At kende sin historie

CPH:DOX. En enlig far, der har drukket og røget hash i en menneskealder, forsøger at samle sin lille familie. "Drømmen om en familie" er en historie om den vanskelige kunst at bryde med sin sociale arv, fortæller instruktør Mira Jargil til Per Juul Carlsen. Filmen får verdenspremiere torsdag den 7. november på CPH:DOX.

Seks mænd sidder i et lokale i en offentlig bygning. Den ene af dem, Torben, en ung mand med et determineret blik, er familiebehandler ved socialforvaltningen i Københavns mytisk nedslidte kvarter, Nordvest. De fem andre mænd er med i Torbens projekt, Gruppen Far, for socialt belastede enlige fædre.

"Jeg har røget hash i 30 år og drukket som et hul i jorden," forklarer en af mændene, Per, en stor mand på 55 år, med langt hår, kort fuldskæg og en mund, der kun synes i stand til at tale i den ene side. "Da jeg gik i behandling, gjorde jeg det for min datters skyld, og jeg har nu været stoffri i seks og et halvt år". "Sådan!" lyder det anerkendende fra de andre i gruppen.

CPH:DOX

"Drømmen om en familie" på CPH:DOX

7. nov. kl. 21.30
Grand Teatret
Verdenspremiere
Mød instruktøren

9. nov. kl. 18.00
Teater Grob

12. nov. kl. 10.00
Cinemateket
Nordisk Jury

13. nov. kl. 19.45
Cinemateket
New Danish Screen aften

CPH:DOX fra 7. til 17. november.
Se programmet


Den sociale arv / på film 


"Drømmen om en familie" er den seneste af en række danske film, der har den sociale arv som tema.

Christian Sønderby Jepsen og Pernille Bervald Jørgensen havde tidligere i år premiere på "Blodets bånd", hvor en alkoholiseret far forsøger at hjælpe sine 16 børn med at komme ud af den sociale sump.

Sønderby Jepsen, der i øvrigt er gift med Mira Jargil, var også manden bag "Testamentet", der i 2012 vandt de danske filmkritikeres Bodil for bedste dokumentar, en film om en ung mand, der efter et liv med svigt håber på en ny begyndelse, da han står til at arve en formue fra sin bedstefar.

I 2012 kom også Mette Korsgaards "My Childhood from Hell", hvor tidligere formand for Børnerådet Lisbeth Zornig Andersen opsøger de familiemedlemmer, der var skyld i en barndom fuld af svigt, vold og seksuelle krænkelser.

Thomas Vinterberg har også udforsket emnet, at være offer for sin egen historie, i spillefilmen "Submarino" fra 2010, om Nick og hans lillebror der begge er mærket af en skæbnesvanger hændelse fra deres opvækst med en fordrukken mor.


Best Graduation Film 2012


Mira Jargils afgangsfilm "Den tid vi har" blev i 2012 kåret til årets bedste filmskole-dokumentar af den internationale sammenslutning af filmskoler, Cilect. Da Mira Jargil skulle forberede afgangsfilmen, blev hendes mormor alvorligt syg, og hun besluttede sig for at filme bedsteforældrene, mens de langsomt tager afsked med hinanden efter 67 nære og oplevelsesrige år sammen.

Filmen, der er produceret af Elisabeth Victoria Poulsen, har også vundet priser på CPH:DOX, Full Frame Documentary Film Festival og Golden Panda Awards i Kina.

"Jeg havde aldrig hørt om et tiltag som Gruppen Far," fortæller 32-årige dokumentarfilminstruktør Mira Jargil, hvis filmskolefilm "Den tid vi har" blev hædret som "Verdens bedste filmskoledokumentar" i 2012.

"Der findes ret meget for mødre, mødregrupper og den slags, men jeg synes, det var interessant at få mændenes perspektiv. Min første ide var, at jeg bare skulle være i rummet og følge samtalerne. Men jeg kunne jeg ret hurtigt mærke, at der var stof i Per til en hovedperson i en film."

Meget på spil

Jargil besluttede sig derfor for at fortælle historien om Per og hans projekt: at genetablere sin lille familie med mor, far og barn. Hans datter, 8-årige Ilse, er anbragt hos en plejefamilie, men Pers store ønske er, at Ilse skal gense sin mor, Christina, som hun ikke har set, siden hun var omkring et halvt år gammel, og at fortælle Ilse historien om hendes særlige familie.

DroemmenOmEnFamilie3
Datteren Ilse og hendes mor Christina

Det er en barsk historie. For eksempel fandt Christina som barn begge sine forældre døde i dagligstuen og fik aldrig nogen forklaring på, hvad der var sket. Ligesom Per har Christina været misbruger i mange år. Da Per smed hende og stofferne ud af deres fælles hjem, flyttede hun til den anden ende af landet. På det tidspunkt "Drømmen om en familie" begynder, er hun tilbage i København, stoffri og parat til at gense sin datter.

"Per havde et konkret projekt, og der var udviklingspotentiale i ham. Han havde ret meget på spil," fortæller Jargil.

"Jeg kunne se, at han havde flyttet sig meget fra sit udgangspunkt som hashmisbruger. Og så kunne jeg mærke, at han havde en oprigtig kærlighed til sin datter."

Far kommer fuld hjem …

Af det udgangspunkt er vokset en knap halvanden time lang dokumentar, der følger den lille familie og dens fælles rejse med op- og nedture. Det er svært for en 8-årig pige at skulle forholde sig til en ny familie. Og det er svært for to mennesker, der knap har været i stand til at tage vare på sig selv, at tage sig af et lille barn. Netop udfordringen i at sætte børn i verden er et af hovedtemaerne i "Drømmen om en familie", siger instruktøren.

DroemmenOmEnFamilie2
Per med Ilse

"Det er jo vildt udfordrende at være forælder. Hvem drømmer ikke om at have den perfekte familie? Men der er ikke nogen facitliste. Jeg har kun kort erfaring som mor og gør mit bedste ud fra mine forudsætninger. Jeg kommer selv til at begå fejl, ligesom Per og de fleste andre mennesker. Men jeg kommer forhåbentlig til at lære af dem."

Et andet og vigtigere tema ligger på lur hele filmen igennem: Den sociale arv og muligheden for at bryde den. Det bliver især tydeligt i en lille sekvens, hvor de fem i Gruppen Far fortæller om deres opvækst. De har alle den samme historie: En far, der kom fuld hjem og tævede både kone og børn.

Det er den slags og lignende opvæksthistorier, som præger mange anbragte børn. "Men min erfaring er, at virkeligt få af dem ved, hvor de kommer fra," siger Jargil. "De har aldrig fået den sande forklaring, fordi den er så tabubelagt. De fleste, der har oplevet svigt, vil gerne vide 'hvorfor gjorde mine forældre det?', så de kan komme videre og forsone sig med deres baggrund."

"Filmen giver mulighed for at se, hvor svær, men nødvendig den historie er at fortælle. Hvordan Per kæmper med at fortælle Ilse om hendes historie og dermed hjælpe hende med at bryde sin sociale arv."

"Drømmen om en familie" er produceret af Mette Heide for Plus Pictures med støtte fra New Danish Screen.

Artiklen er fra FILM Amsterdam Issue 2013, som udgives den 15. november i anledning af IDFA, International Documentary Film Festival Amsterdam.