Filmkunstnere med stort K - mød dem på CPH:DOX

RADIKALT, FORMBEVIDST OG (TANKE)PROVOKERENDE: kunst-filmprogrammet på CPH:DOX byder på film af, om og med nogle af samtidens største kunstnere. Se f.eks. et eksklusivt filmprogram sammensat af Turner Prize-vinderen Douglas Gordon, og oplev Peter Mettlers visionære værk 'The End of Time', der filosoferer over tidens væsen. Mød begge kunstnere i Cinemateket!  

Film, der tematiserer tid – såvel virkelig som cinematisk

Årets gæste-kurator er kunstneren Douglas Gorden, der har sammensat sit helt eget drømme-program med film, der på forskellig vis reflekterer over tid i film. Se bl.a. klassikere som Alain Resnais' 'Hiroshima mon amour', Orson Welles’ legendariske bluffnummer 'F for Fake' og Gus Van Sants 'Gerry', hvis enkelte scener er blokke skåret ud i tid – konkret og basalt.

Oplev også filmkunstneren Peter Mettlers længe ventede, ambitiøse værk 'The End of Time', hvori han tackler intet mindre end tidens mysterium i en storslået, filmisk form, der følger op på episke værker som 'Gambling, Gods and LSD' (2002) om menneskets drift mod ekstase og transcendens, og den kuldslående, økologiske science fiction/katastrofefilm 'Petropolis' (2009). Mød Mettler til en masterclass om at tænke stort og lave film derefter, når han vender tilbage til CPH:DOX for endnu engang at slå benene væk under publikum.

Bevidsthedsudvidende masterclass med en af verdens mest visionære dokumentarister

Canadiske Peter Mettler hører sammen med Werner Herzog til de mest kompromisløse og visionære dokumentarister i verden. Mettler er en omrejsende auteur og en moderne "man with a movie camera", hvis bevidsthedsudvidende værker gerne tager afsæt i den etnografiske tradition til fordel for en undersøgelse af det grundlæggende, menneskelige behov for at erfare større sammenhænge. Hans nye film, 'The End of Time', er en svimlende tidsrejse, hvor kvantefysik, buddhisme og spekulativ filosofi blot indgår som nogle af komponenterne i den umulige, meditative, eksplosive refleksion over tidens væsen.

"Tiden er naturens måde at forhindre, at alting sker på én gang," sagde Einstein engang. Men er tiden i virkeligheden så simpel, som vi tror, når vi tæller den i timer og minutter? Peter Mettler er aldrig bange for at lade sine film handle om det uhåndgribelige og uforklarlige. Men selvom filmens vidde er intergalaktisk og dens filosofiske resonans svimlende, er 'The End of Time' også en meget menneskelig reminder om, at tiden nok fortsætter uden os - men at den ikke desto mindre ender med os selv. Oplev det ekstraordinære minddtrip i Cinemateket fredag den 2. november kl. 19.00, og mød instruktøren når han afholder masterclass om at udtænke og udføre storværker, søndag den 4. november kl. 14.30. 

Douglas Gordon Surprise Show – se film, der har været formative for kunstnerens karriere

Mød en af samtidskunstens mest originale navne live, til et uhøjtideligt og uden tvivl både inspirerende og underspillet morsomt late night show. Douglas Gordon, instruktøren af 'Zidane, un portrait du 21e siècle', er vært for en aften i Cinemateket med Artist Talk og surprise-film tirsdag den 6. november kl. 21.00. Den skotske kunstner og gæstekurator har tilrettelagt et hemmeligt program, hvoraf vi kun vil afsløre et enkelt undertema: elefanter! Gordon vil desuden delagtiggøre os i tankerne bag sit eksklusive filmprogram på dette års CPH:DOX, der på spidsfindige måder relaterer til hans egen, kunstneriske praksis.

Meget af Douglas Gordons kunst tematiserer erindring og tid – såvel virkelig som cinematisk - og filmene som han har valgt til sit program, er alle forbundet af en optagethed af netop dette emne. Et af filmens grundlæggende paradokser er jo netop, at den skaber en følelse af tidsmæssig kontinuitet gennem "frosne billeder". Se bl.a. meta-mesterværker som Alain Resnais' 'Hiroshima mon amour' og Orson Welles' pseudo-dokumentar 'F for Fake', og få et kig i Gordons kunst-krystalkugle, når han viser et udvalg af værker, der er instrueret af unge kunstnere fra kunstakademiet Städenschule i Frankfurt, hvor han selv underviser.

Hold desuden øje med ...

CPH:DOX tilbyder filmkunst-interesserede tre forskellige tilbudspakker med to film for 120 kr.! Læs mere her.

Hvis du er vild med film, der handler om forholdet mellem film og andre kunstformer skal du også se:

Willie Doherty-udstillingen på SMK, 'Anton Corbijn: Inside Out', 'Walker', 'Leviathan''Out'.

Deltag desuden i seminaret 'Det nye grænseland mellem film og billedkunst' ved festivaldirektør Tine Fischer og ART:FILM symposium.

Se det samlede kunst-filmprogram på CPH:DOX her 

Tid: 1.-11. november
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf.3374 3412 (Cinemateket), online (CPH:DOX)