Cinematekets program i januar

Kom og vær med til at fejre det nye år med Cinemateket når vi ser 100 år tilbage og fejrer dansk stumfilm, dengang Danmark var Hollywood. Du kan også se introspektive film fra det rigtige Hollywood eller opleve nogle af de film Franz Kafka selv så, inspirerede og de der bygger på hans liv. Vi fejrer Fellinis fødselsdag, markerer Auschwitz-dagen og månedens film er fransk animation i Kabul. Oplev alt det og meget mere – i det nye år i Cinemateket.

Serier og festivaler

Kafka og filmen
Filmhistorien er fyldt med Franz Kafkas litteratur. Mange instruktører har forsøgt at indfange den berømte forfatters ofte labyrintiske virkeligheder, men kun enkelte instruktører har, gennem filmmediets egenskaber, formået at omsætte Kafkas ord på nye måder. Disse film forsøger ikke blot at udlægge fortællingerne gennem billeder, men bruger filmmediet til at kortlægge nye veje ind og ud af Kafkas litterære univers. ”Været i Kino. Grædt,” skrev Kafka. I både dagbøger og breve dukker der nøgterne sætninger op, der samlet vidner om en flittig biografgænger. Kom i Cinemateket og se nogle af de film, som Kafka selv så i biografen - de, der er inspireret af hans bøger og de, der handler om Kafkas liv.  
Franz Kafka – Labyrinter og bureaukrater
4. december til 31. januar


Hollywood om Hollywood II
Åleglatte studiechefer, sladderpresse, gale og geniale enere, berømmelse og røde løbere. Ingen er bedre til at dreje film om Hollywood bag kulisserne end Hollywood selv. I januar fortsætter vi vores rundrejse gennem filmbyen på den solbeskinnede amerikanske vestkyst, som vi tog hul på i oktober. Vi begynder Vincente Minnellis overdådige melodrama ’Illusionernes by’, samt Tim Burtons ’Ed Wood’, en indfølt hyldest til Hollywoods B-filmindustri og ”verdens mest talentløse filminstruktør”. Endestationen byder på Robert Altmans ’The Player’ og David Cronenbergs ’Maps to the Stars’.
Hollywood om Hollywood: De bedste film fra filmbyen – del 2
3. til 31. januar


København Stumfilmfestival 
Dansk film spillede en central rolle på verdensplan i begyndelsen af det 20. århundrede, men med tonefilmens gennembrud i begyndelsen af 1930’erne blev de fleste lydløse film kasseret, og kun ca. 20 % af de danske stumfilm, omkring 415 titler, er bevaret. Titler, som Det Danske Filminstitut nu er i fuld gang med at digitalisere! Tag med på København Stumfilmfestival og oplev datidens store nordiske instruktører, stift bekendtskab med nogle af de divaer, der dominerede den stumme kunst, hyg til familiedag med Chaplin og Keaton og tag på detektivarbejde med Hitchcock og Sherlock Holmes samt den internationalt berømmede filmhistoriker og entertainer Serge Bromberg. Deltag i workshops om kunsten at identificere og digitalisere stumfilm og meget mere!
København Stumfilmfestival: Da Danmark var Hollywood
15. til 19. januar

Events

Fri fredag – fri entré! Dizzy Mizz Lizzy
Cinematekets biografbar varmer op til forårets længe ventede koncerter med kongerigets mest populære powertrio, der barsler med nyt materiale. Velkommen til halvanden time i selskab med Dizzy Mizz Lizzy live på fire lærreder. Dizzy Mizz Lizzy satte danmarksrekord, da gruppen på under et minut solgte alle billetter til koncerten i KB Hallen i København i forbindelse med sin ’Reunion Tour 2010’. Fra ’Thorn In My Pride’ over ’Barbedwired Baby’s Dream’ til ’Silverflame’. Syng med på hitparaden med dine venner og bliv hængende efter og se dokumentaren ’Lost Inside A Dream - The Story Of Dizzy Mizz Lizzy’ med optakt af rockjournalist og Dizzy-biografist Jan Poulsen.
Fri fredag – fri entré! Dizzy Mizz Lizzy
10. januar kl. 17.00


