En dyb, poetisk film om et menneske, hvis hjerne legede videre, da hukommelsen var væk

MESTERLIG MÅNEDENS DOKUMENTAR. ’First Cousin Once Removed’ får en stormende positiv modtagelse af de danske anmeldere. Dagbladet Information skriver bl.a.: ”Filmessayisten Alan Berliner tegner i sin mesterlige dokumentarfilm om Alzheimer et rystende og rørende billede af, hvad et menneske er uden hukommelse.” Se filmen i Cinemateket 14.-20. august

2013-vinderfilmen fra verdens største dokumentar-festival, IDFA i Amsterdam viser, at man kan lave rørende, overvældende film om selv de mest triste og vanskelige emner. ’First Cousin Once Removed’ er instruktør Alan Berliners meget personlige, rigt facetterede og identifikationsskabende portræt af en slægtning med Alzheimers, nemlig digteren Edwin Honig. Sygdommen har Alan Berliners far også – ligesom farfaren havde den – hvorfor Alan med stor sandsynlighed selv har den i vente.

’First Cousin Once Removed’ er en påmindelse om et liv, vi alle kan ende med – men i langt højere grad en hyldest til det liv, der stadig er inden i.

Debat med Else Hansen fra Demenslinjen

Efter visningen i aften, 14. august (filmstart kl. 16.45) inviteres publikum til at diskutere filmen med rådgiver på Demenslinjen, Else Hansen. Hun siger: ”Filmen viser bl.a. hvordan musik og leg og kontakt med et barnebarn fortsat skaber glæde hos en svært demensramt mand. Og så viser den, hvor stor en forskel, det gør at kende en Alzheimer-patients livshistorie. Gør man ikke det, kan det virke voldsomt, når bestemte erindringer popper op - eksempelvis dem, der er bundet til traumatiserende erfaringer.”

Anmelderne skriver

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ”… en personlig og dyb dokumentarfilm … en film om et menneske, hvis hjerne legede videre, da hukommelsen var væk. (Dorthe Hygum Sørensen, Politiken)

★★★★★ ”Usædvanligt filmsprog … Et rammende og smukt billeddigt om menneskets forhold til sine minder.” (Per Juul Carlsen, Filmland)

★★★★★ ”Et facetteret portræt og en fintfølende hyldest …  Benytter poesiens sprog og væsen til at fremsætte en universel fortælling om tab af erindring og midlertidig genvindelse af den gennem opmærksomhed og kærlighed.” (Niels Roe, Cinemazone)

★★★★★ ”... øjeblikke med næsten chokerende klarhed.” (CPHCulture)

★★★★ ”Et nært og meget personligt portræt, der gør indtryk.” (Christian Jacobsen, Filmz)

”Mesterligt portræt … berører den dybeste form for følelse af tab og angst for tabet hos alle. Men antyder også muligheden af, at noget i personen består, at poesien lever videre.” (Katrine Hornstrup Yde, Information)

Tid: Månedens Dokumentar i Cinemateket: ’First Cousin Once Removed’. Vises 14.-20. august.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12