Publikum donerer penge til dansk dokumentar

Den kommende danske dokumentarfilm "Blood in the mobile" skildrer, hvordan børnearbejdere i Congo slider i op til 72 timer i træk i minerne for at finde mineraler til Vestens mobiltelefoner. Projektet er blandt andet finansieret af publikum, der via filmens hjemmeside kan donere penge til produktionen.

"Hvis du ejer en mobiltelefon, bør du se det her."

Prostitution og hashhandel er hverdag

Sådan starter dansk films første forsøg med mikrofinansiering. I en Youtube-video fortæller instruktør Frank Piasecki Poulsen om sin nye dokumentarfilm "Blood in the mobile", der skildrer, hvordan mindreårige børn arbejder illegalt i minerne i det østlige Congo i op til 72 timer i træk for at udvinde mineralet cassiterit, der bliver smeltet om til loddetin til de mobiltelefoner, som vi i Vesten hver dag sms’er og ringer med.

Fakta

Frank Piasecki Poulsen har tidligere blandt andet instrueret dokumentarfilmen "Guerrilla Girl" (2005). Filmen følger 21-årige Isabel, der har forladt sin hverdag med universitetsuddannelse og middelklassefamilie for at slutte sig til den colombianske guerillahær FARC dybt inde i junglen.

Herefter forklarer instruktøren sine seere, hvordan de kan donere penge til filmen og skrive under på en appel til det finske mobilselskab Nokia om at bruge sin indflydelse til at stoppe den blodige konflikt i Congo. En konflikt, der indtil videre har varet i 15 år og kostet fire millioner mennesker livet, og som ifølge Frank Piasecki Poulsen handler om kontrollen med landets mange mineraler.

Et klondykesamfund

"Blood in the mobile" fokuserer på minebyen Bisie i det krigshærgede østlige Congo. Et klondykesamfund med mellem 15.000 og 25.000 indbyggere, der opstod, da det for fire år siden stod klart, at området var særdeles rigt på kostbare naturressourcer. Nu slås krigens parter så om, hvem der har ret til at kontrollere den illegale minedrift.

"Minen ligger 200 kilometer ude i junglen, så det tager to dages gang at komme derud.  Det er svært at forestille sig, hvor absurd det sted er. Prostitution og hashhandel er hverdag, og sidst Frank og fotografen Adam var af sted, havde der netop været en massakre i minen, hvor kendte gerningsmænd dræbte op mod 50 mennesker," fortæller  kampagneleder på "Blood in the mobile", Mikkel Skov Petersen, der tidligere i år stiftede new media-virksomheden Spacesheep sammen med sin gamle ven, filmens instruktør Frank Piasecki Poulsen. 

Inspiration fra USA

"Der er lavet mange film om verdens dårligdomme, men for os er det vigtigt at vise, at man som forbruger selv kan stille mobilproducenterne til ansvar. Jo flere mennesker, der donerer penge til projektet, jo bedre en film vil vi kunne lave, for flere penge giver os mulighed for at konfrontere flere af de her firmaer," siger Mikkel Skov Petersen.

Inspirationen til den, efter dansk målestok, utraditionelle forretningsmodel for "Blood in the mobile" er blandt andet hentet i Brave New Films.  Det amerikanske firma taler til seernes indignation over emner som Irak-krigen og amerikanske bankpakker, og med en mailingliste på over en million donatorer er det indtil videre lykkedes Brave New Films at skabe en årlig omsætning på 1,4 millioner dollar. Et lignende forretningsinitiativ sås, da den britiske drama-dokumentar "The age of stupid" i foråret  fik finansieret sin globale premiere med private donationer ved at appellere til publikums bekymring for den globale klimakatastrofe.

Pres på producenterne

Ligesom sine udenlandske forbilleder er "Blood in the mobile" altså ikke blot en dokumentarfilm båret af en instruktørs indignation over et politisk problem. Det er også en kampagne, som opfordrer forbrugerne til lægge pres på mobiltelefonproducenterne.

"Nokia, Sony Ericsson og de andre påstår jo, at deres spor stopper ved loddetin-grossisterne. Det er bare ikke godt nok. Det må de få styr på. De må sikre sig, at de mineraler, de bruger i deres telefoner, er udvundet på en ansvarlig måde. Det skal være sådan, at en del af værdierne bliver i de lande, hvor de er udvundet. Det er jo et paradoks, at Congo kunne være et af verdens rigeste lande på grund af alle dets naturressourcer, men faktisk er et af de fattigste," siger Mikkel Skov Petersen og tilføjer:

"Mobiltelefonen er kommet for at blive, og vi forbrugere elsker den. Så vi kræver, at vi kan have en mobiltelefon med god samvittighed. At vi kan have den liggende i vores lomme uden at skulle tænke over, at der måske er et barn, der har knoklet hele sin barndom for, at den kunne blive til."

blood-in-the-mobile-logo