Copenhagen Architecture Festival x Film

ARKITEKTUR OG FILM. Copenhagen Architecture Festival x Film skydes i gang den 19. marts. Programmet er fyldt med spændende debatarrangementer, oplæg og introduktioner. Fra film af Wong Kar-wai til close-ups på Richard Oyler og John Lautner.

Copenhagen Architecture Festival x Film er Københavns festival for arkitekturfilm og filmiske værker, som på den ene eller anden måde formidler arkitektur. Festivalen afholdes i Cinemateket 19.-22. marts med filmvisninger, debatarrangementer og meget mere. Herunder kan du læse om nogle af de arrangementer og visninger du kan deltage i – se hele programmet her.

Mode og arkitektur

Torsdag den 19. marts kl. 19.00 er der film med oplæg under temaet ’Mode, Rum og Krop’. Arrangementet introduceres af Copenhagen International Fashion Fairs (CIFF) Kristian W. Andersen. Og Danmarks førende modeforsker og kurator Ane Lynge-Jorlén vil give et kvalificeret bud på, hvordan de to felter, mode og arkitektur er - eller ikke er - forbundne.

 Lynge-Jorlén vil præsentere en række kortfilm, der forbinder moden med arkitekturen. Flere af de udvalgte film etablerer karakteristiske filmrum ved kombineret brug af krop, beklædning og arkitektonisk rum.

Wong Kar-wai - kærligheden og den overbefolkede storby

Lørdag den 21. marts kl. 19.15. vil Ph.d., filminstruktør og formand for Tænketanken URBAN Niels Bjørn introducere Wong Kar-wais tidlige hovedværk ’Days of Being Wild’. Filmen er startskuddet på samme instruktørs Hongkong-trilogi, om en overbefolket storby skildret gennem mennesketomme rum.

Æstetikeren Wong Kar-wais tidlige og sjældent viste periodefilm har kærligheden som en foranderlig emotionel tilstand som tematisk omdrejningspunkt. Settingen er Hongkong i 1960, en sodavandsbar og dreng møder pige(r). Soap, kitsch og bjergtagende visuel perfektion. Filmen er fotografen Christopher Doyle og Wong Kar-wai første samarbejde. Makkerparret er sidenhen er blevet en monumental kunstnerisk duo i den nyere filmhistorie.

Modernisme og funktionalisme - smukke huse for alle

Filmene ’Oyler House’ og ’Built on Narrow Land’ undersøger hvordan moderne og funktionalistisk arkitektur bliver opfattet af omgivelserne – på godt og ondt. I ’Built on Narrow Land’ får den nye sans for lysindfald og indretning, lokalbeboerne i New England til at se rødt. Som filmen, i en fantastisk montage påpeger, så skildrer den amerikanske populærkultur stadig modernistiske huse som boliger for filmskurke.

Men den vidunderlige arkitektur er ikke kun for skurke – eller de rige. Det kan man forvisse sig om i 'Oyler House'. Richard Oyler, en high-school uddannet forsikringssælger fra Californien, så billeder af huse, som talte til ham. Sammen med arkitekten og vennen Richard Neutra etablerede han et samarbejde, der resulterede i et arkitektoniske perler, og som beviste, at smukke huse er en mulighed for alle.

Filmene 'Oyler House' og 'Built on Narrow Land' introduceres, søndag den 22. marts kl. 16.30, af festivaldirektør for New York’s Architecture and Design Film Festival (ADFF) Kyle Bergman.

Arkitektur som kulisse - Tom Fords 'A Sinle Man' med introduktion

John Lautners arkitektur agerer stilsikker kulisse for universitetsprofessoren George, spillet af Colin Firth, i filmen ’A Single Man’ – Tom Fords superæstetiske debutfilm fra 2009.

Lørdag den 21. marts kl. 21.45 kan du blive klogere på Lautners arbejde. ’A Single Man’ får nemlig følge af af kortfilmen ’The Desert Hot Springs Hotel’ - en dokumentar, som fortæller historien om den amerikanske forfatter Steve Lowe og hans overtagelse af 'Desert Hot Springs Motel', som arkitekten John Lautner tegnede i 1947. Motellet er beliggende 150 kilometer øst for Los Angeles i det golde ørkenområde Desert Hot Springs. Filmen observerer motellets rum, detaljer og omgivende landskab - og koblingen til den biografiske fortælling er åben.

Tid: 19. marts-22. marts 2015
Sted:
Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.