Hollands Børn

Om filmen

Et rystende dokument om det ødelagte Holland, hvorfra vi følger en bilkonvoj med børn, der er inviteret til Danmark af Red Barnet. Filmen blev vist i mindst 20 biografer rundt om i Holland i løbet af foråret 1946.

Baggrunden for Hollands-Hjælpens virksomhed er en af Anden Verdenskrigs mest rystende tragedier, nemlig Tysklands besættelse af det lille land bag digerne, som resulterede i udplyndring og terror, et folk berøvet størstedelen af deres værdier og hungersnød og sygdomme som følge af krigshandlinger under især de sidste måneder op til befrielsen. Danmark undslap krigens rædsler noget mere skånsomt og følte en stor trang til at hjælpe. Hjælpeaktionerne, der bestod af forskellige indsamlinger (penge, værktøj, husgeråd m.m.), fødevareforsendelser og ikke mindst modtagelse af børn og voksne på rekreationsophold i Danmark, blev efter tilskyndelse fra regeringen koordineret af Hollands-Hjælpens Fælleskomite.

Red Barnet tog sig af at hente hollandske børn til Danmark, mens Hollands-Hjælpen tog sig af de voksne. Sammen etablerede man et ypperligt transportapparat i en fast ugentlig køreplan. Bilkonvojerne var selvforsynende på turen op gennem Tyskland og medførte tankvogne, reparationsvogne, køkkenvogne med proviant, ambulancer med læger og sanitetspersonale foruden selve de vogne, der transporterede hollænderne med soveposer, bagage osv. I alt 5500 børn og 2200 voksne blev hentet til Danmark. Heraf blev 2000 børn sendt videre til Sverige.

Red Barnet havde indrettet 12 feriehjem med hollandsk talende ledere, hvor i alt 648 børns ophold i 3 måneder blev betalt af indsamlede midler. Her sørgede man for omsorg, ernæring, tøj, underholdning og en passende blanding af hvile og undervisning. Derudover formidlede Red Barnet ophold af 3-6 måneders varighed til 2378 hollandske børn i private danske hjem, mens 523 børn blev indkvarteret af andre organisationer.

Credits

Instruktør: Poul Bang
Manuskript: Poul Bang og Tove Ditlevsen
Fotograf: Annelise Reenberg

Fakta

Kategori
Dokumentarfilm

Instruktør
Poul Bang

Udgivelsesår
1946

Produktionsselskab
Saga Studio

Rekvirent
Ministeriernes Filmudvalg for Red Barnet

Varighed og format
11 min., s/h, tone

Se filmen

Filmens program