FILM-X Studie 6

Studie 6 består af en animationsstation med plads til 2-4 personer. Studiet er beliggende i Cinematekets underetage.

I Studie 6 optager man film med stopmotion-teknik. Det betyder, at man optager ét billede ad gangen, flytter lidt på figurerne, optager et billede mere osv. Til sidst har man en sammenhængende bevægelse / handling - en lille film. 1 sekunds færdig film kræver 12 enkeltfotos.

I løbet af et FILM-X forløb når man typisk at lave 10-20 sekunders film. Det kan derfor godt være svært at nå at lave en film med en fortælling, hvor der sker rigtig meget. Tænk hellere få at lave en fim med en helt enkel handling eller bare koncentrér jer om at lege med de magiske muligheder, teknikken byder på. Man skaber liv i levende genstande - laver flotte bevægelser, en sjov forvandling eller et overraskende sceneskifte.

I kan have figurer og baggrunde der enten ligger ned (2D) eller står op (3D). De mobile kameraer kan I selv flytte tæt på eller langt fra filmens baggrund og figurer, så I kan lave nærbilleder, totalbilleder, skæve vinkler osv. Lyset kan justeres, så der er masser af muligheder for at eksperimentere med filmens billedside. I klippeprogrammet kan I desuden slette, kopiere og flytte billeder rundt.

Der er også mikrofoner, så I kan indspille dialog / replikker og effektlyde til filmene, og I kan tilføje musik og effektlyde fra lydbiblioteket, når filmen klippes.

I bruger vores online animationsprogram, så efter besøget kan I evt. arbejde videre på filmen eller starte på et nyt filmprojekt hjemme. Find animationsprogrammet animation.filmxonline.dk

I animationsstudierne har I fri kontrol over filmens baggrunde og figurer, da I kan tage jeres egne materialer med, som I har lavet inden besøget. Men I kan også bruge de færdige figurer og baggrunde, samt materialer som modellervoks, dukker, pap med mere.

2D-animation

I 2D-animation ligger baggrunde og figurer fladt på bordpladen og kameraet peger ned på opstillingen. Figurerne er enten tegnet på papir eller formet i modellervoks. Billederne i en 2D animationsfilm ser derfor ”flade” ud. Når man filmer på en liggende baggrund er det sjovt at bryde tyngdekraften og få ting til at svæve og bevæge sig "mærkeligt".

I kan bruge FILM-Xs figurer og baggrunde, eller I kan bruge fx papir / karton, modellervoks og fotos / udklip til at lave jeres egne. Figurer skal være ca. 5-10 cm. Medbringes figurer af modellervoks bør de pakkes ind i plasticfilm eller andet, der holder på fugten, så de holder sig smidige. Hvis I selv medbringer baggrunde, skal de være et liggende A3 ark. Hvis I laminerer baggrunden, skal det være mat laminering, så der ikke kommer genskin fra lamper. 

3D-animation

I 3D-animation står baggrunde og figurer. Figurerne kan derfor frit bevæge sig frem og tilbage i billedet (tættere på eller længere væk fra kameraet). Billederne har en dybde: Der er både en forgrund, mellemgrund og baggrund. Og figurerne kan filmes fra forskellige vinkler. Baggrundene i FILM-X er flade og monteres på en fast bagvæg, men der er et gulv og der kan tages fyldige rekvisitter med i filmen.

Hvis I selv vil skabe baggrundene til jeres film, skal de være ca. 20 cm høje og omkring 40 cm. brede. De monteres i studiet med tape eller elefantsnot. Medbringer I figurer skal de være 5-10 cm. høje. I kan lave dem af modellervoks (husk at pakke dem ind i køkkenfilm, så de er smidige og bevægelige), eller I kan tage dukker / legetøj / genstande med, hvor I f.eks. sætter øjne og mund på.