Cinemateket åbner filial i Øst for Paradis

Fra januar 2018 kan aarhusianerne se frem til en spændende udvidelse af byens filmkultur-tilbud, når Cinemateket åbner filial i samarbejde med biografen Øst for Paradis.

Fra årsskiftet etableres en filial af Cinemateket i Aarhus-biografen Øst for Paradis, som hver tirsdag vil stille en sal til rådighed for cinemateksvisninger. Filialens program vil udgøre en miniudgave af Cinematekets program i København - ikke mindst i form af særarrangementer, hvor film sættes i perspektiv via eksempelvis introduktioner, foredrag, debatter, musik eller mad og drikke. Filialmodellen kendes i varierende udgaver fra Sverige og Norge, hvor den har været et væsentligt element i at formidle filmkultur i flere landsdele. 

Øst for Paradis er en oplagt ramme for den nye filial i Aarhus. Med en stærk profil inden for arthousefilm, er der et godt match mellem biografens kernepublikum og Cinematekets program.

"Cinematekets program består bl.a. af film af ældre dato, sjældne og smalle film, og film i forskellig event-indpakning af både formidling og oplevelse. Dét tiltaler vores publikum i Øst for Paradis. Vi ser rigtig spændende perspektiver i dette samarbejde med Cinemateket, og glæder os helt vildt", udtaler biografdirektør i Øst for Paradis, Ditte Daugbjerg Christensen.

Det Danske Filminstitut lancerede allerede i 2016 konceptet 'Cinemateket præsenterer' med henblik på at give borgere i hele landet mulighed for at møde filmarven. 'Cinemateket præsenterer' er et tilbud om offentligt-privat samarbejde mellem Cinemateket og kommercielle danske biografer og foreningsbiografer rundt omkring i landet om visning af ti film årligt fra Cinematekets program. Øst for Paradis er én af de 15 biografer, der er tilmeldt samarbejdet i år.

"Erfaringerne med 'Cinemateket præsenterer' i Øst for Paradis tyder på, at der er stor efterspørgsel på et tilbud som Cinematekets i Aarhus. Derfor udvider vi nu forsøgsvis samarbejdet med en decideret filial, der – hvis den viser sig succesfuld – kan blive til flere", udtaler vicedirektør i Det Danske Filminstitut, Jakob Buhl Vestergaard.

"Det er enormt positivt, at vi nu får en filial af Cinemateket i byen" - Kulturminister Mette Bock

Glæde hos Kulturministeren

Kulturminister Mette Bock glæder sig over udsigten til en cinemateksfilial i Aarhus:
"Cinematekets helt særlige tilbud indenfor specialfilmsgenren er ikke noget, som kun har interesse i hovedstaden – men i hele landet. Aarhus har gennem målrettet arbejde styrket sin position som film og kulturby over en årrække, og derfor er det enormt positivt, at vi nu får en filial af Cinemateket i byen. Jeg håber, at filialen i Aarhus bliver en succes og samtidig kan fungere som inspiration, så vi i fremtiden ser flere filial-samarbejder, der kan bringe film og kultur ud til hele Danmark og flere borgere.” Filialen forventes åbnet ved en reception og filmvisning tirsdag den 9. januar. Mere information herom, samt om filialens program, følger.

Fakta

Om Cinemateket

Det Danske Filminstituts biograf, Cinemateket, har siden 1997 formidlet film og filmkultur fra Gothersgade i København (og før da siden 1941 fra Christianshavn som Filmmuseet). Over 1.100 filmhistorisk signifikante værker og sjældne perler finder hvert år vej til Cinematekets tre lærreder – en stadigt større del af dem med formidling, der sætter dem i filmhistorisk eller samtidsmæssig kontekst. Cinemateket havde i 2016 116.000 besøgende.

Om Øst for Paradis

Øst for Paradis blev etableret i 1978 med en mission om at vise de filmperler, der ellers ikke fandt vej til det store lærred. Biografen har 7 sale, der netop har gennemgået en større renovation.  Der vises film alle ugens dage.

For yderligere information og pressemateriale

Vicedirektør i Det Danske Filminstitut Jakob Buhl Vestergaard: 2020 1838 / jakobv@dfi.dk
Biografdirektør i Øst for Paradis Ditte Daugbjerg Christensen: 86116444 / ddc@paradisbio.dk
Programredaktør i Cinemateket Morten Tang: 2214 8940 / mortent@dfi.dk