Dansens Dage i Cinemateket

Den 28. april indtager Dansens Dage landet i tre konsekutive dage. Forbered dig på flash-mobs, forestillinger på udendørs-scener samt dansefilm og tango i Cinemateket!

Den 29. april blev i 1982 udråbt til at være international mærkedag for dans. En dag, hvor hele verden fejrer kunstformen: dens universalitet og evne til at krydse alle politiske, kulturelle og etniske grænser og forene folk i fred og venskab gennem ét fælles sprog.

For fjerde år i træk byder Cinemateket op til dans i forbindelse med initiativet. Hver dag vil vi i perioden fra den 28. til den 30. april præsentere et program, der sætter fokus på dansen som kunstart og universelt sprog.

To store dansefilm

I 'La Danse' har dokumentarfilmens nestor Frederick Wiseman i bedste cinéma vérité-stil installeret sit kamera i hver en afkrog af den prestigefyldte parisiske ballet, der holder til i Opéra de Paris. Wiseman går helt tæt på alle aspekter af livet på balletten, lige fra de opslidende og uhørt detaljeorienterede prøver til stjernestunder på scenen, når alt er på plads. Kameraet danser rundt i de labyrintiske gange og opsøger alle de mellemgesjæfter, der omgiver dansen. Alt skal klappe, når tæppet går op.

På klassikerfronten viser vi 'West Side Story' – den opdaterede version af Romeo og Julies romantiske tragedie i flot filmkopi. Om Maria og Tony fra de to rivaliserende New York-bander, the Jets and the Sharks, hvis altopslugende kærlighed udløser en voldsspiral. Filmens danseoptrin udfolder sig koreografisk til perfektion til tonerne af Leonard Bernsteins medrivende score. 'West Side Story' vandt 10 Oscars i 1961, bl.a. som "bedste film".

Prisceremoni: minutfilm og gadedans

Lørdag den 29. april præsenterer Cinemateket de ti finalister i online-konkurrencen 60secondsdance.dk. Vinderne udpeges og hovedpriserne på 1500 og 500 euro bliver overrakt.

Vi afrunder særarrangementet med filmen 'NY Export: Opus Jazz' (2010). Dansefilm er andet end spidse, smertefulde balletsko og pertentlig scenografi. 'NY Export: Opus Jazz' iklæder danserne sneakers, tager balletten ud i New Yorks gader og lader den moderne verden sætte scenen for et sensuelt og atletisk værk, der sprænger dansefilmens gængse rammer. 'Opus Jazz' er instruktørduoen Henry Joost og Jody Lee Lipes nyfortolkning af 1958-filmen af samme titel, med koreografi af Jerome Robbins ('West Side Story') og dansere fra New York City Ballet.

Tango i Cinemateket

I Danmark har vi nogle af Europas bedste tangodansere. Under Dansens Dage vil der være mulighed for at deltage i en introtime og se en kort tangoopvisning, når vi omdanner Asta Bar i Cinematekets kælder til argentinsk dansehal efter Robert Duvalls film 'Assasination Tango'. Tangoaftenen finder sted lørdag den 30. kl. 18.30. Entré 75 kr./50 kr for film og introtime.

Læs mere om Dansens Dage på hjemmesiden.