Filmuniversitetet: Still Moving har fået nyt navn

FILMHISTORIE. Cinematekets faste publikum er nok bekendt med serien 'Still Moving' - det faste, filmhistoriske indslag i programmet, der med hjælp fra erfarne filmformidlere sætter om udvalgte klassikere i kontekst. Med Guldpalme-vinderen 'Tranerne flyver forbi' og Ingmar Bergmans mesterstykke 'Persona' skifter serien i november navn til 'Filmuniversitetet'.

'Tranerne flyver forbi' med introduktion ved Peter Schepelern

Mikhail Kalatozov fortæller her en lille, næsten mytisk historie om ulykkelig kærlighed. Filmen handler om et ungt par, der må skilles, da han bliver indkaldt til hæren. Hun kommer ud for mange grufulde hændelser i hans fravær og ender med at gifte sig med en mand, der har unddraget sig krigstjeneste. Filmen er præget af både formalisme og lyst til eksperimenter og rummer et nyt poetisk perspektiv. Her hænger form og indhold sammen i sjælden grad. ‘Tranerne flyver forbi’ vandt De Gyldne Palmer i Cannes i 1958, er udtryk for den kunstneriske bølge af ny humanisme, der fulgte efter Khrustjovs brud med Stalin-kulten. Filmen vises den 21. november kl. 16.00.

'Persona' med introduktion ved Peter Skovfoged Laursen

'Persona' er for mange Bergmans mesterværk, og den er formelt set hans mest nybrydende film: en foruroligende og fascinerende rugen over den menneskelige personligheds flygtige natur – og filmmediets lige så flygtige virkelighed. Elisabeth (Liv Ullmann) er teaterskuespillerinden, der mister evnen til at tale. Hun passes af en sygeplejerske (Bibi Andersson), og de udvikler et symbiotisk forhold i en sådan grad, at deres identiteter efterhånden begynder at smelte sammen – en proces, der illustreres i et af filmens mest berømte billeder, hvor de to kvinders ansigter bliver til ét. Bergman opløser den klassiske fortællings 'persona' og punkterer historien ved at vise billeder af en film, der kører gennem en projektor: en nærmest Godard’sk påmindelse om at dette er film, ikke virkelighed. Filmen vises den 28. november kl. 16.00.

Bemærk, at klippekort til 'Still Moving' naturligvis fortsat er gyldigt til 'Filmuniversitet'.

Tid: 21. og 28. november. Begge dage kl. 16.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København K.
Billetbestilling: Cinemateket.dk og Tlf. +45 3374 3400