Filmarkivet fejrer alletiders Dirch

90 ÅRS FØDSELSDAG. Den 18. maj hylder Filmarkivet Dirch Passer med to filmperler fra den folkekære skuespillers imponerende karriere. Hver film indledes med introduktion og en overraskelse fra arkivets gemmer - og så byder Cinemateket selvfølgelig på et glas vin og udbringer en skål for fødselaren!

I anledning af, at Dirch Passer ville være fyldt 90 år den 18. maj, har Filmarkivet fundet et par perler frem fra hylderne – en svensk og en dansk. I den ene møder vi en ung Dirch i en af hans første hovedroller; i den anden en Dirch, som er på toppen af filmkarrieren (der tæller mere end 100 titler!). 

De to film introduceres af formidlings- og projektmedarbejder Maria Nielsen og indledes hver for sig med en overraskelse fra Filmarkivets gemmer. I pausen mellem de to spillefilm serveres et glas vin, og der udbringes en fødselsdagsskål for Dirch.

Grådig gramsejagt og en vaskeægte ko(!)-produktion

Den pikante svenske juvel-farce af Gösta Bernhard 'Sju svarte be-hå' fra 1954 fik den danske titel 'Dirch Passer vælter byen'. I fængslet har Jens fået et tip om, at en kostbar diamant er syet ind i en sort bh. Korset-syersken har dog solgt samtlige sorte bh'er, og dermed kan ikke mindre end syv kvinder være i besiddelse af den eftertragtede ædelsten. Jens må på 'skattejagt'! 

Svenskerne (inklusiv anmelderne) var vilde med Dirch, også mere end med selve filmen! 

'Venus fra Vestø' fra 1962 blev også anmelderrost som "intelligent og underfundig underholdning" og er i bogstaveligste forstand en ko-produktion! Venus er en drægtig jerseyko af ædel byrd. Beboerne på Vestø finder ud af, at den tyske besættelsesmagt vil bortføre øens stolthed for at grundlægge en super-germansk kvægrace. Danske, tyske og britiske skuespillere forenes med et fortrinligt resultat, og selveste Vera Lynn er hentet til København for at synge 'Wish Me Luck'. 

I filmen får Dirch mulighed for at vise en helt anden side af sit talent. Han tegner sin karakter nænsomt og fint og afstår helt fra de velkendte og mere højrøstede virkemidler.

Den samlede billetpris for aftenen er 100/80 kr. inkl. et glas vin til at skåle i. Reserverede billetter skal være afhentet tre dage forinden.

Tid: 18. maj 2016 kl. 19:00
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Billetter: Bestilles på tlf. 33 74 34 12 eller Cinemateket.dk