Tilbage til lejren

BERLINALE. Med "A Man Returned" tager den dansk-palæstinensiske instruktør Mahdi Fleifel endnu en gang tilbage til den lejr i Libanon, hvor han tilbragte sine tidlige barndomsår. Denne gang følger han en ven, der har forsøgt at migrere til Athen, men vender hjem som stofmisbruger.

Reda fikser for åben dør i køkkenet, mens familien sidder i den tilstødende stue. "Siger dine forældre slet ikke noget til det?" spørger Mahdi Fleifel undrende, mens han filmer hele processen fra nål til arm. "Jo, selvfølgelig. Vi skændes om det hver dag, men de ved godt, at jeg er fanget," svarer Reda undskyldende, idet han hastigt tørrer en tåre væk fra det ene øje og forklarer, at det var en vane, han samlede op i Grækenland.

Med portrættet af den palæstinensiske misbruger, hvis drømme om at slippe bort fra flygtningelejren falder til jorden efter tre år på gaden i Grækenland, håber instruktør Mahdi Fleifel at anskueliggøre det voksende problem med stofmisbrug i flygtningelejre:

"Vi håber selvfølgelig, at filmen vil kaste nyt lys over den vedvarende debat om flygtninge i Europa, men vi håber også – og for mig er det det vigtigste – at give indsigt i det voksende problem med stofmisbrug, som på grund af manglende opmærksomhed, undervisning og ressourcer til rehabilitering hersker i flygtningelejrene i dag.

Misbruget er hele tiden nærværende i den 30 minutter lange film, som er nomineret til bedste kortfilm på Berlin Filmfestival. Handlingen udspilles i den lejr, hvor Mahdi Fleifel selv tilbragte de første to år af sit liv, før han rejste med sine forældre til Danmark.

Det er ikke første gang, at det tidlige barndomshjem danner ramme for hans kritiske dokumentarer om flygtningetilværelsens hårde kår. "A Man Returned" lægger sig i forlængelse af Fleifels prisvindende dokumentarfilm, "En verden som ikke er vores", der var baseret på hans families hjemmevideoer fra lejren, og "Xenos", hvori tre palæstinensere, ligesom Reda, forlader Ain el-Helweh-lejren for at søge lykken i det kriseramte Sydeuropa.

Nederlag eller ny start?

Det var dog ikke blot Redas stofmisbrug, der fangede instruktørens opmærksomhed. Han er også fascineret af palæstinenserens ukuelige vilje til at se frem til trods for, at han, modsat så mange andre, havde måttet opgive drømmen en tilværelse et andet sted. Det er for eksempel med et fortrøstningsfuldt blik på fremtiden, at Reda forbereder sit bryllup med barndomskæresten, der skal flytte ind hos ham i lejren.

"Hun ved godt, at jeg tager stoffer. Hun vil hjælpe mig med at holde op", siger han håbefuldt efter at have fremvist de farverige tæpper, han har hængt op på deres værelse for at dække over de grå og støvede mure, der gemmer sig bag.

Der er således også glimt af håb at spore i det ellers så sørgmodige portræt af den hjemvendte stofmisbruger, der holder fast i troen på, at han inden for lejrens grå vægge kan få den nye start, som han ikke opnåede i Europa.

 "A Man Returned" deltager i hovedkonkurrencens kortfilmssektion på Berlin Filmfestivalen, som løber af stablen fra den 11. februar. Filmen er en engelsk-hollandsk-dansk produktion.