FILM-X for alle

Hvert år besøger omkring 12.000 børn og unge Filminstituttets interaktive studie i Gothersgade. Siden åbningen i 2002 har FILM-X været en succes, og netop nu arbejder DFI på at udvide aktiviteterne, så endnu flere kan få glæde af filmeksperimentariet.

Børn fra 4. klasse fra Lille Værløse Skole kæmper mod frygtindgydende dinosaurer, en 6. klasse fra Skovshoved Skole svømmer rundt på havets bund blandt rokker og hajfisk, Pilehaveskolen har lavet en hæsblæsende biljagt – og et ungdomshold fra Brøndby Strand har lavet en minikrimi med udveksling af narko på en S-togs station. Alle disse dramatiske hændelser udspiller sig i små film produceret i Filminstituttets interaktive filmstudie FILM-X, med børn i rollerne som skuespillere, instruktører, klippere osv.

"Alle får en positiv oplevelse i FILM-X, både i forhold til det at lære noget og det sociale. Bogligt svage børn og unge får mulighed for at vise andre sider af sig selv. Filmproduktion kræver, at man kommunikerer og samarbejder; der er ingen vej udenom."

I FILM-X's grønne studier kan børn og unge i løbet af et par timer lege sig til en forståelse af filmmediets teoretiske og praktiske grunddiscipliner: dramaturgi, karakterudvikling, instruktion fotografering, redigering, lyd osv. Og det er der rigtigt mange der gør; når der to gange om året åbnes for skolernes bookning af FILM-X besøg, er der udsolgt i løbet af få dage. 8000 skoleelever har sidste år været igennem et lærerigt forløb, der ud over selve besøget også består af forberedelse og evaluering, og i weekenderne, hvor FILM-X holder åbent for private, har 4000 besøgende prøvet deres kreative kræfter af.

Fakta

FILM-X er Filminstituttets interaktive filmstudie for børn og unge.

I FILM-X møder man filmens magi og når på få timer gennem en medrivende og lærerig proces fra idé til færdig film. Alle der besøger FILM-X, laver en film sammen med deres filmhold.

Skoler kan i hverdagene booke differentierede undervisningsforløb med et selvvalgt filmfagligt fokus. Disse forløb varer normalt 3 timer, og besøget forberedes i et filmforløb hjemme på skolen. Aktiviteterne i FILM-X udvikles og drives af Skoletjenesten.

Børnehaver  kan hver torsdag (fra 17/8) besøge FILM-X med en lille gruppe af de ældste børnehavebørn. Besøget varer ca. 1 time og der forberedes en fortælling hjemme i institutionen.

Børnefamilier  kan besøge FILM-X hver weekend. Man kommer uforberedt og kaster sig ud i filmproduktionen - med hjælp fra to FILM-X guider. Forløbene varer 2½ time.

FILM-X ON THE ROAD er DFIs omrejsende filmstudie, der blandt har gjort stop i Damaskus, London, Århus, Odense og Marstal.

FILM-X ONLINE er et nyt initiativ, hvor DFI samarbejder med Styrelsen for Bibliotek og Medier om at etablere FILM-studier på landets centralbiblioteker.

FILM-X blev etableret i 2002 takket være donationer fra Egmont Fonden og Nordisk Film Fonden.

Men FILM-X's succes er ikke kun af kvantitativ karakter. Når de udviklings- og undervisningsansvarlige, Kari Eggert Rysgaard og Louise Fischer, taler om deres erfaringer fra FILM-X gælder deres begejstring ikke mindst de succesoplevelser, børnene får med hjem. For som Kari Eggert siger:

"Alle får en positiv oplevelse i FILM-X, både i forhold til det at lære noget og det sociale. Bogligt svage børn og unge får mulighed for at vise andre sider af sig selv. Filmproduktion kræver, at man kommunikerer og samarbejder; der er ingen vej udenom."

