Viborg Animationsfestival 2017

ANIMATION. Danmarks største animationsfestival slår dørene op for femte gang den 25. september i Viborg og omegn. Vi har lavet en række neddyk i programmet sammen med festivalchef Morten Thorning.

The Animation Workshop i Viborg har siden 2006 afholdt en årlig animationsfestival, der i 2012 tog sin nuværende form som Viborg Animationsfestival – en festival for både børn og voksne, der fejrer animationsmediets muligheder med film, events, konferencer og workshops. Det er den største af sin slags herhjemme, og den vokser fortsat: 

Du sidder bare med håret tilbage og oplever noget helt vildt

"Det første år havde vi måske 5-6.000 mennesker i biografen. I år regner vi med 16.500 og omkring 20-25.000 besøgende til de øvrige aktiviteter," fortæller Morten Thorning, der er centerchef på The Animation Workshop og festivalchef for Viborg Animationsfestival. 

Fakta

The Animation Workshop i Viborg står bag Viborg Animationsfestival, der løber fra den 25. september til 1. oktober.

Festivalen er støttet af Det Danske Filminstitut.

Se programmet på animationsfestival.dk

Foruden det rige filmprogram, der i år rummer blandt andet japanske klassikere fra Hayao Miyazaki og hans spåede afløser Makoto Shinkai, er en af festivalens store attraktioner en omfattende og inspirerende række af events.

Solar Walk 

Her finder vi et af årets highlights med verdenspremieren på "Solar Walk" – en rumvandring med animationer og live bigband-musik af Aarhus Jazz Orchestra, som Morten Thorning ser meget frem til: 

"Der er vi ude og gøre noget, som er meget nyt og originalt. Jeg har ikke kendskab til, at nogen har gjort noget lignende. Den danske komponist Niels Marthinsen har lavet fire værker i en serie, der hedder 'Origins' – og ét er for Aarhus Jazz Orchestra. Altså en klassisk komponist, der skriver til et jazzorkester. Og så inviterer vi animationsinstruktøren Réka Bucsi, som blev shortlistet til en Oscar på hendes første film. Hendes værker er på den ene side mystiske, mærkelige og dragende – og på den anden side kan du tage hver eneste frame og pille den ud og hænge den over din sofa, fordi det er så lækkert at se på. 

Så det har været et samspil mellem hende og Niels; han har tilrettet musikken i forhold til det, hun har lavet – og omvendt. Det er sidste del af 'Origins'-fortællingen og handler om, hvad mennesket vil finde, når man begynder at rejse ud på andre planeter. Vi glæder os til at præsentere det her! Det er en spændende ny genre, vi kan arbejde med, og som festivalerne gerne vil vise. Du sidder bare med håret tilbage og oplever noget helt vildt."

Expanded Animation 

En række af festivalens øvrige eksperimenterende events foregår under overskriften "Expanded Animation", hvor animation kobles med nye interaktive teknologier til at skabe bevægelige og poetiske installationer i det fysiske rum: 

"For fire-fem år siden besøgte vi flere kunstudstillinger, hvor kunstnere havde inddraget animation, som de selv havde lavet. Det manglede en del på animationssiden. Så begyndte vi at tilbyde kunstnere at lave animationen for dem – så kunstneren får lov at instruere animatoren, som vi betaler. Det gav en høj production value, og i år har vi fire hovedværker. 

Af dem er 'Nothing Happens', et strålende værk. Det er en VR-oplevelse af, hvordan det er at blive henrettet på den sibiriske tundra, fordi man har stjålet en kartoffel. Det er en klam fornemmelse, men det specielle er, at du faktisk kommer ind i et maleri. Det er som at komme ind i en Michael Kvium – og det er teknisk set spændende for os at lave sådan nogle ting, fordi vi kommer ud i kanten af, hvad vi kan. Både vi og kunstnerne udfordrer os selv, og det kommer til udtryk i 'Nothing Happens', som er unikt og kommer til at gå sin sejrsgang over hele verden. 

Et andet interessant værk er 'Oden til Kloden' af kunstnergruppen Kai Oke, der består af tre kvinder: to lydkunstnere og en animator. Det er fluorescerende amøbekuber i et meditativt lydmørke, hvor man virkelig går ind og måske kan røre ved sin egen ur-eksistens. Det kommer ud af laboratoriet, hvor nogle kunstnere går i gang med at lave noget, som de ikke ved, hvad er. 

Og så er der 'Forecast' af kunstnergruppen Precious Metals. Du går ind i et stykke natur; du går inde i en skov. Det er et værk, som leger med det, vi oplever, når vi går rundt på et kunstmuseum og opdager et værk, som vækker vores interesse. Så går vi hen til det og forsøger at opleve det og glide ind i det. Og mens jeg oplever værket og prøver at meditere mig ind på værkets frekvens, så kommer du og kigger på det samme værk. Værket tvinger os så til at samarbejde om at opleve det via en teknologi med varmesøgende kameraer og nogle ændringer, der sker i billedet, i en form for sydamerikansk shaman-effekt." 

Game Expo 

Endelig vender festivalens årlige spil-festival, eller "Game Expo", tilbage med alt, hvad dertil hører: 

"Det er ikke en professionel og faglig game-festival. Det er en 'Expo', hvor computerspil-producenter kan møde deres publikum, nemlig teenagere. Der er YouTubere, E-sport og cosplay – og en række danske computerspilfolk, der giver deres bud på nye spil. Samtidig kører der Tabasco Show med Snapchat-fænomenet Lakserytteren. Mange af spillene på Expo'en er lavet af vores tidligere studerende, og de spilvirksomheder, der er fokus på, er dem i Aarhus og Viborg." 

Viborg Animationsfestival er støttet af Det Danske Filminstitut. Festivalen løber fra den 25. september til 1. oktober. Læs hele programmet på animationsfestival.dk

Trailer til Viborg Animationsfestival 2017