enda

Ned med Vaabnene!

Holger-Madsen, Danmark, 1915

68 min.DK/SpillefilmKrigsfilm, Melodrama, DramaStumfilm

Martha v. Althaus, datter af den gamle general, grev v. Althaus, er i sit liv to gange gift. Som ganske ung ægtede hun den tapre officer, Arno v. Dotzky, med liv og sjæl. Efter få års lykkeligt samliv blev han kaldt i krig, og krigen berøvede Martha hendes første mand, og hun sørgede voldsomt. Men årene gik. Sorgen blev til vemod. Vemod blev til kærlige minder, hvoraf groede genfødt livsglæde.


Fire år efter at Arno v. Dotzky var død, traf Martha ved en hoffest kaptajn Fr. v. Tilling. Ædel mandighed afspejlede sig i hans ansigt. Under fire øjne fortalte han Martha, at han under krigen havde kæmpet side om side med Arno v. Dotzky, og dennes sidste anmodning var at bringe Martha en sidste hilsen. Da et halvt år er forløbet, er Martha og Fr. v. Tilling gift. Nogen tid går, da også han kaldes i krig, og savnet gør Martha så deprimeret, at hun må indlægges.


Syg af længsel og med beskeden om, at hendes bankierfirma er gået konkurs, drager hun med toget af sted mod slagmarken for at finde sin mand. Han er imidlertid blevet såret og bragt til hovedstaden. Endelig genforenes ægteparret, men nu truer et udbrud af kolera med at sætte en stopper for lykken. Marthas søster bukker under for sygdommen, og også faderen bliver syg og dør. Martha og von Tilling er nu mere end nogensinde opsat på at arbejde for fredssagen.

Grundoplysninger Credits Festivaler og priser Materialer
Original titel Ned med Vaabnene!
Dansk titel Ned med Vaabnene!
Andre titler Die Waffen nieder!, Lay Down Your Arms!, Bas les armes!, Abajo las armas!, La guerra, Abaixo as armas!, De wapens neergelegd, Ned med vapnen!
Instruktør Holger-Madsen
Manuskript Carl Th. Dreyer
Forlæg Efter Bertha von Suttners roman 'Die Waffen nieder! Eine Lebensgeschichte', 1889 (da. 'Ned med Vaabnene! En Levnedsskildring' 1892).
Fotograf Marius Clausen
Medvirkende Philip Bech, Augusta Blad, Johanne Fritz-Petersen, Alf Blütecher
Produktionsland Danmark
Produktionsselskab Nordisk Films Kompagni
Dansk distribution Fotorama
Tekniske data 1509 meter, 35 mm, Normal, Sort-hvid, Stum
Dansk biografpremiere 18.09.1915
Premierebiografer Palads
Comment Nordisk neg. nr. 1163.
Af de mange film, Carl Th. Dreyer skrev manuskript til før sin instruktørdebut, er kun to bevaret, nemlig 'Ned med Vaabnene!' og 'Pavillionens Hemmelighed'. 'Ned med Vaabnene!' bygger på en velmenende roman af den østrigske forfatter og modtager af Nobels fredspris Bertha von Suttner, et forlæg, Dreyer strammede kraftigt op.
'Ned med Vaabnene!' var en af de første pacifistiske film, og Nordisk Films Kompagni under Ole Olsens ledelse opmuntrede fremover dette ideologiske sigte. Filmen blev indspillet i april-maj 1914 og skulle have haft premiere ved en international fredskongres i september, som udbruddet af 1. verdenskrig imidlertid satte en stopper for. Den blev censureret herhjemme 31.7.1914 (med den endnu ret sjældne afgørelse "Forbudt for børn"), men fik først dansk premiere i 1915. Imidlertid blev den f.eks. i USA allerede vist i efteråret 1914.
Filmens historie foregår i et fiktivt land, og soldaterne optræder i uniformer, som ikke kan identificeres som tilhørende nogen bestemt national hær. Ved fremkomsten roste man filmens realisme, og den blev i det hele taget positivt modtaget både ude og hjemme. Som 1. verdenskrig udviklede sig, fik virkeligheden dog snart filmen til at virke kunstig.
Læs manuskriptet online på carlthdreyer.dk
Mere information Marguerite Engberg: Dansk stumfilm (1977), bd. II, p. 499-504.
Ron Mottram: The Danish Cinema before Dreyer (1988), p. 183-185.
Aldersgrænse Forbudt for børn u. 16 år (indtil 1970)
Vurdering Se Medierådets vurdering

Selskaber

Produktionsselskab Nordisk Films Kompagni
Dansk distribution Fotorama

Instruktion

Instruktion Holger-Madsen

Manus

Manus Carl Th. Dreyer

Foto

Foto Marius Clausen

Medvirkende

Grev von Althaus, Marthas far Philip Bech
Martha, grevens datter Augusta Blad
Rosa, Marthas søster Johanne Fritz-Petersen
Arno von Dotzky, Marthas første mand Alf Blütecher
Fr. von Tilling, Marthas anden mand Olaf Fønss
Knobelauch, krigsminister Carl Lauritzen
Bresser, læge Frederik Jacobsen
Konrad, Marthas og Rosas fætter Birger von Cotta-Schønberg
Medvirkende Dagmar Kofoed
Medvirkende Oluf Billesborg
Medvirkende Ellen Ferslev
Medvirkende Ingeborg Olsen
Medvirkende Luzzy Werren
Medvirkende Axel Mattsson
Medvirkende Preben Rist

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Anmeldelser og artikler

I Cinematekets bibliotek kan du finde disse anmeldelser og avisartikler om filmen:
Type Kilde Author Date
Anmeldelse
Artikel
Varia
Program - stumfilm & mikro
Program - stumfilm & mikro