Danske børnefilm på arabisk

FESTIVAL. Taler Cykelmyggen Egon arabisk? Seks danske børnefilm bliver vist med arabisk tale på børnefilmfestivalen "Danish Youth Cinema on the Road, Lebanon 2012". Den danske ambassade i Beirut står bag festivalen, som begyndte i går og løber frem til den 16. november.

På børnefilmfestivalen "Danish Youth Cinema on the Road, Lebanon 2012" kan libanesiske børn og unge se danske børne- og ungdomsfilm med arabisk tale. Festivalen vil foregå i syv forskellige regioner i Libanon.

De seks film, festivalen har på programmet, er

  • "Krig og kager" af Jannik Hastrup
  • "Drengen der ville gøre de umulige" af Jannik Haastrup
  • "Drengen i kufferten" af Esben Toft Jacobsen
  • "Max pinlig" af Lotte Svendsen
  • "Cykelmyggen og dansemyggen" af Flemming Quist Møller og Jannik Hastrup
  • "Fighter" af Natasha Arthy

Filmene tager fat i emner, som relaterer til børns dagligdag, håb og fremtidsdrømme. Der er både animation, drama, kort- og spillefilm at glæde sig til. "Fighter" vises med engelske undertekster til det lidt ældre publikum.

Libanon er sammensat af mange forskellige religiøse og kulturelle grupper, og det er vigtigt for arrangørerne at finde en måde at balancere rundt imellem de forskellige sociale og kulturelle mønstre.

"Udfordringen har været at finde en metode, hvor filmenes budskaber, set ud fra en dansk kontekst, kan videreformidles og 'oversættes' til en libanesisk. Mange hverdagsudfordringer og oplevelser er grundlæggende de samme for alle børn og unge, trods kulturelle forskelle. Løsningen har alligevel været at bruge vores lokale kommunikator til at formidle de centrale temaer til publikum", fortæller Maria Lindhardt fra Den Danske Ambassade i Beirut.

Maria Lindhardt fortæller, at der sjældent foregår internationale kulturelle aktiviteter uden for Beirut, og at interessen for festivalen har været overvældende fra de lokale parter.

Det er første gang, festivalen afholdes, og målet er at præsentere dansk kultur for libanesiske børn og unge i alderen 6-18 år. Filmene bliver vist i samarbejde med skoler, biblioteker og kulturelle centre, og arrangørerne håber at nå et bredt publikum. Efter filmene vil der være diskussion med børnene.

Det Danske Filminstitut har på baggrund af erfaringen fra en lang række andre internationale projekter rådgivet om, hvordan man kan formidle film til et ungt publikum på en vedkommende måde, hvordan filmene kan præsenteres, og hvordan de bagefter kan diskuteres med publikum.

Festivalen er økonomisk støttet af Kunststyrelsen, Det Danske Institut i Damaskus og Det Danske Filminstitut. Det Danske Filminstitut er repræsenteret i Det Internationale Kulturpanel, som bl.a. har Mellemøsten som et af de vigtige indsatsområder.

Læs mere om "Danish Youth Cinema on the Road, Lebanon 2012" på Den Danske Ambassade i Beiruts Facebook-side og på Den Danske Ambassade i Libanons hjemmeside.

Tags: