FILMUDSTILLING

Dansk film gennem tiden

Der er fri entré til Filmtagets faste filmudstilling, hvor en række udstillingspavilloner viser højdepunkter fra dansk film gennem tiden. Fra stumfilm og klassiske folkekomedier over Dogme-bølgen til aktuelle dokumentarfilm. For de yngste er der film fra Børnebiffens program, filmquiz og to legeområder inspireret af kendte danske børnefilm.

Lyst og latter
Gå på opdagelse i den elskede og forkætrede danske komedie, der spænder vidt - fra folkekære lystspil og folkekomedier som ’Olsen-banden’, ’Far til fire’ og Dirch Passer til den moderne satire og sorte humor i dansk film. I ballongyngen inspireret af filmen ’Forelsket i København’ kan man synge med på folkekære sange fra danske lystspil, og på bagsiden af pavillonen kan man gennem nøglehuller - i voksenhøjde - se frække klip fra 70'ernes sengekantsfilm og andre erotiske lystspil.

En luftballon med indbygget musik er inspireret af folkekomedien "Forelsket i København". Foto: Bjørn Pierri Enevoldesen


Da Danmark var Hollywood
Få indblik i en epoke i dansk film, hvor Nordisk Film var et af verdens førende filmstudier, og hvor skuespillere som Asta Nielsen og Valdemar Psilander var blandt tidens allerstørste filmstjerner. Læg lyd og musik på stumfilm, læs hengivne fanbreve, og prøv de to præ-cinematiske apparater, der viser levende billeder uden brug af film.

Markante filmstemmer
Dansk film er berømmet for nyskabende filmkunstnere som Carl Th. Dreyer, Lars von Trier og Jørgen Leth, der har påvirket generationer af instruktører med deres kompromisløse værker, mens Dogme 95 indledte en kunstnerisk bølge med international appel. Gå på opdagelse i nogle af de mest markante filmstemmer i dansk film, og prøv i Dogmeriet selv kræfter med dogmebevægelsens ti kyskhedsløfter.

Danske dokumentarfilm
Dansk dokumentarfilm har en solid tradition for originale og gribende historier af høj kunstnerisk kvalitet - ofte med kameraet nysgerrigt rettet mod den store verden. Gennem de sidste 25 år har Danmark været toneangivende inden for dokumentarfilm, hvor især hybrid-dokumentarer med animation, iscenesættelse og rekonstruktion har triumferet i udlandet. I denne udstillingspavillon kan man se klip fra centrale danske dokumentarfilm gennem de sidste 25 år, og få smagsprøver på aktuelle dokumentarfilm.

Pavillonen med fokus på danske dokumentarfilm. Foto: Bjørn Pierri Enevoldesen

Danmark på film
Danmarkshistorien bliver levende på det interaktive kort i denne udstillingspavillon. Her kan man se historiske optagelser og dokumentarfilm, og på den interaktive skærm kan man finde filmklip fra byer eller egne, man er særlig interesseret i. Igennem udførlige temaer giver eksperter indsigt i det historiske materiale fra Danmark, Grønland og Island.


Højdepunkter fra dansk film
Stor kunst, blockbustere og filmklip, der fanger tidsånden. På udstillingens interaktive skærme kan man se et nøje kurateret udvalg af legendariske og underholdende øjeblikke i danske fiktions- og dokumentarfilm fra 1897 til 2020. Filmeksperterne Maria Månson og Steen Bille guider gennem den danske filmhistories højdepunkter, strømninger og bemærkelsesværdige persongalleri. 

Børnehjørnet
Danske børnefilm er kendt for at servere opbyggelige pointer uden løftede pegefingre og tit med masser af fantasi og humor. Gå på opdagelse i danske børnefilms spraglede billedstrøm i den udstillingspavillon, der er målrettet det yngste publikum. Her kan de små se film fra Børnebiffens program, dyste mod hinanden i filmquizzen og lege i den interaktive filmlabyrint med lydcitater fra kendte børnefilm. 

Videoteket
Slå dig ned og se et udvalg af filmklassikere i de to udendørs Videoteker. Her er film for både børn og voksne: Kortfilm, spillefilm og dokumentarfilm. Dramaer og komedier, action og gys, eksperimentalfilm og stumfilm. Videotekerne er overdækkede og viser film på touchskærme med indbyggede højtalere.

Legeområde - for de mindste
De yngste gæster kan lege i en kæmpestor pære, der er inspireret af 'Den Kæmpestore Pære' fra Jakob Martin Strids populære børnebog, der blev filmatiseret i 2017. Legeområdet er placeret ved siden af cafeens udendørsservering med udsigt over Kongens Have.