Danske Patrioters Hjemførsel fra Tyskland

Om filmen

Danskere, som døde i tyskernes koncentrationslejre, stedes til hvile i Danmark. Ligtoget kører gennem Flensborgs blomsterstrøede gader, gennem Kruså, hvor der afholdes sørgehøjtidelighed med taler af blandt andre biskop Noach fra Haderslev og videre gennem Sønderborg, Haderslev og ud i landet.

”Når man indregner, hvor store offentlige højtideligheder, der fulgte befrielsen, og hvor hurtigt retsopgøret med ’landsforræderne’ tog fart, er det påfaldende, at både ’sorgen’ og ’hævnen’ efter krigen forbliver uomtalt i de film, der skildrer besættelsestiden. Man mærker, at filmskaberne har villet tone ud på sejrens og frihedens sødmefulde melodi – og sende folk ud af biograferne med en feelgood-ending. (…)

Der findes også imponerende og bevægende optagelser fra den store mindehøjtidelighed, som blev afholdt for de faldne d. 29. august 1945. Blandt andet den enorme bilkortege med flagdækkede kister af krigens faldne. (…) Det samme gælder optagelserne af det sørgetog med 115 kister med danskere, der døde i tysk fangenskab, som blev kørt i procession op gennem Danmark ’på et tæppe af blomster’, som skolebørn har kastet ud foran ’Danmarks største ligtog’, som speaken forkynder. Det kom der en ugerevy fra Dansk Film Co. ud af, Danske Patrioters Hjemførsel fra Tyskland, men ingen [af disse] klip [findes] i de vigtigste film om besættelsen” (Læs mere i Besættelsesbilleder til den kollektive erindring).

Fakta

Kategori
Reportagefilm

Instruktør
Ubekendt

Udgivelsesår
1947

Produktionsselskab
Dansk Film Revy

Varighed og format
4 min., s/h, tone

Se filmen