Franske fristelser - fra 20’ernes Paris til dagens Québec

FRANSK FILM. Februar og marts står i Frankrigs tegn i Cinemateket: Først er der pariserrejse for alle sanserne på Valentine’s Day – senere kan du rejse verden rundt gennem nye film fra syv fransktalende lande.

En bid af Paris – tidsrejse med guide og madkurv

Men helaftensarrangementet 'En bid af Paris' søndag den 14. februar (med start kl. 16.30) går turen til Paris' 20. arrondissement – genskabt som det så ud engang gennem foredrag, middag og stumfilm med levende musik.

"Der findes mindst 100 ikoniske fotografier fra Ménilmontant," siger fotografen og Paris-kenderen Lars Schwander, som har nydt frokoster i bydelen med bl.a. sine berømte fotografkolleger Henri Cartier-Bresson og Brassaï, og som vil fortælle om Ménilmontant og kunsthistorien. Schwander lægger også en dansk vinkel på bydelen gennem 1950'er-billeder taget af fotografen Viggo Rivad (f. 1922) og egne fotos.

Ménilmontant – bydelen med de toppede brosten og stejle gyder – er nok kendt af mange fra den Oscar-vindende kortfilmsperle 'Den røde ballon' (1955) – en frisk, poetisk perle med sin fine, enkle og symbolske skildring af en lille drengs møde med en egenrådig rød ballon.

Mere sjældent vist er den legendariske amerikanske filmkritiker Pauline Kaels yndlingsfilm, nemlig ’Ménilmontant’ fra 1926. Det er en voldsom, mystisk og ekspressiv film, der læner sig op af fransk ekspressionisme og fransk poesi, men filmens klipning er – som instruktøren Dmitri Kirsanoff – umiskendeligt russisk.

Vi viser naturligvis begge film – sidstnævnte endda akkompagneret af live-ensemblet fløjet ind fra Frankrig. The Ménilmontant Trio består af de klassiske musikere Diane Daher (harpe), Claire Mouton (fagot) og Audrey Podrini (cello), som har komponeret musik særligt til denne film – tidligere fremført på bl.a. Lumière-festivalen i Lyon, musikkonservatoriet i Lyon og på La Médiatheque i Vaise.

Mellem de to film er der middag: En historisk fransk buffet med coq-au-vin, lækkert brød og rustikke salater, som Cinematekets Restaurant SULT komponerer særligt til lejligheden.

Verden rundt på fransk - 8.-31. marts

I serien Fortællinger på fransk kan du i marts måned tage på rundtur i den frankofone verden og opleve et overflødighedshorn af kvalitetsfilm. Oplev bl.a. den populære tegneserie 'Aya of Yop City' omsat til en heftigt ibrerende film på det store lærred: Med elegante, enkle streger vækkes 1970’ernes Abidjan til live: Kvinder flirter i pariserkjoler, mændene i Michael Jackson-outfits – tilsat et elektrificerende miks af funk, rock, disco, afropop og afrojazz.

I Schweiz spiller spanske Carmen Maura en aldrende glædespige i Lionel Baiers 'La vanité'. Andre film er fra Europa og Nordamerika og filmet under forskellige himmelstrøg, men der er en ting, der binder dem sammen: Det franske sprog. På verdensplan anslås 220 millioner mennesker at være fransktalende, og sammenslutningen af fransktalende nationer (La Francophonie) har hele 57 medlemslande spredt over fem kontinenter. I nogle af landene er fransk modersmål, andre steder blot ét blandt mange. 

Meget få af de frankofone film har tidligere været vist i Danmark, og i tilgift er der to receptioner. De frankofone ambassader står for den første, Canadas Ambassade for den sidste.

Tid: 'En bid af Paris' vises søndag 14. februar kl. 16:30, filmene i serien 'Fortællinger på fransk' vises 8.-31. marts.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55
Billetbestilling: Cinemateket.dk eller tlf. +45 3374 3400.