David Lean – tidlige mesterværker i flotte restaurerede kopier

Før David Lean lavede episke værker som ’Lawrence of Arabia’ var han en skarpsindig iagttager af hverdagens historier. Vi præsenterer nogle af David Leans første og største klassikere i flotte nyrestaurerede kopier.

Efterhånden huskes David Lean (1908-91) udelukkende for episke storværker som ’Lawrence af Arabien’ og ’Dr. Zivago’, men før de spektakulære film instruerede han ti fremragende britiske dramaer. De tidlige værker er mere intime, men detaljerigdommen er intakt med Leans karakteristiske og minutiøse opmærksomhed på filmens mise en scène.

David Lean kunne som få skabe en perfekt filmisk ramme, hvor alt fra lyssætningen til skuespillet var i en ekstraordinær klasse. Alt var gennemført så professionelt og velkomponeret at selv de små historier føltes som kolossale fortællinger.

Coward og overlæbens bevægelser

Lean blev kendt gennem sit frugtbare samarbejde med multikunstneren Noel Coward. Sammen skabte de i 1940’erne blandt andre mobiliseringsfilmen ’Havet er vor skæbne’ og den diskret lidenskabelige ’Det korte møde’, som siden er valgt af British Film Institute som den anden bedste britiske film nogensinde.

Efter Coward-perioden fulgte Dickens-filmatiseringerne ’Store forventninger’ og ’Oliver Twist’. Lean gik til materialet med stor omhu, og han formåede at fange nuancer i Dickens romaner i uhørt grad. Dickens ord springer ud på lærredet, og mindeværdigt er især den uhyre velkomponerede åbningsscene i ’Store forventninger’, hvor Pip møder Magwitch på kirkegården.

Hvor det i de episke film var de imponerende masseoptrin, der var i centrum, satte David Lean i sine tidlige film den stive engelske overlæbe i bevægelse i de små hverdagshistorier om ’rigtig mennesker. I lighed med Alfred Hitchcock elskede Lean at udforske den engelske – og europæiske – folkekarakter.

Formidling af sjælens landskaber

David Leans indflydelse på filmhistorien er enorm. Han startede som en af branchens bedste klippere, men viste allerede fra sine første film som instruktører en enorm indsigt i menneskelige karakterer og relationer.

Martin Scorsese har om David Lean sagt, at han har en enestående evne til at overføre følelser til film og formidle sjælens landskaber. Denne evne udfolder han især i sine tidlige film, der er båret af nogle af engelsk films største skuespillere.

Der er store oplevelser at hente i hans første ti film, som vi præsenterer i smukke, nyrestaurerede kopier fra British Film Institute. Læs mere om filmene her.

Billetter kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 3374 3412. Online bestilling på cinemateket.dk.