Cinemateket markerer 100-året for baltisk selvstændighed

FESTIVAL. Den 26. april – 12. maj viser vi ti originale og spritnye film fra Estland, Letland og Litauen i anledningen af 100-året for de tre landes selvstændighed. Oplev blandt andet den lettiske komedie 'Miracle', der åbner festivalen den 26. april, og den flot fotograferede dokumentarfilm ’Wonderful losers: A Different World’ om cykelsportens verden den 29. april.

Åbningsreception og instruktørbesøg

En række af de nye spillefilm fra de baltiske lande beskæftiger sig med landenes overgang til kapitalistisk markedsøkonomi og er præget af satire og kulsort humor. Det gælder også den lettiske komedie 'Miracle', der åbner festivalen den 26. april kl. 19.00. Filmen handler om en lille, mudret post-kommunistisk landsby, hvis skrantende kollektivfarm bliver opkøbt af en amerikansk rigmand. 

Denne aften vil der være besøg af filmens instruktør Egle Vertelyte, og inden filmvisningen afholder vi en åbningsreception i Asta Bar fra kl. 18.15.

'Miracle' torsdag den 26. april kl. 19.00.


Unikke og billedskønne dokumentarer

Baltic Frames sætter især fokus på de baltiske landes unikke dokumentarfilmtradition, der har skabt et utal af rørende poetiske film ud fra devisen ”show it, don’t tell it” – som den legendariske lettiske instruktør Herz Frank har udtrykt det. 

Lørdag den 28. april kl. 16.30 viser vi dokumentaren 'To be Continued', hvor instruktøren, Ivars Seleckis, følger over to år syv børn fra forskellige geografiske, sociale og kulturelle dele af den lettiske virkelighed – skæbner præget af f.eks. livet på landet, professionelle ambitioner og vilkår som efterkommere af tilflyttere fra Sovjetunionen. Vi får et rørende indblik i, hvilke værdier og håb fra fortid og nutid, der møder vore børn i dag. 

'To be Continued' lørdag den 28. april kl. 16.30.

Søndag den 29. april kl. 19.15 viser vi 'Wonderful losers: A Different World' – en flot fotograferede dokumentarfilm på cykelsportens vandbærere, der ofrer blod, sved, tårer og egne vinderchancer for holdet. Instruktøren Arunas Matelis følger en række hjælperyttere i syv dage under Giro d'Italia og afdækker deres verden – set fra holdets lægestab.

En af hovedpersoner er Chris Anker Sørensen (Team Saxo Bank), som blandt andet ses køre forslået og fortumlet videre efter et voldsomt styrt. 

Dansk dokumentarfilms grand old man, Tue Steen Müller, vil introducere filmen. 

’Wonderful losers: A Different World’ søndag den 29. april kl. 19.15. 

Den sidste dag på festivalen viser vi den billedskønne dokumentar 'Woman and the Glacier' lørdag den 12. maj kl. 16.00. I de sidste 30 år har den litauiske forsker Aura Revutaite boet alene dybt inde i bjergkæden Tian Shan i Kasakhstan. I en højde af 3500 meter over havet studerer hun klimaforandringer på Tuyuksu-gletsjeren.

Audrius Stonys poetiske og billedsmukke dokumentar følger Revutaite i hendes daglige arbejde iblandet arkivmateriale om hendes forgængere som forskere på gletsjeren. Ikke meget synes forandret.

'Woman and the Glacier' lørdag den 12. maj kl. 16.00.

Sovjetunionens besættelse af de baltiske lande

For 100 år siden, i 1918, kunne Estland, Letland og Litauen for første gang erklære sig selvstændige, men fra slutningen af 2. verdenskrig og til 1991 var de baltiske lande som bekendt en del af Sovjetunionen. 

I det politiske klima i dagens Europa er det tydeligt, hvordan nogle historiske begivenheder let bliver glemt eller bagatelliseret, men baltiske filminstruktører bliver ved med at berette om f.eks. de deportationer af landenes befolkninger, der skete på Stalins ordre. 

Om denne traumatiske periode handler den gribende lettiske film 'The Cronicles of Melanie', som vi viser den 1. maj kl. 19.00. Filmen starter tidligt om morgenen den 14. juni 1941, hvor over 40.000 personer fra Estland, Letland og Litauen på Stalins ordre bliver arresteret og sendt til Sibirien. Blandt dem er journalisten Melanie og hendes otte år gamle søn Andrejs.  

'The Cronicles of Melanie' tirsdag den 1. maj kl. 19.00.

 

Læs mere om filmserien 'Baltic Frames'.

Tid: 26. april – 12. maj 2018
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk – tlf. 3374 3412