Sun Ra: Space Is the Place

John Coney, 1974

Af alle jazzens legender er Sun Ra (1914-93) den måske mest kontroversielle. Karrieren igennem forlenede han sin heftigt eksperimenterende musik med kostumer og mytologi, der trak linjer tilbage til det gamle Egypten såvel som fremad til en verden af science fiction. Ja, han hævdede sågar, at han var fra en anden planet.

Desuden var hans pladeudgivelser (bevidst) mangelfulde eller fejlbehæftede, når det gjaldt informationer om indspilningstidspunkt, medvirkende osv. Men han var indiskutabelt en innovator af uvurderlig værdi. Tidligt fiflede han med primitive elektriske keyboards, og han spillede "free", længe før jazzens avantgarde for alvor trådte i karakter.

Det er med stor glæde, at Cinemateket kan præsentere den originale, uklippede version af 'Space Is the Place' fra 1974. Filmen forbinder sig til free form-albummet af samme navn fra 1972 og er et bizart forførende sammenkog af social kommentar, blaxploitation, sci-fi, action film og koncert-performance – afrofuturisme, før ordet blev opfundet.

Helt i tråd med Sun Ras koncept og fuld af afvæbnende humor og latente politiske kommentarer – en "head movie" for Black Panther-bevægelsen, som en journalist engang formulerede det.

Den inter-galaktiske Sun Ra lander i Oakland, USA hvor han tilbyder musik som frelse for den sorte befolkning. Han kommer vidt omkring med sit "Arkestra" og kæmper mod både FBI, NASA og en overnaturlig alfons kaldet "The Overseer". Alle tråde hænger præcis så løst sammen, som de skal, og trippet slutter af med et brag af en live-optræden.

Næsten 50 år efter filmens tilblivelse – og 28 år efter Sun Ras endelige afrejse fra jorden – forbliver 'Space Is the Place' en hjernevridende biografoplevelse.


Medvirkende: Raymond Johnson, Christopher Brooks, Sun Ra and his Myth Science Arkestra
Instruktør: John Coney
USA, 1974
Blu-Ray, 83 min.
Engelsk dialog
Tilladt for alle

Datoer

Film i serien – Afrofuturisme

Aktuelle film i Cinemateket

dfi_cinemateket_grid
3
<div id="item-wrapper">
</div>