Federico Fellini 100 år
Den italienske mesterinstruktør Federico Fellini (1920-93) ville være fyldt 100 år den 20. januar 2020. Vi fejrer ham med en særlig visning af det semibiografiske hovedværk ’8 ½’ (1963), der præsenteres af filmformidler og Fellini-kender Peter Skovfoged Laursen. Fødselsdagsfejringen danner optakt til et halvt år med Fellini i Cinemateket. Ud over ’8 ½’ er Fellini kendt for ’Det søde liv’ med den barmfagre Anita Ekberg som nymfe i Trevi-fontænen i Rom, erindringsfilmen ’Amarcord’ samt en række andre filmværker kendetegnet ved et signifikant fabulerende og ’surreelt’ filmsprog – men også for sine tidlige neorealistiske produktioner.
Federico Fellini 100 år: ’8 1/2’ med oplæg af Peter Skovfoged Laursen
20. januar kl. 19.15


Auschwitz-dagen
Auschwitz-dagen den 27. januar er Danmarks mærkedag for ofre for Holocaust og andre folkedrab. Formålet med dagen er at bevare mindet om ofrene og sikre, at viden om historiens folkedrab bliver videregivet til yngre generationer. I samarbejde med Copenhagen Jewish Film Festival markerer Cinemateket dagen med tre dokumentarfilm, heraf to med debat – og dertil caféåbent i Asta Bar. Bemærk også, at der i dagene efter Auschwitz-dagen er skolevisninger – læs mere på hjemmesiden.
Auschwitz-dagen: Tre dokumentarer om fortiden i nutiden
27. januar kl. 16.45

Månedens Film

Månedens Film i januar: ’The Swallows of Kabul’
En fryd for øjet, et stik i hjertet. Sjældent er et drama om kærlighed og ufrihed formet så elegant: Med præcise tuschtegninger og detaljerede akvarel-farvelægninger, der kun nogle gange lader kanterne stå hvide som på en skitseblok. Lydsiden gør baggyder, handelsgader og caféer i Kabul totalt nærværende. Vi skriver sommeren 1998, og Taleban holder byen i et jerngreb. Den unge lærer Mohsen får et chok, da han overværer steningen af en ’promiskuøs’ kvinde. Hans frustration brunger krise ind i hans ellers lykkelige ægteskab, og ironien vil, at hans egen hustru ender i fængslet med udsigt til samme skæbne. Animationsfestivalen VOID introducerer kort den første visning, der som altid er gratis for medlemmer.
Månedens Film i januar: ’The Swallows of Kabul’
16. til 25. januar

Børne- og familiefilm

Børnebiffen
Oplev den kolde vinter i skoven når den lille grå ulv finder en mærkelig bog i sneen. Regndråberne flygter fra solens lys som truer med at fordampe dem, blæksprutten bager en kage og bjørnen Bertram leder efter de bjørne, der ligner ham selv. Film for de 3-7-årige filmelskere hver onsdag til fredag kl. 10.00 og 11.00 – samt lørdag og søndag kl. 11.15 og 12.30. Filmenes varighed og indhold er tilpasset børnenes alder. På hverdage er Børnebiffen gratis for alle gæster. I weekender og ferier tilbydes Børnebiffen til en pris af 30 kr.
Børnebiffen: Kvalitetsfilm for de mindste

Familiebiffen
I Cinemateket kan du starte året ved at tage familien tilbage i tiden. I kan enten tage på cykeltur med ’E.T.’, skattejagt med ’Goonierne’, eller styrke sammenholdet med drengene fra ’Stand by Me’, når vi i kigger nærmere på Stranger Things vs. Filmhistorien. I kan også begive jer tilbage til 90’erne og ind i det magiske Harry Potter-univers med de sidste fire film i serien. 
Stranger Things vs. Filmhistorien: På BMX-cykel gennem Reagan-æraens forstæder
3. december til 31. januar

Harry Potter 2: Fønixordenen, Halvblodsprinsen og Dødregalierne
1. december til 26. januar

Tid: Januar 2020
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf.: 33 74 34 12