Cinemateket november 2010

Oplev en række af Atom Egoyans film inklusiv danmarkspremiere på den guldpalme-nominerede ’Adoration’, se eller gense  Joan Crawford og besøg smykkeudstillingen, der hylder stjernen. Mød orangutangen ’Nénette’ i månedens dokumentar af samme navn, CPH:DOX, Claude Chabrol og meget, meget mere i Cinemateket i november.

Serier 

Besat - Joan Crawford
Det er blevet sagt, at Joan Crawford havde så travlt med at spille Joan Crawford, at hun aldrig lærte at blive et menneske.  Hun var ikke bare filmstjerne - hun var den ultimative stjerne. Oplev en række af hendes allerbedste film. Bl.a. 'Daisy Kenyon' (Otto Preminger, 1947) med introduktion af forfatteren Donald Spoto i anledening af hans nye bog om stjernen 'Possessed: The Life of Joan Crawford'.
     Vi hylder desuden Crawford med smykkeudstillingen 'With love from BILLGREN & BIZZARRO'. Smykkedesignerne Louise Billgren og Christina Bizzarro har taget divaen under kærlig behandling; spiddet skoene, forgyldt curlerne og strammet perlehalsbåndet. Fernisering torsdag den 4. november kl. 17.00.
Serien (8 film) vises 17.-30. november.
 
Atom Egoyan - sex, løgn og voyeurisme
Den armensk-canadiske filminstruktør, der fyldte 50 i juni, har instrueret mere end 30 kort-, spille- og tv-film siden debutten 'Lust of a Eunuch' (1977). Den talentfulde og provokerende filmskaber fortjener opmærksomhed. Derfor viser vi en række af hans bedste film i november - inklusiv danmarkspremiere på den Guldpalme-nominerede 'Adoration' fra 2008.
Serien (7 film) vises hele november.

Claude Chabrol - det skarpe blik
Som en hyldest til den store franske instruktør, der døde i september (80 år gammel), præsenterer vi fem film fra det omfattende oeuvre og inviterer til danmarkspremiere på Chabrols sidste værk, den tilbagelænede thriller 'Bellami' (2009) med Gérard Depardieu i hovedrollen. 
Serien (5 film) vises hele november.

Månedens Film: Chongqing Blues
Storby-detektivhistorie fra Det Ny Kina: Den 25-årige Lin Bo har taget et gidsel i et supermarked, men bliver overmandet og skudt af en politimand. Alt det ved vi, for det er blevet fanget på overvågningskameraer og endevendt i millionbyen Chongqings medier.
Premiere 18.–28. november.

Bio 12:30 – drømme om Paris
Hvad enten man ankommer med toget til Gare du Nord eller kommer op fra metroen midt i centrum; Paris gør et uudsletteligt indtryk. Bio 12:30 viser fire meget forskellige film for den, som savner Paris. Kaffe og kage er med i billetprisen.
Serien (4 film) vises hele november.

CPH:DOX – årets store dokumentarfest
11 dage, 180 film, 6 konkurrencer, koncerter, fester, udstillinger, debatter, masterclasses, seminarer og ikke mindst masser af skæve events. Dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX sætter i år bl.a. fokus på fattigdom med en serie af film, der provokerende og tankevækkende udfordrer både vane- og offertænkningen.
Festivalen løber af stabelen 4.-14. november.

Ønskefilm – valgt af publikum
Året går på held, dagene bliver kortere og kulden bider sig fast. Kort sagt: det er tid til forkælelse i Cinemateket. Ni film valgt af publikum – bl.a. den Oscar-slugende film om Mozart 'Amadeus – Director's Cut'.
Serien (9 film) vises hele november.

Månedens dokumentar – 'Nénette'
Indespærring og menneskelighed er nogle af temaerne i den franske doku-auteur Nicolas Philiberts nyeste film om en 40-årig, rødhåret diva, der hver dag modtager i hundredvis af beundrere i den parisiske zoo Jardin des Plantes. Mød orangutangen Nénette i dokumentaren af samme navn.
Premiere 11.–17. november.


