Herning 1965

Om filmen

I farver fastholdes maleren Paul Gadegaards kunstneriske udsmykning af skjortefabrikken Angli i Herning. Gadegaard har realiseret konstruktivismens krav om kunstens anvendelighed, og hans idéer har inspireret til fri filmisk udnyttelse af detaljer i udsmykningen.

”Jens Jørgen Thorsen var del af en betydningsfuld dansk gruppe med tilholdssted i Sverige, samlet omkring Jørgen Nashs Drakabygget, der blev oprettet i 1960 som decenter for Internationale Situationisters skandinaviske sektion. (…) Drakabygget var et inspirerende, multikunstnerisk sted, hvor blandt andre Jens Jørgen Thorsen optog sine første film, sammen med Jørgen Leth og Ole John. Man arrangerede filmfestivaler med eksperimentalfilm, hvis formål det var at ”bekæmpe kommercialiseringen og statsdirigeringen af filmkunsten. Vi ønsker at bidrage til skabelsen af et bedre åndeligt klima, der giver filmkunstneren mulighed for at skabe film som er anderledes film som nedbryder moralfordomme og anæmiske grænser mellem liv og kunst. Vi hylder det principielle i trialektikken: Filmskaberen som professionel amatør. (…)

”Thorsen lavede to kunsthistoriske dokumentarfilm, der blev distribueret af SFC: 'Herning 65' er en dokumentation af maleren Poul Gadegaards avancerede rumudsmykning på Angli-skjortefabrikken i Herning. Ud over det dokumentariske har filmen eksperimenterende træk: ved slowmotion og enkeltbilledoptagelser farer de bemalede overflader og vægge forbi, og en kvindelig arbejder svæver i luften og har pludselig bolde i hænderne i stedet for en symaskine – et homo ludens træk, inspireret af rummaleriet”. (H. Krarup og C. Nørrested: 'Eksperimentalfilm i Danmark', s. 38 og 40. Borgen 1986).

Credits

Instruktør: Jens Jørgen Thorsen
Manuskript: Jens Jørgen Thorsen
Fotograf: Morten Jacobsen

Fakta

Kategori
Eksperimentalfilm

Instruktør
Jens Jørgen Thorsen og Novi Maruni

Udgivelsesår
1965

Produktionsselskab
Minerva Film

Rekvirent
Dansk Kulturfilm og Statens Filmcentral

Varighed og format
10 min., farve, tone