Filmiske grænser udvides

VERDENSPREMIERER OG INSTRUKTØRBESØG. Cinemateket og CPH:DOX præsenterer de kommende dage den visuelle éner Pedro Costa, den lyriske komponist, og nu filminstruktør, Jóhann Jóhannson, den italienske kunstnerduo Masbedo samt den voyeuriske rejsende Johannes Gierlinger, som alle gæster Cinemateket den 13. og 14. november.

Islandske eksperimenter

‘End of Summer’ er den islandske komponist, Jóhann Jóhannsons filmdebut og et ordløst filmdigt fra Antarktis' vidtrækkende landskaber, hvor masserne af is, vand og tåge næsten udviskes i de porøse, sort/hvide billeder som i en dokumentarfilm fra en anden tid, et andet sted - og en anden planet. En elegi over et sted i hastig forandring, med et storslået score af Robert AA Lowe og Jóhannson selv.
To tvillinger, bliver adskilt ved fødslen, den ene vokser op i Helsinki, den anden i Amsterdam – begge bliver kunstnere som voksne. Igennem årene har de opretholdt en mystisk telepatisk forbindelse.  ‘Time and Time and Again’ er et grænsesøgende eksperiment, som befinder sig et sted imellem dokumentarisme og kunstnerisk refleksion.

‘End of Summer’ + ‘Time and Time and Again’ vises torsdag den 13. november kl. 17.00, mød instruktørerne til en Q&A i forbindelse med visningen.

Flâneurens jordnære jordomrejse

Som en flâneur, der ser verden med outsiderens poetiske blik, rejser filmens navnløse fortæller jorden rundt i jagten på lykken. Instruktøren, Johannes Gierlinger vender de abstrakte begreber på hovedet i en politisk jordnær film, der ikke mindst handler om modstand. Hans debutfilm 'The Fortune You Seek is in Another Cookie' er en svimlende oplevelse i den essayistiske tradition fra Chris Marker og de tidlige opdagelsesrejsende. En film for alle, der trænger til at se verden på ny.

’The Fortune You Seek is Another Cookie’ vises torsdag den 13. november kl. 19.15, mød instruktøren, Johannes Gierlinger til visningen. 

Fakta

Læs mere om programmet og bestil billetter på cphdox.dk og cinemateket.dk

Melodramatisk excess

Islandske klippelandskaber i et visuelt overdådigt filmværk af den italienske kunstnerduo Masbedo. En kompliceret opsætning af spejle, mikrofoner og store plastic-lagner sætter rammen om et mystisk ritual i første scene af 'The Lack'. En ramme af kunstighed, der gør det klart, at vi er budt ind som vidner til et eksperiment i feltet mellem performance og en fortælleform, hvor der udelades lige så meget, som der udsiges. Og det gennemgående tema er netop også 'the lack' - fraværet, som der varieres over i fire visuelt overdådige sekvenser, hvor en række kvinder gennemfører nogle næsten ceremonielle seancer. Masbedo har med deres første, lange værk, ville udfordre grænsen mellem videokunst, installation og feature-film. Et værk, hvor hvert billede dyrkes på sine egne præmisser i en italiensk tradition fra det klassiske, cinematiske melodrama.

’The Lack’ vises fredag den 14. november kl. 16.30, mød instruktørerne, den italienske kunstnerduo Masbedo til visningen.

Nyt hårrejsende værk af Pedro Costa

Portugisiske Pedro Costa udvider dokumentarismens felt med årets mørkeste og mest foruroligende værk. Costa frembringer en taktil undersøgelse af filmen som et digitalt medium og han lader hallucination og historisk virkelighed krydser hinandens spor i denne dystre og foruroligende feberdrøm af en film. 'Horse Money' følger i fabulerende form op på historien om den aldrende immigrant Ventura, der i mesterværket 'Colossal Youth' (CPH:DOX 2007) blev forvist fra sit hjem i Lissabons slum og genhuset i en moderne boligblok. 'Horse Money' genfinder ham, nu hospitaliseret og i en tilstand mellem melankoli og galskab, som filmen virkeliggør for vores øjne som et sortsværtet helvede, hvor glimt og episoder fra hans fortid og fra Portugals glemte historie passerer forbi, iscenesat i Costas ulmende og hypnotiske clair obscur-stil. 'Horse Money' er et labyrintisk psyko-drama fra en af vor tids væsentligste og mest originale instruktører, hårrejsende som en horrorfilm og uden filmisk sidestykke.

’Horse Money’ vises fredag den 14. november kl. 18.45, hvor du kan møde instruktøren Pedro Costa.

Læs mere om programmet og bestil billetter på cphdox.dk og cinemateket.dk

Tid: ’CPH:DOX’. 6.-16. november.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: online eller på tlf. 33 74 34 12