Cinematek i hele landet

FILMPERLER. Et nyt samarbejde mellem Cinemateket og biografer rundt i landet vil give borgere uden for hovedstadsområdet nye muligheder for unikke filmoplevelser.

Cinemateket i København viser hver måned op mod 70 film med kulturel og filmhistorisk relevans. Der er tale om filmklassikere, kultperler, koncertfilm og nyere film, som ellers ikke vises i andre danske biografer. Filmene sættes ofte i perspektiv gennem en introduktion.

Med et nyt initiativ 'Cinemateket præsenterer' vil Cinemateket styrke tilstedeværelsen i hele landet med et tilbud til biograferne, der vil få mulighed for at vise op til 10 danske og udenlandske filmperler. Biograferne kan vise filmene for publikum jævnt hen over 2016 eller i et samlet forløb som en lokal mini-festival.
 

"Vi håber, at mange biografer vil finde tilbuddet attraktivt, og at vi kan få et godt samarbejde i gang," siger Jakob Buhl Vestergaard, vicedirektør på Danske Filminstitut og ansvarlig for Cinemateket. "Vi har glædet os meget til at præsentere det her og er spændt på, hvordan biografer og borgere rundt om i landet vil modtage filmene. Med film som Hitchcocks 'Vertigo' giver det mulighed til at få et kig ind i filmhistorien og opleve værker i biografen, som mange kun har haft lejlighed til at se på en tv-skærm. Og med danske klassikere som fx Bille Augusts 'Pelle Erobreren' og Theodor Christensens 'Det gælder din frihed' får borgerne mulighed for at genopfriske film, som de så i biografen for mange år siden, og for at dele oplevelsen med nyere generationer."

Vertigo_Blue
Hitchcocks "Vertigo" er regnet for en af verdens bedste film. Den er en af de fem internationale film, biograferne kan vælge i programmet 'Cinemateket præsenterer'.

Cinemateket præsenterer

Cinemateket har indhentet rettighederne til de ti film, så deltagende biografer kan vise dem en enkelt gang. Biograferne betaler en lav, fast omkostningsbaseret filmleje pr. visning, og der kan søges støtte fra Filminstituttet til præsentation af filmene.

Indtil 11. januar kan biograferne ansøge om at deltage i 'Cinemateket præsenterer'.

Der er mere information om filmene og inspiration til formidling og præsentation på www.cinemateket.dk/forbiografer, hvor man også kan læse mere om vilkår for samarbejde og finde link til ansøgningsskema m.m.

Cinemateket har talt med flere lokalbiografer for at få sammensat et attraktivt udvalg af film, og programmet for 2016 sendes i disse dage ud til alle biografer uden for hovedstadsområdet, der derefter kan melde tilbage inden for de næste to måneder, om de ønsker at deltage.

De 5 danske film

Jeanne d'Arcs lidelse og død
Carl Th. Dreyer, Frankrig 1928
Carl Th. Dreyers skildring af retssagen mod Jeanne d'Arc i 1431 er verden over hyldet af publikum og kritikere som den mest bevægende stumfilm af dem alle. I de skarpe nærbilleder udspiller der sig sjælelige dramaer af uhørt intensitet.

Det gælder din frihed
Theodor Christensen, Danmark 1946
Theodor Christensens dokumentariske hovedværk er en poetisk-polemisk, intens og billedmættet beretning om Danmark under 2. verdenskrig – og ikke mindst en hudfletning af samarbejdspolitikken, som magthavere dengang og siden prøvede at nedtone.

Sult
Henning Carlsen, Danmark 1966
En af de mest originale produktioner i dansk filmhistorie. Carlsens fortælling, om en ung digterspires kamp for overlevelse i Kristiania år 1890, er samtidig et af filmmodernismens hovedværker. En usædvanlig vellykket transformation af Knut Hamsuns berømte jeg-roman.

Kundskabens træ
Nils Malmros, Danmark 1981
En uafvendelig del af dansk kulturarv. Et erindringsglimt fra Århus Katedralskole i 1950'erne med alt det, der foregår over – og under! – skolebordene. "Den skrøbelige pubertet har været beskrevet ofte i dansk film, men aldrig så præcist" (Kulturministeriets kanon).

Pelle Erobreren
Bille August, Danmark 1987
Bille Augusts bearbejdning af Martin Andersen Nexøs romanhovedværk var dansk spillefilms første Guldpalme-vinder og desuden Oscar-vinder. En elegant, varm og velspillet storfilm om kampen for værdighed blandt fattige emigranter på landet anno 1900, som skal opleves på det store lærred.

 

De 5 internationale film

Vertigo (En kvinde skygges)
Alfred Hitchcock, USA 1958
Thriller-mesteren Alfred Hitchcocks bedste og mest komplekse film – som da også er nummer et på Sight & Sounds liste over filmhistoriens 50 bedste værker. James Stewart er politimanden, som lider af højdeskræk og hvirvles ind i et skræmmende febrilt mareridt.

The Good, the Bad and the Ugly (Den gode, den onde og den grusomme)
Sergio Leone, Italien/Spanien 1966, DCP farve, 180 min., engelsk dialog
Spaghettiwestern-genrens centrale omdrejningspunkt. En skildring af tre revolvermænd, hvis veje krydses gentagne gange i jagten på 200.000 dollars, nedgravet på en kirkegård under den amerikanske borgerkrig. Helaftensfilm i flot ny digital udgave.

Stop Making Sense
Jonathan Demme, USA 1984
Denne Talking Heads-klassiker er en usædvanligt betagende koncertfilm, som flere steder betegnes som "musikfilmens Citizen Kane". Subtilt koreograferet, swingende som bare pokker og mesterligt fotograferet. Hér i jubilæumsudgave med remastereret lyd.

Himlen over Berlin
Wim Wenders, Tyskland/Frankrig 1987

 

 

Wim Wenders fik prisen for bedste instruktion ved filmfestivalen i Cannes, og filmen er da også en blændende smuk meditation over livet, tiden og forgængeligheden … oplevet gennem engle! Med Peter Falk, Bruno Ganz – og Nick Cave på de skrå brædder.

 

Omar
Hany Abu-Assad, Palæstina 2013
Frihedskæmper eller terrorist? Det er det delikate spørgsmål i Hany Abu-Assads drama film, som i 2014 var med i opløbet til en Oscar. En gribende palæstinensisk kærlighedshistorie, fuld af kugler og intriger – og med referencer til Shakespeares "Romeo og Julie".

 

DetGaelderDinFrihedPlakat