Foxy Brown med introduktion

Introduktion ved seriekurator Steen Schapiro med fokus på blaxploitation-genrens opståen og fald (NB: Informations kulturredaktør Katrine Hornstrup Yde skulle have været aftenens gæst med fokus på filmens feminisme-historiske betydning og fortsatte relevans - men hun er desværre blevet syg).

Foxy Brown

Instruktør: Jack Hill

”Hævn over narkohandlerne!” siger Foxy Brown, da hendes kæreste bliver skudt af syndikatet. Og så går det løs med dræbende propelfly, kvindelig karatekamp og mandefælder forklædt som sexhandel. Instruktøren Jack Hill er en af B-filmenes mestre, og ’Foxy Brown’ (1974) er efterfølgeren til hittet 'Coffy' (1973), begge med den nye stjerne Pam Grier, der er gået over i filmhistorien som ’the queen of blaxploitation’.

Filmene havde rod i både Black Power-bevægelsen og feministiske strømninger i 1970’erne. Pam Grier er både en stærk kvinde, en omsorgsfuld Moder, et sex-objekt og en frygtindgydende antiracistisk kriger. Filmene kan på den en side kritiseres for at dyrke stereotyper om køn og race, og på den anden side hyldes for at give feministisk ’empowerment’ som et stærkt forbillede for kvinder og minoriteter. Under alle omstændigheder er filmene voldsomt underholdende, flabede og tabubrydende – og spækket med groovy funk-musik.
Quentin Tarantino elskede filmene og geniscenesatte Pam Grier i titelrollen i ’Jackie Brown’ (1997), der er kraftigt inspireret af Foxy Brown-karakteren.


Medvirkende: Pam Grier, Antonio Fargas, Kathryn Loder, Peter Brown

USA, 1974
35mm, 94 min.
Engelsk dialog
Tilladt for børn over 15 år

Datoer

Film i serien – B-film - Golden Days