Jauja

Lisandro Alonso, 2014

Gunnar Dinesen (Viggo Mortensen) er en dansk kaptajn på en kolonialistisk mission i 1880’ernes Patagonien for at komme den lokale befolkning til livs. Med sig har han sin unge datter Ingeborg, der fremstår som uskylden selv blandt de brovtende mandfolk i ødemarken. En nat forsvinder hun. Bortført, eller blot forført af en ung soldat? Dinesen kaster sig ud i en desperat og delirisk eftersøgning.

Kritikerprisen på Cannes-festivalen gik til den argentinsk-danske ‘Jauja’, som er blevet sammenlignet med alt fra ‘Dommedag nu’ til Kubrick, Lynch og Tarkovskij. ”Rystende smuk”, ”magisk” og ”hallucinatorisk” er nogle af de tilbagevendende adjektiver, men faktum er, at du aldrig helt har set (eller hørt!) mage til Lisandro Alonsos nye film, som Cinemateket viste som Månedens Film i maj 2015 i samarbejde med CPH PIX.

Gunnar Dinesen (Viggo Mortensen) er en dansk kaptajn på en kolonialistisk mission i 1880’ernes Patagonien for at komme den lokale befolkning til livs. Med sig har han sin unge datter Ingeborg, der fremstår som uskylden selv blandt de brovtende mandfolk i ødemarken. En nat forsvinder hun. Bortført, eller blot forført af en ung soldat? Dinesen kaster sig ud i en desperat og delirisk eftersøgning, der fører ham på sporet af det utopiske sagnland Jauja. Et sted, hvor alle ens ønsker kan gå i opfyldelse - men hvorfra ingen nogensinde har fundet tilbage.

Filmen er en del af serien 'Årtiets største hits i Cinemateket'. Programredaktør Rasmus Brendstrup siger om ‘Jauja’:

”Jeg husker tydeligt, hvordan en tætpakket personbil med argentinske og danske flag i vinduerne i maj 2015 rullede ind ad Lønporten ved siden af Cinemateket. Ud steg Ghita Nørby, instruktøren Lisandro Alonso og 3-4 andre fra holdet på ‘Jauja’ – alle blev galant hjulpet af ud af chaufføren, en vis Viggo Mortensen, der spillede hovedrollen i filmen, men også åbenlyst byggede bro mellem landene og skabte en følelse af familie på hjul.

De indtog Cinemateket tre-fire aftener i træk, både fordi hele holdet var på scenen til stor premiereaften, og fordi vi foldede Lisandro Alonsos fantastiske oeuvre ud den pågældende måned. Men jeg husker stemningen som mere familietræf end galla. Viggo inviterede min søn på pølser, Lisandro smilede over hele krydderen – så langt fra filmenes alvor – og publikum var vitterligt inviteret indenfor til noget helt særligt.

Filmen ‘Jauja’ er i sig selv alt andet end mainstream, men på en eller anden måde var dens mystifistiske præg med til at lave den perfekte storm. Der var stuvende fuldt til både Cinematekets ti visninger og de lokale visninger ude i landet, som gruppen bagefter rullede ud og lavede.

Jeg er selv meget stolt af den signerede kingsize-plakat, jeg fik lov at beholde, og som minder mig om den sommer.”


Medvirkende: Viggo Mortensen, Diego Roman, Ghita Nørby, Viilbjørk Malling Agger
Instruktør: Lisandro Alonso
Argentina, Danmark, USA, Frankrig, Mexico, Tyskland, Holland, 2014
DCP, 106 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

Datoer

Film i serien – Årtiets største hits