbandelsen" af Mariella Harpelunde Jensen møder vi Johanna og hendes far, der om natten hjemsøges af skræmmende dyr og derfor må låse sig inde bag gitre.
I Jacob Bitschs "Vildfugl" følger man Karla, der har tæmmet en vild fugl. Hun glæder sig til at vise den til Janus, som hun er hemmeligt forelsket i. Men da Janus afviser Karla og hendes fugl, lader Karla sin frustration gå ud over sin lillebror.

I Børnebiffen kan de mindste hygge sig med Kim Hagens "Will-Bot - Ven eller fjende" om robotten Will-Bot, der er bange for alt, eller "Overgangsritualet" af Christian Bøving-Andersen, hvor en dreng får hjælp fra en kæmpestor kamæleon til at indsamle dyr til sin stamme, og Jacob Wellendorf og Catherine Kunzes "Thea og den vilde flod", hvor Thea keder sig i sin ferie, indtil hun ser en havfruehale i vandet.

Festivalen byder traditionen tro desuden på særlige events, debatter og workshops. I år diskuteres blandt andet digitale medier og film, digital mobning, animation og Afrika. Til flere af filmvisningerne vil det også være muligt at møde folkene bag filmene.

Under sloganet 'BUSTER prøver kræfter' arrangerer festivalen flere workshops, hvor børn fra 8 år og opefter selv kan prøve kræfter med at skabe deres eget medieprodukt i form af animationsfilm, computerspil og mobilapps. Der er også arrangeret fire workshops for lærere om brugen af levende og digitale medier.

BUSTERS lillebror, filmkonkurrencen OREGON for unge filmmagere under 20 år, inviterer til finaleweekend den 14.-16. september. Weekenden er spækket med masterclasses, hyggestunder, fest og visninger af de konkurrencefilm, som er udtaget fra OREGON's regionale filmkonkurrencer, inden de endelige prisvindere afsløres.

Festivalens priser uddeles fredag den 21.september kl.9.00 i Palads Biograferne og festlighederne lukker og slukker med afslutningsfest i Pumpehuset søndag den 23. september kl. 12.00-16.00. Biografbilletter fra festivalen fungerer som indgangsbillet. Billetter sælges også i døren.

Se BUSTERs weekendprogram:

BUSTER-logo-2012-web
Tags: BUSTER 2012