FILM-X On the Road og Online

Film-X åbnede i 2002 med generøs støtte fra blandt andet Egmont Fonden og Nordisk Film Fonden. Siden er konceptet blevet udvidet med et FILM-X On the Road – et mobilt studie med blandt andet en overskåret Morris Maskot, der har gjort ophold i blandt andet Odense, London og Damaskus.

I 2011 er der indgået et partnerskab mellem DFI og Styrelsen for Bibliotek og Medier, der i de kommende år vil skabe mulighed for, at FILM-X-konceptet udbredes i hele landet via en online-version med introduktioner og værktøjer samt fysiske faciliteter på landets seks centralbiblioteker.

Kari Eggert Rysgaard, der er undervisningsansvarlig i FILM-X og arbejder med at udvikle og udbrede FILM-X-konceptet, fortæller:

"Vi har fået en del erfaringer med FILM X On the Road, der har været rundt både i Danmark og udlandet. FILM-X har gjort stop i forskellige byer i kortere tid, f.eks. en uges tid. Det har fungeret som fantastiske events, men vores erfaring siger, at det er endnu bedre, hvis FILM-X gør holdt i længere tid, som vi har prøvet i London og Damaskus, hvor lokale, voksne guider får mulighed for at blive sat ind i konceptet."

"Derfor glæder vi os meget over aftalen med bibliotekerne, hvor bibliotekarer bliver efteruddannet og er med til at udvikle og drive de lokale fysiske studier. Og hele online-delen betyder dels, at man kan arbejde grundigt med sine historier før og efter et fysisk besøg, dels, at man kan arbejde kreativt med film, selvom man ikke bor i nærheden af FILM-X eller et centralbibliotek; f.eks. kan man lave animationsfilm på sin computer."

Den fulde realisering af FILM-X Online kræver støtte fra eksterne fonde, som nu er ved at blive søgt.

De tre Bukkebruse – for de små

Fra efteråret 2011 tilbyder Skoletjenesten i FILM-X også forløb for børnehavebørn. Hver torsdag bliver det muligt for de ældste børn i en børnehavegruppe at lave deres egen filmfortælling i FILM-X, mens deres yngre kammerater ser film i Børnebiffen. Børnene kan enten lave en lille animationsfilm med stop motion teknik eller en film med levende skuespillere i et af green-screen-studierne.

Konceptet har været testet i foråret 2011, og forløbene er gået overraskende godt, bl.a. med filmatisering af klassikeren "De tre Bukkebruse":

"Vi var lidt spændte," fortæller FILM-X medarbejder Louise Fischer. "Kunne vi virkelig lave noget ordentligt på en time til halvanden for børn på 5-6 år. Men det er lykkedes. De leger, de oplever magien – og at film består af mange lag: billeder, lyd, klip, osv. De lærer altså noget om virkemidler. De er mere optaget af processen end af det færdige produkt, som de større børn er. Først når de ser filmen hjemme i børnehaven, går det rigtigt op for dem, hvad de har lavet, og så vil de gerne komme igen – og måske spille rollen som den STORE Bukkebruse…"

FILM-X for udsatte børn

FILM-X har også i løbet af det seneste år gennemført forløb med udsatte børn; børn og unge med særlige behov, socialt eller fagligt. Der har været projektforløb med en gruppe fra Brøndby Strand, "Pigegruppen" fra Blågårds Plads på Nørrebro har besøgt FILM-X tre gange, en sorggruppe støttet af Egmont Fonden, "Løvehjerte", har med en psykolog bearbejdet tab af forældre eller søskende, og en flok asylbørn fra Avnstrup har lavet tegnefilm med efterfølgende filmpremiere i asylcentret. Louise Fischer fortæller:

"Vi oplever, at FILM-X har et enormt potentiale. Det har været meget bevægende at opleve børn med forskellige slags problemer udfolde sig i de her rammer. Jeg kan se, at de udvikler sig gennem forløbene; generte børn blomstrer op, og ballademagerne lærer at gå i dialog og håndtere konflikter. Alle har stort set de samme forudsætninger, når de går i gang med filmarbejdet. Og alle går stolte hjem med en dvd – og har lært noget om film."

damaskuscar2