Viva Varda - kortfilm, mindeord og fransk café

Agnès Varda gik bort i en alder af 90 år i marts måned, efter at have sat over 65 års markante fodspor i filmens, fotografiets og feminismens historie. Selvom kunsten fortsat lever videre er det vigtigt at sige ordentligt farvel - og ikke mindst tak - når nogen dør. Derfor fejrer vi Agnès Varda med en eftermiddag, der favner det hele – med mindeord, en sjældent vist kortfilm og med afsluttende caféhygge med fransk 60'er yé-yé pop på vinyl og franske dråber i baren.

DJ Sofie Jekel - Agnès Varda fan og frankofil extraordinaire par excellence! - vil spille fra sin enestående samling af fransksproget 60’er chanson, beat og yé-yé pop. På ægte vinyl vil alt fra Serge Gainsbourg over Anna Karina til France Galls stemmer forføre os i Asta Bar. Og til lejligheden har Sofie Jekel inviteret Stine Omega fra DJ-trioen Beat Mermaids, der efterhånden har slået sig fast som et efterspurgt navn på den københavnske 60'er scene. Så kom og vær med når vi sammen får sagt ordentligt salut, merci et adieu til Agnès V.

Billetpris: 55/35 kr. - kun salg, ikke reservation.

Salut les Cubains

Instruktør: Agnès Varda

’Salut les Cubains’ er på én gang fotografi og film. Agnès Varda besøgte Cuba i 1962-63, kunne sproget og færdedes frit. Hun opsøgte høj og lav med det fotografiapparat, der siden debutfilmen ’La Pointe-Courte’ i 1957 havde udgjort hendes æstetiske researchredskab nummer ét, og som forblev hendes livsledsager til det sidste.

Her er dansende i Havanas gader, arbejdere fordybet i gøremål, sangeren Benny Moré med udslåede arme og smittende smil, vægmalerier, amerikanerbiler og en postrevolutionær tidsånd, der emmer af optimisme - som når Varda f.eks. anråber: "Til de søsyge revolutionære! Til de romantiske revolutionære!"

Billederne blev i første omgang til en udstilling, men i 1963 gjorde hun en dyd ud af de mange serie-shots og lavede en Chris Marker'sk rejsefilm ud af still-billederne, tilsat ord og stemningssættende lydoptagelser. Det er blevet til en film, hvor tiden er sat ud af vanligt flow, og hvor rytmen skiftevis er øjebliksfokuseret, hvilende, synkoperet og drillende musikalsk. Varda selv kaldte det "socialisme og cha cha cha".

’Salut les Cubains’ indgår som et af tre værker i Vardas antologifilm ’CinéVardaPhoto’, men fortjener at blive nydt som det, den er: Et idiosynkratisk, selvberoende lille stykke kunst – mellem kunstarter og indfanget med den kærlighed til mennesker, lys, skygge, flader og beskæringer, som var Vardas helt egen.


Medvirkende: Agnès Varda, Michel Piccoli, Sara Gómez, Nelson Rodríguez, Benny Moré, Alain Resnais

Frankrig, Cuba, 1963
DCP, 30 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

Datoer

Film i serien – Events i maj