Særarrangementer

Friday Late Night - 49% motherfucker, 51% son of a bitch, 100% Lemmy
CPH:DOX og Friday Late Night præsenterer den spritnye dokumentar 'Lemmy'. Lemmy fra Motörhead inkarnerer selve begrebet 'rock n’ roll'. Han har overlevet fire årtier på landevejen og et dagligt indtag på mindst fire pakker smøger og halvanden flaske whiskey. Med efterfølgende bar og dj.
Fredag den 5. november kl. 21.30.

Psych-Out! - genrefilm fra undergrunden
'Brain Damage' (1988) - narko-allegori, psykedelisk "mindbender" og gore fra kultfilmmesteren Frank Henenlotter. Psych-Out!-filmen i november er udvalgt af ingen ringere end det amerikanske band Animal Collective, der introducerer filmen med en videohilsen på det store lærred. Efter filmen er der varme plader på rejsegrammofonen og kolde dåsebajere for kolde kontanter i Asta Bar!
Torsdag den 11. november kl. 21.30.

Boardwalk Empire – Europa-premiere
Fik du ikke set første afsnit af 'Boardwalk Empire', da den blev vist i Cinemateket i oktober, er chancen her nu. Den højprofilerede HBO-serie, hvis producer - og instruktør på piloten – er ingen ringere end Martin Scorsese. 'Executive producer' er superstjernen Mark Wahlberg. Filmen vil blive introduceret af forfatteren Annette Wernblad, hvis bog 'The Passion of Martin Scorsese: A Critical Study of the Films' snart udkommer.
Onsdag den 3.november kl. 19.15 og 21.30. Fri entré.

Stumfilm med levende musik – tidlige westerns af John Ford
I november viser Cinemateket John Ford i to formater: den lille charmerende 'Kentucky Pride' (1925) og den store, episke historie '3 Bad Men' (1926). Naturligvis med levende musik.
Tirsdag den 2. og 16. november kl. 19.00.

Uforudsigelige billeddigte - mød Lejf Marcussen
Han har inspireret mange animationskunstnere herhjemme og i udlandet med sin unikke stil og sine billeddigte i grænselandet mellem maleri og animation. Den 21. november præsenterer vi en række film af den danske instruktør og animator.
Lejf Marcussen introducerer sine film og svarer på spørgsmål fra publikum.
Søndag den 21. november kl. 16.30.

Tysk filmaften – 'Der Räuber'
Intelligent kup-film om fænomenet Rettenberger - en elitemaratonløber, der som en del af sit træningsprogram røver banker. Et intenst studie af en endorfin-junkie på evig jagt efter næste kick. Filmen introduceres af manuskriptforfatter Martin Prinz, der efter filmen svarer på spørgsmål i samtale med filmkonsulent og manuskriptforfatter Steen Bille.
Fredag den 19. november kl. 19.00.

Eksperimental – Karpo Godina
Med 70'er-attitude og tungen i kinden var Karpo Godina en af de unge filmskabere i den jugoslaviske Sorte Bølge. Cinemateket viser et program af hans kortfilm fra perioden 1968-1972, før filmene blev forbudt af censuren.
Onsdag den 24. november kl. 19.00.

'Antichrist' – film og debat med Sørine Gotfredsen og Lilian Munk Rösing
Cinemateket og Studentermenigheden ved Københavns Universitet inviterer til filmaften og debat. Omdrejningspunktet er Lars von Triers 'Antichrist', og aftenens to oplægsholdere er sognepræst, forfatter og journalist Sørine Gotfredsen samt litteraturlektor, forfatter og anmelder Lilian Munk Rösing.
Tirsdag den 16. november kl. 18.30.

Rukov & Leth – dialog i anledning af ny bog
Mød Mogens Rukov og Jørgen Leth i dioalog ved Filmhusets Film- & Boghandel. Jørgen Leth interviewer Mogens Rukov i anledningen af udgivelsen af Marcus Aggersbjergs 'Rukov – et portræt'.
Torsdag den 4. november kl. 16.30.

Mest for børn

Bio min bio
I BIO MIN BIO viser vi de gode gamle familiefilm i spillefilmslængde og de film, som børnene selv kender og elsker at se - og gense! I november måned filmen 'Krabat'.
Filmen vises søndag d. 14. + søndag d. 28. kl. 12.30.

Børnebiffen
Cinematekets gratis tilbud til daginstitutioner på hverdage. I weekenden, på helligdage og i ferier tilbydes Børnebiffen nu til en pris af blot 10 kr.
Filmserierne vises hele november.