CPH PIX i Cinemateket

Med et stort og alsidigt program på over 170 film indtager CPH PIX København - og Cinemateket – i perioden 15. - 25. april. På programmet er eksklusive filmoplevelser. Hér et par anbefalinger.

Nationale snapshots

På CPH PIX kan du opleve værker fra markante filmnationer som Frankrig, Japan og USA: Eksempelvis Claire Denis’ ’White Material’ (2009), der har Isabelle Huppert i hovedrollen som en fransk plantageejer i et unavngivent afrikansk land. Anti-kolonialisme, vold, politik og en særegen episk dramaturgi med Denis’ kendetegnende signatur.

Eller ’Air Doll’ (2009), en anderledes film af den fintfølende japanske instruktør Hirokazu Kore-eda, om en lolitadukke, der bliver levende. På et kunstigt udgangspunkt har Kore-eda skabt en ægte og indfølt historie om forelskelse på trods.

Se det besnærende knytnæveslag af en film 'Face' (2009) af festival-darlingen og art house-instruktøren Tsai Ming-liang. Filmen er lavet på bestilling af det franske kunstmuseum Louvre - og handler (ironisk nok) om en taiwanesisk instruktør, der vil indspille Oscar Wildes 'Salome' på Louvre.   

Du kan også opleve et af de nyeste skud på stammen fra det særegne tyske filmgeni Werner Herzog. Han har slået pjalterne sammen med mystiske David Lynch (der producerer) i ’My Son, My Son, what have Ye done?’ (2009). Man fornemmer tydeligt elementer fra begge instruktørers kunstneriske bagland, men det er samtidig en rigtig Herzog-film - for fans og beundrere af excentriske og kompromisløse tilgange til filmmediet.

Mexicanske revolutionaries

Det nationale fokus fører dig også forbi Mexico, der i løbet af de sidste par år har genfundet sine kunstneriske ben. De filmiske frontløbere fejres med en håndfuld imponerende debutfilm, der ved siden af deres fælles flirt med realismen og et enormt socialt engagement alle er kendetegnet ved et filmkunstnerisk vovemod af kaliber.

Se bl.a. den underspillede, men yderst dragende spillefilmsdebut ’Sangre’ (2005) instrueret af PIX-jurymedlemmet Amat Escalante. Filmen fortæller i en stille og behagelig tone historien om en usikker dørmand og hans jalousiramte og dominerende kone, der lever et uinspirerende liv med sæbeoperaer og kedelig sex, når manden ikke prøver at redde deres datter fra en psykopatisk ekskæreste.

Oplev også ’La Influencia’ (2007), af branchebladet Variety beskrevet som en blanding mellem gotisk horror og intenst psykodrama. En alkoholiseret og depressiv mor smides på porten og overlader sine to børn til at klare sig selv. Se filmen for spillet mellem de to børn og de intense følelser, der herigennem kommer til udtryk.  

CPH PIX - forsmag for Cinematekets medlemmer

Tirsdag den 13. april kl. 18.30 løfter PIX sløret for serien 'Mexicanske revolutioner'. En af festivalens programlæggere vil give en indføring i det seneste årtis mexicanske nybrud - derefter vises Carlos Reygadas' 'Japón' (2002). Gratis og eksklusivt for Cinematekets medlemmer. Læs mere og bestil billetter. Filmen vises også den 18. april. 

Fra torsdag den 22. april til og med søndag den 25. april får Cinematekets medlemmer billet til 19-forestillingen i Bio ASTA til rabat-prisen 50 kr.

Sound on Screen

I serien Sound on Screen vises en række spændende musikfilm. Oplev eksempelvis koncertfilmen ’This is for the white in your eyes’ (2010) med det succesfulde danske band Choir of Young Believers’. Følsomme toner blander sig med Underholdningsorkestret i DRs koncertsal. En kompromisløs koncertfilm, der bringer publikum i sanselig nærkontakt med frontmand Jannis Noya Makrigiannis, alt imens hans vellykkede indie-pop bliver ført mod nye symfoniske højder.

Efter filmen kan man møde bandet og folkene bag filmen, der også vil indtage dj-pulten i Asta Bar. Fredag den 23. april kl. 22.00. Bestilte billetter skal afhentes dagen før - uafhentede billetter sælges på dagen. 

Out of the Past

Nye film i gamle klæder. I denne serie kan du se film, der hver især hylder forgangne forbilleder. I ’Island of Dreams’ (2009) har den unge japanske instruktør Tsuta Tetsuichiro genskabt tonen og teksturen fra Japans populære gangsterfilm fra 1950’erne og 60’erne. Optaget i sort/hvid på 16 mm (siden blæst op i Cinemascope). Special effects er skabt i og foran kameraet, og Tetsuichiro har sågar selv fremkaldt sine filmruller.

’En attendant Godard’ (2009) er en humoristisk hyldest til filmikonet Jean-Luc Godard, hvor man skal være hurtig for at fange alle referencerne til hele instruktørens oeuvre. Man kan dog sagtens følge med uden at være Godard-ekspert. Historien er skarpt skåret og ligeså hårdkogt som den er løssluppen.

Den amerikanske ’The House of the Devil’ (2009) fungerer som en tidsmaskine, der fører dig tilbage til startfirserne. En satanisk horrorfilm om Samantha, en ’all American college girl’, der bliver hyret af en mærkelig ældre mand til at passe et barn i et afsidesliggende hus. Barnet viser sig at være mandens mor, og Samantha spiller snart en hovedrolle i uhyggelige sataniske planer.         

Thrills and Kills

Gys og genrefilm står som altid højt på festivalens program. Vi har fundet de bedste film fra det forgangne år, og krydret med et par oversete klassikere.

Se bl.a. ’Grace’ (2009) - en rendyrket amerikansk horror-produktion om Madeline, hvis nyfødte baby vil have blod – menneskeblod. Eller oplev et vanvittigt produkt fra den japanske shock-genre: ’Vampire girl vs. Frankenstein girl’ (2009) – med vampyrer, sammensyede monstre, kaskader af blod og indvolde, der vælter lystigt ud af maltrakterede kroppe. Gys med til mange andre ’Thrills and kills’, når CPH PIX indtager Cinemateket.

Se hele programmet på cphpix.dk eller hent det i din biograf.

God festival!