The Legend of the Suram Fortress + forfilm

Sergej Paradjanovs 'The Legend of the Suram Fortress' vises med forfilm: 'Erased Faces' (Mikhail Vartanov, 1987).

Erased Faces

Instruktør: Mikhail Vartanov

Efter årtier som blacklistet vender den armenske instruktør Mikhail Vartanov i 1987 en sidste gang i sin karriere tilbage til den sort/hvide filmkunst. Målet er lige så kompromisløst som tidligere: At skildre de mørke forbrydelser, der fulgte med Stalins udrensninger.

I centrum står vidnesbyrd fra en bemærkelsesværdig overlevende: En 94-årig kvinde, der endnu arbejder som læge.

Filmen vibrerer mellem optimisme og pessimisme. Vartanov TØR håbe – og det i en brydningstid, hvor landsmænd og kolleger tvivlede på holdbarheden og dybden af Gorbatjovs reformer.

Den aldrende læge er stadig bange, og historien ændrer pludselig kurs, idet hun advarer filmskaberen inden afsked: ”Vær forsigtig. Du SKAL være meget forsigtig.”

Varm tak til Parajanov-Vartanov Institute i USA for visningskopi og samarbejde.Original titel: Jnjevatz demqer
Sovjetunionen, 1987
10 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

The Legend of the Suram Fortress

Instruktør: Sergej Paradjanov

‘The Legend of the Suram Fortress’ fortæller i excentriske, kraftfulde og nærmest maleriske tableau-kompositioner om en fæstning, der kun kan reddes fra sammenstyrtning, hvis en ung mand bliver muret ind i strukturen.

Fortællingen er baseret på et gammelt sagn, men stilen er umiskendeligt Sergej Paradjanovs egen: Stiliserede handlinger, der ofte synes at have rituel karakter, udspiller sig for vores øjne: En vognfuld fugleæg rulles over de georgiske stepper, en slave tvinges til at kaste granatæbler op til sine to sabeltrænende herrer, og middelalder-universet er befolket af sandsigersker, riddere og gøglere og spættet med levende kalkuner, silkestoffer og påfuglefjer. Et fantasmagorisk, tidløst billeddigt, men også et værk båret af frisat etnografisk inspiration.


Appearances: Veriko Andjaparidze, Tamari Tsitsishvili, Dudukhana Tserodze, Dodo Abashidze

Original titel: Legenda Suramis cikheze
Georgien, Sovjetunionen, 1984
DCP, 82 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

Datoer

Film i serien – Sergej Paradjanov / Mikhail Vartanov

Aktuelle film i Cinemateket