Månedens Film: 'In My Room'

Månedens Film i april er Ulrich Köhlers postapokalyptiske ’In My Room’, der med en stilfærdig realisme og et humanistisk blik fornyer sidste-mand-på-jorden-fortællingen.

Den nogen-og-trediveårige ungkarl Armin lever et sløset liv uden de store ambitioner. Han er den type, der i sit arbejde som tv-fotograf ødelægger reportagen fra et vigtigt politisk møde ved at trykke tænd/sluk på de forkerte tidspunkter. Han er den lidt for tilbagelænede fyr, der ikke kan gennemføre selv en sikker scoring af en yngre pige – og som lige når at tro, at hun har fortrudt, da hun bare har glemt sin taske. Men en da vågner Armin – helt uden forklaring – op til en tilsyneladende mennesketom verden.

En realistisk utopi

Instruktør Ulrich Köhler tilhører den såkaldte Berlinerskole, der siden årtusindeskiftet har skildret hverdagstilværelsen med en indfølt realisme. Med ’In My Room’ tager Köhler realisme-teten et skridt videre. Den postapokalyptiske verden er ikke udslukket og skildret i grå nuancer, som vi ellers er så vant til i denne slags fortællinger. Filmen har mange samfundskommenterende aspekter om bl.a. miljø og forbrug, men ikke én gang italesættes de.

Med varme og humor skaber Köhler i stedet en realistisk utopi, hvor Armins verden pludselig består af halmhus, hest og høns, og vi får lov til at se på, mens denne fagre nye hverdag udspiller sig i ro og mag. 

Filmen havde premiere på Cannes sidste år, hvor den modtog positive anmeldelser fra hele verden. “Ulrich Köhlers samfundskritik er rædselsvækkende, vanvittig morsom og dybt humanistisk.” (BFI)

 

Anmelderne skriver

★★★★★ "Fængslende perle" – Soundvenue
★★★★★ "Minimalistisk filmkunst i allerstørste format" – POV International
★★★★ "Velkomponerede billeder og velsignet rolig rytme giver filmen en særegen skønhed" – CPHCulture.dk

 

Tid: 4.-13. april
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55
Billetter: Online eller i Cinematekets billetsalg