Goodbye Julia

Mohamed Kordofani, 2023

’Goodbye, Julia’ var i 2023 den første film til repræsentere Sudan i Cannes-festivalens hovedkonkurrence – og det var fuldt fortjent, for den er et både følsomt, spændende og tematisk vigtigt drama.

I 2011 er Sudan ved at blive splittet i to, og befolkningsgruppernes racisme og fordomme fører til, at to kvinders skæbne vikles sammen.

Da overklassekvinden Mona ved et uheld forårsager en tragedie for fattige Julias familie, ansætter hun hende som hushjælp – uden at fortælle hende om sin dårlige samvittighed. Julias barn følger med og går på opdagelse i overklassehjemmets hemmeligheder. Snart begynder en højspændt dans om de fattiges kamp mod systemet, de riges hemmeligheder og et grænseoverskridende venskab.

Dramaet udvikler sig konstant med ekkoer af Shakespeare og Strindberg. Det sublime spil fra sangerinden Eiman Yousif og fotomodellen Siran Riak viser os brudfladerne mellem køn, klasse – og et håb om tilgivelse.

Den selvlærte instruktør Mohamed Kordofani håber, at filmen vil sætte fokus på hvordan racisme kan skabe krige, og at filmen "kan blive starten på en bevægelse for forsoning af hele det sudanske folk."


Medvirkende: Eiman Yousif, Siran Riak, Nazar Goma
Instruktør: Mohamed Kordofani
Sudan, Sverige, Tyskland, Egypten, Saudi Arabien, Frankrig, 2023
DCP, 120 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

Datoer

Aktuelle film i Cinemateket