CPH:DOX – instruktørbesøg, debatter og ekspertoplæg i Cinemateket

CPH:DOX – Københavns internationale dokumentarfilmfestival – åbner den 20. marts og løber frem til den 31. marts. Cinemateket er en af hovedbiograferne og lægger sale til en masse interessante film med instruktørbesøg, debatter og ekspertoplæg. Hér et rids over nogle af dem.

DOX:AWARD – Myanmar-film og Vulkanøs-poesi med besøg
I festivalens hovedkonkurrencen, DOX:AWARD, er der mulighed for at møde flere spændende instruktører – bl.a. Sarah J Christman, hvis film ’Swarm Season’ er et sensorisk billedværk fra Vulkanøen Hawaii. Den 27. marts inviterer vi til debat med aktivist fra Myanmar Moe Thway og journalist Mads Ellsesø, når vi viser ’On the Inside of a Military Dictatorship’, der opruller Myanmars tragedie og svære vej til demokrati. 

Claus Meyer fortæller om at stå bag gryderne i Bolivia
I serien HITS viser vi ’A Taste of Sky’ om Claus Meyers rejse til La Paz i Bolivia, hvor han forsøger at starte en kokkeskole for lokale, underprivilegerede unge og vække den gastronomiske stolthed for lokale råvarer. Sammen med filmens instruktør gæster Claus Meyer Cinemateket til visningen den 29. marts.

Syditaliensk aften i mafiaens tegn – med ekspertpanel
Den 31. marts byder Cinemateket velkommen til Syditaliensk aften med visning af ’Camorra’ og ’Shooting the Mafia’, to hudløse film om mafiaen i hhv. Napoli og Sicilien. Danmarks skarpeste eksperter og journalister byder på oplæg om alt fra politiske strategier, korrupte styreformer og syditaliensk kultur, litteratur og gastronomi. Skyl det hele ned med autentiske pastaretter og et godt glas vino rosso i Restaurant SULT.

'A Taste of Sky' af Michael Lei

Foredrag, fest og film om playboyen, der blev producer for Martin Scorsese
Oplev den underholdende og utrolige historie ’The Kleptocrats’ om en malaysisk playboy, der stak af med 3,5 mia. dollars og endte som producer for Martin Scorsese. Efter filmen den 29. marts fortæller club-konge og psykoterapeut Jean van Baden om celebrity-kulturens mørke sider - og straks derefter tager dig med til fest og fri bar på Chateau Motel! 

Besøg og debatter om antihelte i Mexico City, kampen mod narko i Rio m.m.
Til årets F:ACT Award, der er dedikeret til feltet mellem dokumentarisme og dybdegående journalistik, byder Cinemateket på flere prominente besøg og debatter. Heriblandt instruktørerne på filmene ’Midnight Family’ om hverdagens antihelte i Mexico City og ’Favela Frontlines’ om kampen mod narko i Rio de Janeiro. Mød også instruktøren Robert Oey til premieren af ’The Good Terrorist’ til terror- og radikaliseringsdebat ved TV2-vært Janni Pedersen. 

Space is the place! – ’16 Sunrises’ med astronaut Andreas Mogensen
Tag en tur i rummet, når vi viser den episke og poetiske ’16 Sunrises’, der skildrer astronauternes hverdag i rummet. Det er næsten som at være der selv. Hvilket aftenens gæst, astronaut Andreas Mogensen, rent faktisk har været. I samtale med journalist Mie Stage fortæller han om sit besøg på den internationale rumstation. 

'16 Sunrises' af Pierre-Emmanuel Le Goff

Jazz, pakistanske melodier og hiphop 
CPH:DOX byder også på en stribe musikalske filmoplevelser. Glæd dig bl.a. til ‘Blue Note Records: Beyond the Notes’ om det legendariske jazzselskab Blue Note og den bevægende ’Indus Blues’ om Pakistans dybe musiktradition – begge med instruktørbesøg. Bliv også klogere på to af hiphop-historiens største rappere ved visningen af ’Biggie & Tupac’ med introduktion af rapper Per Vers.

Fiktionsfilm sætter fokus på dagens Syrien 
I festivalens nye sektion for spillefilm, Fiction for Real, finder du den prisvindende debut ’The Day I lost My Shadow’ om en syrisk kvinde, hvis verden falder sammen, da krigen i 2012 bryder ud i Syrien. Filmens instruktør Soudada Kaadan vil i samtale med politisk rådgiver Jakob Sheikh komme ind på civilbefolkningens liv i Syrien i dag.

'The Day I Lost My Shadow' af Soudade Kaadan

Medlemmer af Cinemateket får rabat på alle ordinære visninger i Cinemateket – 50 kr. (normalpris 90 kr.).

Tid: 20.-31. marts
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55
Billetter: Online eller via Cinematekets billetsalg: 33 74 34 12