Talk: Afghanske eventyr

Andrea Rømer læser op fra en kommende bog (på dansk) om afghanske eventyr og legender – på dagen illustreret med miniaturer fra Ferdowsis 'Shahnameh' ('Kongebogen'), der er afghanernes nationalepos.

Afghansk Filmfestival er meget mere end film. Undervejs byder vi på en stribe gratis foredrag i Asta Bar og på et par mere eksklusive i vores biografsale, hvor prisen er 30 kr. Typisk er varigheden 45 minutter og sproget dansk. Foredrag i Asta Bar fordrer ikke pladsbestilling; til gengæld byder vi på en kop te eller kaffe imens!

Yderligere oplysninger om de enkelte foredrag og oplægsholdere følger her på hjemmesiden og på Facebook.

TALKS OM AFGHANISTAN

Lørdag den 17. august kl. 15.30: Afghanske eventyr v. Andrea Rømer (30 kr.)
Lørdag den 17. august kl. 17.00: Afghanistans krige og fremtid v. Steen Rynning (30 kr.)
Søndag den 18. august kl. 18.00: Flygtninge fortæller (Asta Bar, fri entré)
Søndag den 18. august kl. 19.15: ’Drømmen om Danmark’ og livet som flygtning (film + debat, 30 kr.)
Mandag den 19. august kl. 18.30: Flee – bag om kommende Afghanistan-film (Asta Bar, fri entré)
Tirsdag den 20. august kl. 16.45: ’Den døde soldat’ og de danske Afghanistan-veteraner (film + debat, 30 kr.)
Torsdag den 22. august kl. 20.30: Afghanistans kulturarv og kunst v. Janne Malmros (Asta Bar, fri entré)
Lørdag den 24. august kl. 18.00: Mit Afghanistan v. Asef Soltanzadeh (Asta Bar, fri entré)

Afghanske eventyr v. Andrea Rømer

”Der var engang en ung mand, som hed Sabuktagin. Han var bager, men hans forretning gik dårligt, så derfor lod han sig lokke af dårlige kammerater til at begå indbrud.”

Sådan begynder eventyrlegenden ’Bageren, der blev konge’, som indgår i Andrea Rømers kommende bog om afghanske eventyr og legender. Hør den fortælling og desuden eventyret ’Eventyret om nomadepigen’ læst op af Andrea Rømer, og bliv samtidig klogere på fortællekultur og geografiske hjørner af Afghanistan, de færreste besøger.

’Eventyret om nomadepigen’ er en historie om kærlighed og ære fortalt af Abdurrahman Pazwaz, som voksede op i en lille landsby, Baghbani, i provinsen Nangarhar. Her lærte han nomaderne at kende. De tilbringer vinteren på græssteppen nær landsbyen for så at drage nordpå op i bjergene for at undgå sommersolens brændende hede og finde friske græsningsarealer.

Den afghanske kvinde på landet ser den fremmede ikke meget til. Når man besøger en afghansk landsby, er det mændene og børnene, der møder en. Anderledes er det med nomadekvinden: Hun har mere frihed og er derfor mere åben, og hun dækker blot lemfældigt sit hår med et stort tørklæde eller et sjal – at være tilsløret ville for hende være uforeneligt med de mange og livsvigtige gøremål i nomadernes liv.

Oplæsningerne finder sted i biografsalen, og de vil på dagen være illustreret med miniaturer fra Ferdowsis 'Shahnameh' ('Kongebogen'), der er afghanernes nationalepos. Varm tak til Davids Samling for illustrationerne.

Andrea Rømer har selv boet i Afghanistan og gået i afghansk skole – Malalai-skolen – i begyndelsen af 1960'erne. Hun er lærer, cand. mag. I litteratur samt mangeårigt bestyrelsesmedlem i Den Danske Afghanistan Komite.

Arrangementet foregår på dansk, varer 60 minutter, og billetprisen er 30 kr. Også egnet for børn.


Appearances: Andrea Rømer

60 min.
Dansk tale
Tilladt for alle

Køb billetter

Lørdag 17. august
15:30

Billetter

Talk: Afghanske eventyr

Aktuelle film i Cinemateket

dfi_cinemateket_grid
3
<div id="item-wrapper">
</div>