Denis Villeneuve – Oplev Canadas stilsikre mindbender

SERIE. Vold og straf, synd og frelse er blandt de centrale temaer i fransk-canadiske Denis Villeneuves film, hvor også angst, paranoia og spørgsmål om identitet lurer. Alt sammen serveres med både lethed og substans: en hvirvel af filosofiske problemstillinger, samfundskritik og udstilling af forskruede ideologier, der giver stof til eftertanke. Oplev Villeneuves univers i Cinemateket frem til den 19. juni.

Elendig til ishockey men vild med Steven Spielberg

Som knægt var han, efter eget udsagn, vild med Steven Spielberg og elendig til ishockey og endte derfor med at lave film. I dag er han udråbt af mange som en af sin generations mest talentfulde og visuelt opfindsomme filmskabere.

Vold og straf, synd og frelse er blandt de centrale temaer i fransk-canadiske Denis Villeneuves film, hvor også angst, paranoia og spørgsmål om identitet lurer. 46-årige Villeneuve, der snart er aktuel med en ny film ('Sicario'), har som få, formået at blande kunst og kommers: Hans iøjnefaldende visuelle flair og modige tilgang til fortællekunsten har gjort ham til storaftager af priser (ikke mindst ved de hjemlige Genie Awards), men han har også vundet fodfæste i det amerikanske studiesystem. Flere af hans film har aldrig har været i dansk distribution og du kan nu opleve dem i Cinemateket!

Eksistentielle roadmovies, voldsomme thrillers og neurotisk dobbeltgængerdrama

I '32nd August on Earth' tager den 26-årige Simone, der lige har overlevet et voldsomt trafikuheld, sit liv op til genovervejelse. Hun kvitter sit job og drager ud for at finde sin bedste ven, Philippe, med det mål at få et barn med ham. Philippe indvilliger – men på én kuriøs betingelse: At undfangelsen sker i ørkenen. Villeneuves eksistentielle roadmovie-komedie bevæger sig fra det mørke og klaustrofobiske til åbne vidder af hvidt og blåt.

'Maelström' bevæger sig mellem sort komedie, thriller og eksistentielt drama. Historien berettes af en fisk, der ligger med hovedet på huggeblokken. Herfra fortæller den historien om 25-årige Bibi, der får en traumatisk abort og tilmed kommer til at køre en norsk fisker ihjel. Hendes liv er på vej ud i totalt kaos, men så møder hun en ung mand, der hjælper hende tilbage på sporet. Brillant fotograferet i en vekselvirkning mellem ekstremt lys og mørke, hvor især de nærmest surrealistisk levende blåtoner spiller en vigtig rolle. 'Maelström' blev overskyllet med priser, deriblandt prisen for bedste canadiske film i 2000 og kritikerprisen fra Berlin i 2001. En ”stilfuld og åndeløs” film, som LA Times skrev.

Stilsikkert svøbt i mættede sort/hvide billeder og med et glidende kamera er den virkelighedsbaserede 'Polytechnique' nærmest som at træde ind i en drøm, der meget hurtigt bliver til et mareridt. Men det er samtidig en distancerende stil, der mere opfordrer til refleksion og eftertanke end til følelsesudbrud. Filmen tager sit udgangspunkt i den 6. december 1989, da den 25-årige Marc Lepine gik ind på Montreals ingeniørskole, École Polytechnique, bevæbnet med en kraftig automatriffel og en jagtkniv og med ét mål for øje: At dræbe så mange kvinder som muligt. 20 minutter senere var 15 mennesker døde og 28 såret. Villeneuve skildrer nøgternt og usentimentalt begivenhederne som oplevet gennem øjnene på Jean-Francois og Valérie, to af de studerende, samt gerningsmanden selv. Visningen af 'Polytechnique' indledes af Villeneuves absurde kortfilm 'Next Floor' (2008).

'Nawals hemmelighed' handler om Nawal der efter sin død, efterlader sine to voksne børn to breve: Det ene brev skal de levere til den far, de troede var død, det andet til den bror, de aldrig vidste, de havde. Sporerne fører til Mellemøsten og tilbage i Nawals ungdom. 'Nawals hemmelighed' behandler alle konflikters rod, men gør det gennem en personlig rejse. En usædvanligt poetisk Villeneuve-film, der blev Oscar-nomineret for Bedste Fremmedsprogede Film.

Tømreren Keller Dover, spillet af Hugh Jackman, står over for alle forældres værste mareridt, da hans datter forsvinder. Timer bliver til døgn. Overbevist om, at politiet har ladet den skyldige gå fri, vælger den autoritetsskeptiske Dover at tage sagen i egen hånd. Rå, dyster og ubarmhjertig – 'Prisoners' er en kriminalthriller efter alle kunstens regler, men også en, som går et par spadestik dybere i det moderne samfunds moralske muld: Hvornår kan selvtægt være veltægt?

Månedens Film i juni

Forestil dig Hitchcocks ’En kvinde skygges’ og Polanskis ’Den nye lejer’ krydset med David Lynchs ’Lost Highway’ og Andrzej Zulawskis ’Possession’ – så er du ved at være forberedt på Månedens Film i juni: 'Enemy'!

'Enemy' er lige dele dobbeltgængerdrama og neurotisk thriller, fyldt med paranoia og filosofiske spørgsmål. Den er i sig selv et klæbrigt net, der holder dig fanget – og den kommer med et jag med giftkrogen, når du mindst venter det. Men den er også et puslespil, der inviterer publikum til at lege med. Og alle brikkerne er der, forsikrer Villeneuve – man skal bare finde dem!
'Enemy' vises fra 4.-14. juni 2015

Tid: 18. maj-19. juni 2015
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.