Roosprisen 2009 til Anders Østergaard og Lise Lense-Møller

Det Danske Filminstituts dokumentarpris på 25.000 kr. bliver lørdag aften tildelt duoen bag filmen "Burma VJ – Reporter i et lukket land", instruktør Anders Østergaard og producent Lise Lense-Møller. Prisoverrækkelsen foregår på Filmhøjskolen i Ebeltoft under det årlige branchetræf for dokumentarfilmfolk.

Prisudvalget består i år af administrerende direktør Henrik Bo Nielsen (DFI), udviklingschef Malene Flindt Pedersen (DFI) samt sidste års modtager Tine Fischer, direktør for den internationale dokumentarfilmfestival CPH:DOX.

At løse en umulig opgave

"Burma VJ" følger 27-årige Joshua og en gruppe burmesiske videojournalister, som gennem de seneste år har sat livet på spil for at rapportere til omverdenen om de overgreb, den burmesiske regering begår mod lokalbefolkningen.

Prisudvalget begrunder tildelingen med, at Anders Østergaard og Lise Lense-Møller med "Burma VJ" har løst en næsten umulig opgave med stor kreativitet og en ligeså stor mængde stædighed og mod:

• De har skabt en rørende film, der appellerer til publikums indlevelse, uden mulighed for at vise filmens hovedperson, der af sikkerhedsmæssige årsager måtte optræde anonymt.

• De har skabt en visuelt stærk film og et troværdigt historisk dokument af tusindvis af små stumper uskarpe, usammenhængende film, optaget af mange forskellige mennesker under kaotiske forhold.

• De har insisterende holdt fast i ambitionen om at lave ’den store dokumentarfilm’, selvom det havde været både lettere og billigere at lave en hurtig nyhedsversion af filmen, som mange efterspurgte.

• De har taget chancer; den film skulle laves, selvom kontrakterne ikke var helt i hus og økonomien blot nogenlunde sikret.

• Og de har holdt fast, også lang tid efter filmens færdiggørelse; i deres engagement for filmens mennesker og dens tematik – og fulgt den verden rundt.

Lise Lense-Møller

Filmproducent, grundlægger og daglig leder af Magic Hour Films. Har i over 20 år været producer, manuskript-, projektudviklings- og produktionsrådgiver på spille-, kort- og dokumentarfilm samt tv-serier, og været medforfatter på diverse manuskripter. Ekspert og gruppeleder i EAVE, EU’s efteruddannelse af uafhængige filmproducenter.
Link til Nationalfilmografi

Anders Østergaard

Uddannet på Den Danske Journalisthøjskole. Har arbejdet som tekstforfatter i reklamebureau, samt på DR Dokumentar og Nordisk Film. Anders Østergaard har vundet en lang række nationale og internationale priser med film som "Troldkarlen", "Tintin og mig", "Gasolin" og "Så kort og mærkeligt livet er".
Link til Nationalfilmografi

"Burma VJ – Reporter i et lukket land" har modtaget over 15 internationale priser, blandt andet på den internationale filmfestival i Amsterdam i 2008 og i Sundance i 2009.

Roosprisen

Roosprisen, opkaldt efter dokumentarfilmpioneren Jørgen Roos, blev etableret i 1995 med det formål at påskønne særlig bemærkelsesværdig indsats for dokumentarismen i Danmark.
Tidligere prismodtagere har været: Jørgen Roos, Jørgen Leth, Sami Saif, Phie Ambo, Janus Billeskov Jansen, Jon Bang Carlsen, Jesper Jargil, Anne Wivel, Tue Steen Müller, Niels Pagh Andersen, Arne Bro, Steen Møller Rasmussen og Tine Fischer.