Fortællinger om krigszoner og folkedrab

INTERVIEW. De danske dokumentarer "Mit Afghanistan" og "The Act of Killing" optræder i London, New York og Chicago på den verdensomspændende Human Rights Watch Film Festival. FILMupdate har talt med festivaldirektør John Biaggi.

Nagieb Khajas "Mit Afghanistan" og Joshua Oppenheimers "The Act of Killing" er begge danskproducerede dokumentarfilm, og de bliver begge vist i forbindelse med den årlige Human Rights Watch Film Festival, men her stopper lighederne også. De to film viser gennem hver deres fortælling meget forskellige perspektiver på menneskerettigheder, som netop er dét, Human Rights Watch fokuserer på.

"At være i stand til at komme indenfor i afghanernes hjem og se deres liv gennem deres øjne er noget helt unikt." - John Biaggi

Human Rights Watch er en af verdens ledende organisationer inden for beskyttelse af menneskerettighederne. Gennem den årlige film festival skaber organisationen et forum for de film, som gennem fortællende billeder kan udbrede kendskabet til de brud på menneskerettighederne, der finder sted hver eneste dag.

 

Personlige beretninger fra Afghanistan

Festivaldirektør John Biaggi begrunder valget af "Mit Afghanistan" med, at der tidligere har optrådt flere film om Afghanistan på festivalerne, men at de altid er blevet vist fra de vestlige soldater eller filmskaberes perspektiv. Han uddyber:

"'Mit Afghanistan' er usædvanlig, da den fokuserer på almindelige borgere i landet, og ved at give dem mobiltelefoner med kameraer af høj kvalitet får vi lov at se personlige beretninger fra de mennesker, som lever midt i en krigszone, og hvordan de klarer sig. At være i stand til at komme indenfor i afghanernes hjem og se deres liv gennem deres øjne er noget helt unikt, og det starter debatten om, hvad denne evindelige krig gør mod de civile, som er fanget i midten."

John Biaggi mener, at det er særdeles vigtigt at vise stærke film om Afghanistan – specielt set i lyset af, at USA og NATO trækker sig ud af landet næste år, hvilket betyder, at hele verdens opmærksomhed vil blive ledt bort fra de alvorlige problemer, som landet står overfor.

"Som den ledende filmfestival for menneskerettigheder er det essentielt, at vi fortsat belyser vigtige problemstillinger, som ikke længere – eller i nogle tilfælde aldrig – kommer frem i offentligheden," udtaler John Biaggi. 

Et uopgjort regnskab

Hvad angår "The Act of Killing" er John Biaggi ikke i tvivl om, at det er en film, som er vigtigt at vise, og især filmens kontroversielle stil er afgørende for fortællingen.

The Act of Killing noir_framegrab "The Act of Killing" Foto: Carlos Arango de Montis.

"'The Act of Killing' er en væsentlig film, idet den tilvejebringer nødvendig eksponering og bevidsthed omkring de grusomme brud på menneskerettighederne i Indonesien, som ingen har stået til regnskab for – og som de fleste mennesker uden for Indonesien slet ikke kender til. Filmens stil kan virke noget kontroversiel med gerningsmændene, som genopfører nogle af drabene – men det er denne tilgang, som for publikum opbygger spændingen og forståelsen for alvoren af disse forbrydelser samt den straffrihed i samfundet og regeringen, som var helt ubegribelig (og stadig er det)."

John Biaggi fremhæver filmens afsluttende pay-off, hvor vi ser, hvordan hovedpersonen aldrig har tilgivet sig selv for de forfærdelige forbrydelser, men at han stadig bærer dem med sig hver dag. Hvad der skete i Indonesien under Suharto-regeringen fra 1965-67 falder ifølge John Biaggi ind i kategorien over væsentlige brud på menneskerettighederne, som aldrig er kommet i offentlighedens søgelys, da kun få mennesker kender til grusomhederne.

"Det faktum, at den nuværende regering offentligt har erklæret, at massakren af så mange mennesker var 'berettiget', er et vidnesbyrd om, at landet bør erkende det, som er sket, og at der i sidste ende bør gøres et regnskab op," afslutter John Biaggi.

Human Rights Watch Film Festival finder sted i New York og London, men derudover vil udvalgte film også blive vist i yderligere 12 byer i England, USA, Canada og Schweiz. Fra den 13. til 22. marts figurerer filmfestivalen i London, som i år for 17. gang er en af festivalens værtsbyer. 

Læs mere om Human Rights Watch Film Festival. 

Se trailer for programmet på festivalen i London.