60 år og stadig i trodsalderen – Cinemateket fejrer Lars von Trier

LARS VON TRIER – dansk films enfant terrible – fylder rundt, og Cinemateket skyder et brag af en fødselsdagsfest i gang den 30. april. Jørgen Leth, Peter Schepelern, Lilian Munk Rösing, Erik Steinskog og Mikkel Munch-Fals deltager i fejringen af en instruktør, der er gået gennem stjernestunder og infernokriser og nu – måske – har nået voksenalderen. Festen varer helt frem til 31. maj.

I Biblen og diverse eventyr varer de fede fester gerne over en uge. Cinematekets fødselsdagsfest for Lars von Trier står dog ikke tilbage for nogen og folder sig ud over en hel måned fra 30. april til 31. maj.

Vær med til hyldesten af et uforudsigeligt og evigt muterende talent: Fra de tidlige, dunkle produktioner lavet for egen regning, over hudløse dogmeperler til kompromisløse og grufuldt smukke film, hvor kvinder lider og hævner sig til tonerne af Wagner og Händel. Undervejs kommer en perlerække af gæster forbi for at kaste lys over fødselsdagsbarnets betydning for dansk film.

Svesken på disken: Freud er genopstået – særarrangementer!

’Jørgen Leth om von Trier’ onsdag den 11. maj kl. 18:30 – et arrangement, hvor Jørgen Leth kommer forbi og fortæller om sin aparte legeaftale med Trier i filmen ’De fem benspænd’ – blev udsolgt på under en time.
Heldigvis er der rig mulighed for at blive klogere på provokatøren Trier i et væld af andre arrangementer med skarpe formidlere og kendere.

’Melancholia’ er en filmoplevelse, der ”sætter psykologen på arbejde og bevidstheden langt ud i det uendelige intet,” ifølge programredaktør Rasmus Brendstrup. Derfor er det oplagt, at filmen vises som en del af Cinemateket og Magasinet Ps foredragsrække Sindet og filmen. Denne gang er lektor i Musikvidenskab Erik Steinskog inviteret til at placere Triers mageløst smukke undergangsfilm i et krydsfelt af kønsforskning, psykoanalyse, psykiatrihistorie og kulturelle udtryk. Se ’Melancholia’ med oplæg tirsdag den 24. maj kl. 19:15.

De to andre film i Triers såkaldte depressions-trilogi ’Nymphomaniac’ og ’Antichrist’ er udgangspunktet i en samtale om det falliske begær og ’den anden nydelse’ i Triers film mellem lektor i litteratur Lilian Munk Rösing og filmkonsulent og tv-vært Mikkel Munch-Fals.
Efter samtalen vises ’Antichrist’ – en film af ”lutter mærkelige drømmebilleder, der gør Freud så levende, som han nogensinde har været,” hvis man spørger Rösing. Se ’Antichrist’ med oplæg søndag den 15. maj kl. 19:00.

Og apropos kønsorganer på film, så sættes der spot på Trier og den dagsordensættende dogmebevægelse, når Rösing stiller skarpt på Trier og grænserne, inden der svælges i utilpassethed og anti-borgelighed med en visning af ’Idioterne’ (1998). ”Var ’Festen’ dogme-bevægelsens store publikumssucces, forblev ’Idioterne’ myten,” som programredaktør Tobias Lynge Herler udtrykker det. Se ’Idioterne’ med oplæg torsdag den 19. maj kl. 18:30.

På guidet tur i en ung Triers hjerne

”Peter er en del af min hjerne. En lille del, der hedder Schep.” Sådan har Lars von Trier udtalt sig om sin tidligere underviser og nu mentor og ven, forfatter og pensioneret filmlektor Peter Schepelern. Det bliver med andre ord en rejse helt ind i en ung Triers kreative maskinrum, når Schepelern fortæller om Triers inspirationskilder i forbindelse med visningen af ’Forbrydelsens Element’ fra 1984 – en hypnotisk skildring af en gulligt-glødende underverden, hvor detektiven finder forbryderen inde i sig selv. Se ’Forbrydelsens Element’ med oplæg tirsdag den 10. maj kl. 20:00.

Desuden introducerer Schepelern tre af Lars von Triers allerførste film, som offentligheden hidtil kun har haft begrænset adgang til. Oplev bl.a. den unikke debut ’Orchidégartneren’ (1977), som Trier lavede, allerede mens han gik på universitetet – og hvor han selv spiller den martrede kunstner. Se ’Orchidégartneren’ og andre tidlige film af Lars von Trier med oplæg fredag den 20. maj kl. 19:00.

Mange af de store auteurs laver den samme film igen og igen. Men ikke Trier. Og hans film kan ses og genses, fortolkes og genfortolkes igen og igen. Serien Lars von Trier’ byder på hele perlerækken – og du kan også se dem helt uden oplæg, hvis du hellere vil det. 

Tillykke til dansk films uundværlige enfant terrible!

Tid: 30. april 2016-31. maj 2016
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Billetter: Online eller på tlf. 33 74 34 12