Månedens Dokumentar: 'Faces Places'

Agnès Varda har mange år på bagen som fransk nybølge-forløber, kvindesagskæmper og filmessayist, der har brugt kameraet som døråbner til folks historier. Sammen med den yngre konceptkunstner, JR, tager hun i Månedens Dokumentar 'Faces Places' på en smuk mission. En nostalgisk, humanistisk hyldest til de små liv i de små byer. Vises i samarbejde med CPH:DOX og Institut Français i dagene 5.-11. april. Bemærk, at vi i april og maj også præsenterer en række andre Varda-film fra hendes lange karriere.

Årets hjerteknuser i Cannes var ikke en romantisk komedie, men derimod en snakkesalig roadmovie med to franske temperamenter. Ud i det flade landskab drager en frisk fløs med teknisk knowhow, hat og signatur-solbrille, og ved hans side går en lavstammet og gangbesværede dame, nu tættere på de 90 end de 80 år. Når stokken ikke kan holde kadencen, tager de en havetraktor. Deres projekt: At opdage steder og mennesker. Få ideer til stedspecifik kunst i små, oversete landsbyer. Og undervejs reflektere lidt over livet, døden og alt indimellem – med fotografiet som prisme.

Det giver selvfølgelig projektet noget pondus, at den yngre mand er konceptkunstneren JR, der har skabt sig internationalt ry med gigantforstørrelser af almindelige mennesker – og hvis varevogn er en king-size-printer på hjul. Og især giver det samtalen fylde og følelse, at kvinden er Agnès Varda, nybølge-forløber, mangeårig kvindesagskæmper og filmessayist.

Det umage par trækker landsbybeboerne ud af deres små huse og får dem aktiveret i kunstprojekterne. Sammen gør de en ordinær, støvet byggeplads til en hyldest til arbejderne – et fornøjeligt senmoderne monument skabt med papir og tapetklister. De får en servitrice på et søvnigt landsbytorv til at folde fortiden ud – som en pin-up. Rulle efter rulle af sort/hvide kæmpeportrætter bakses op på ellers livløse mure, gør forladte arbejderrækkehuse levende igen.

'Faces Places' er en humanistisk, nostalgisk hyldest til de små liv i de små byer. Men den er også en stormende demonstration af de kræfter, kunsten besidder. Og så er den ikke uden smerte: Da Agnès Varda i JR genkender den unge, evigt solbrilleklædte Jean-Luc Godard, vælger parret at opsøge filmmanden i hans afsides bjerg-refugium – et møde, der slet ikke spænder af som forventet. Fortiden er ikke nutiden. Både legender og mure forvitrer med tiden.

'Faces Places' blev i Cannes (ret uforståeligt) vist uden for konkurrence – men den har taget revanche med stormende anmeldelser og endda formået at komme med til Oscar-fest. Og når enkefru Varda med sit grydeklippede hår en dag holder op med at tøffe rundt, vil denne film minde os om, at hun ikke blot var en stor kunstner, men også en smuk sjæl i et stædigt omkringfarende legeme.

Filmen vises i samarbejde med CPH:DOX og Institut Français i dagene 5.-11. april. Bemærk, at vi i april og maj også præsenterer en række andre Varda-film fra hendes lange karriere – læs mere andetsteds på hjemmesiden under 'Agnes Varda: Filmkunstens bedstemor vandrer endnu'.

Anmelderne skriver:

"Det er sympatisk, men også super nutidstypisk, når filmen ’Faces Places’ vil redde almindelige uberømte mennesker fra anonymiteten.", Information

★★★★★★ "'Faces Places' kan så meget mere end blot fortælle en god historie, og emmer af en basal men aldrig banal humanisme, som vi alle har godt af at stifte bekendtskab med.", CPHCulture

★★★★★ "Filmlegendes Oscar-perle er munter og melankolsk.", Soundvenue

♥ ♥ ♥ ♥ ♥  "Ren filmpoesi: To af verdens mest ubesværede mennesker giver stemme til de stumme uden at trænge sig på.", Politiken

★★★★★ "'Faces Places' er en hyldest til de "små" mennesker, men også til kunsten og visionen, hvor personlige fortællinger altid findes.", Moovy.dk

★★★★  "A living legend delivers 'the year's best, most beguiling doc.'", Rolling Stone

★★★★ "En hyggelig og underfundig lille fortælling om to kunstnere, der kæmper for at findes fælles grund.", CinemaZone

 

Tid: 5.-11. april 2018
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København
Billetter: Online eller tlf. 3374 3412