Ettore Scola - italiensk film på stjerneformel

Pasolini, Visconti og Fellini har måske opnået større berømmelse herhjemme. Men Ettore Scola viser med sine stjernespækkede film det grimme, dumme, skønne og 'rigtige' Italien.

Ettore Scola laver finurlige og morsomme kunststykker, som altid rummer et element af smertende alvor og et politisk blik på verden – ikke mindst ved deres fokus på de små eksistenser - og altid med stjerneskuespillere i rollerne.

Som i 'En ganske særlig dag' fra 1977 hvor to legendariske skuespillere, underskønne Sophia Loren og charmerende Marcello Mastroianni, spiller henholdsvis en antifascistisk intellektuel og en udslidt husmor (se billedet). De mødes den ’ganske særlige’ dag, hvor Hitler besøger Mussolini i Rom for at besegle de to diktaturers forbrødring med et sydende og festende Rom som baggrund. Se filmen den 27. juni kl. 16.45 og den 30. juni kl. 19.15 .

Læs mere og bestil billetter

Her blot et mindre udvalg af alle filmene i Ettore Scola-serien

Læs om de andre film og bestil billetter

Inspiration for Hopper og Wenders

Scola begyndte som journalist, men gik hurtigt videre til filmmanuskripter. Sammen med instruktøren Dino Risi skrev han manuskriptet til 'Jeg, en playboy' (1962). Den frække Roberto og den sky Bruno bevæger sig i en sportsvogn ud i det søde liv med fart og erotiske eventyr.

Filmen var inspirationskilde for Dennis Hoppers 'Easy Rider' og Wim Wenders' 'Undervejs' (’Im Lauf der Zeit’), hvis hovedpersoner faktisk er opkaldt efter de to frontfigurer i 'Jeg, en playboy'. Se filmen den 23. juni kl. 19.15. 

Scola og Pasolini

Scola modtog i 1976 instruktørprisen i Cannes for 'Grimme, dumme og beskidte', en saftig, udfordrende og tragikomisk familiehistorie, som udspiller sig i en barakby uden for Rom, hvor fire generationer bor i Giacintos skur. En dag insisterer Giacinto på at installere sin elskerinde i ægtesengen. Det kræver dog en korporlig oprydning.

Scola planlagde oprindeligt at lave filmen i samarbejde med provokatøren Pier Paolo Pasolini. Drabet på sidstnævnte satte desværre en stopper for det samarbejde. Se 'Grimme, dumme og beskidte' den 24. juni kl. 16.30.

Dansende kulturhistorie

Den uforglemmelige sølvbjørnevinder i Berlin og Oscar-nominerede 'Le Bal' (1983) viser igennem dans – og uden ét ord – en periode på over 50 år i europæisk historie, som kun udspiller sig i en fransk dansehal. Mød forskellige skæbner, fra den stramme lærerinde til den generte, nærsynede studine. Fra den smarte mafioso til den liderlige forfører.

Scola fortæller kulturhistorie og lader også look-a-likes for datidens stjerner fylde lokalet: Rogers & Astaire, Jean Gabin og Michèle Morgan. Filmen blander den store historie med instruktørens virkelige ærinde: At skildre hverdagspersonernes længsler. Se 'Le Bal' den 22. juni kl. 21.15.