Debat: Fortællinger fra hele Danmark

FILMAFTALE. Som forberedelse til Filmaftalen 2015-2018 afholdte Filminstituttet onsdag den 30. april i Aarhus Filmby et debatmøde om regional filmstøtte og talentudvikling på tværs af Danmark. Mødet var det fjerde arrangement i rækken af debatmøder for filmbranchen og andre interesserede.

Filminstituttet foreslår i oplægget til Filmaftalen 2015-2018, Film for fremtiden, at den semiprofessionelle talentudvikling styrkes gennem koordinering af de nuværende kræfter i en ny, selvstændig enhed, der skal udformes i samarbejde med filmværkstederne, de involverede kommuner og andre interessenter. Filminstituttet har desuden lagt op til en revision af støttereglerne omkring filmproduktion udenfor Københavnsområdet.

Debatmødet i Aarhus Filmby havde to temaer: "Talentudvikling på tværs af Danmark" og "Regional filmstøtte- og produktion".

Debatmøder

Dansk films finansieringsudfordringer (Afholdt 26. marts)
Panel:  Allan Hansen, direktør Nordisk Film, Ulf Lund, mediedirektør TDC-Group, Klaus Hansen, direktør for Producentforeningen og Christina Rosendahl, instruktør og politisk næstformand for Danske Filminstruktører

Kvalitet i dansk film (Afholdt 1. april)
Panel:  Vinca Wiedemann, rektor for Den Danske Filmskole, Louise Vesth, producent Zentropa,  Piv Bernth, dramachef DR Fiktion og Birgitte Stærmose, instruktør og bestyrelsesmedlem i danske filminstruktører

Hvad skal film med tv? (Afholdt 23. april)
Panel:  Lotte Lindegaard, kanalchef TV2, Gitte Rabøl, mediedirektør DR, Michael Fleischer, formand for FAFID, og Morten Mogensen, programdirektør Viasat

Film i Danmark – fortællinger fra hele landet (Afholdt 30. april)
Sted: Aarhus Filmby

Panel: Regner Grasten, producent Regner Grasten Film, Claudia Siesby, producent FilmMaker, Carsten Holst, leder af den Vestdanske Filmpulje, Peter Bose, Miso Film, Henrik Underbjerg, Radiator Film og Morten Kaplers fra Aarhus Filmværksted. Søren Kragh-Jacobsen,  instruktør og bestyrelsesmedlem i Danske Filminstruktører, har desværre ikke mulighed for at deltage i panelet, som det tidligere var annonceret.

Debatmødet opdeles i to dele, da der skal drøftes både regional filmstøtte og -produktion samt talentudvikling på tværs af Danmark. Af samme grund er mødet udvidet mødet med en halv time. Filminstituttet byder på et glas efter seancen.

Hvordan styrker vi økonomien i dansk dokumentarfilm?
Tid: 13. maj kl. 16.00-18.00
Sted: Bio Carl i Filmhuset
Reserver plads via Cinemateket på 3374 3412
Panel:  Offentliggøres snarest.

Oplaeg-til-FilmaftaleForside

Dokumenter vedrørende Filmaftalen 2015-2018

Panel-i-århusGæster i dagens paneler var Regner Grasten, producent i Grasten Film, Peter Bose producent Miso Film, Carsten Holst, leder af den vestdanske filmpulje, Henrik Underbjerg producer i Radiator film, Morten Hartz Kaplers, direktør for fonden AarhusFilmværksted og Claus Ladegaard direktør produktion og udvikling, DFI.

Trods holdningsforskelle mellem de parter, der der i dag er involveret i talentudvikling, var der bred enighed om at udviklingen kan styrkes, hvis samarbejdet øges.

Debatten om den regionale støtte var livlig og afslørede betydelige forskelle i optikkerne mellem de erhvervsdrivende fonde og Filminstituttet og mellem producentmiljøet i provinsen og de københavnske filmproducenter. Parterne kunne dog samles om et fælles ønske om flere produktionsressourcer til dansk film og et ønske om konstruktiv dialog.

Rækken af debatmøder fortsætter den 13. maj med emnet "Hvordan styrker vi økonomien i dansk dokumentarfilm?"

Læs mere om kommende debatmøder, datoer og paneldeltagere.

Til oktober skal Folketinget indgå en filmaftale, der løber frem til udgangen af 2018.

Læs også Filminstituttets oplæg til filmaftalen 2015-2018: Film for fremtiden.

Morten-HKMorten Hartz Kaplers, direktør for fonden Aarhus Filmværksted.